Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση 6,5% φέτος, όπως προβλέπει το μετριοπαθές σενάριο του οίκου DBRS, οποίος αποδίδει εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τους έως τώρα χειρισμούς αντιμετώπισης της κρίσης. Πέραν των γενικότερων εξελίξεων που σχετίζονται με την εξάπλωση του Covid-19 και την αντίδραση των πολιτών, το στοίχημα του τουρισμού θα είναι καθοριστικό για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Με βάση το μετριοπαθές σενάριο της DBRS, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 6,5% φέτος και η ανεργία θα ανέλθει στο 20% από 16,4% του 2019. Για το 2021, προβλέπεται επιστροφή στην ανάκαμψη με ρυθμούς 4% και υποχώρηση της ανεργίας στο 18%, ενώ για το 2022 η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 4,5% και η ανεργία θα υποχωρήσει στο 17,5%. Σύμφωνα όμως με το δυσμενές σενάριο, η ύφεση θα είναι ακόμη βαθύτερη και θα χρειασθεί να μεσολαβήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους. Να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο, ο DBRS είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε σταθερές από θετικές. Εξαιτίας της ύφεσης, ο DBRS προέβλεπε και αύξηση του δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων. (εδώ)

Η σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας, η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων Καθαρής Ενέργειας και Παραχωρήσεων και η διατήρηση ενός υψηλού κατασκευαστικού ανεκτέλεστου αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το έτος 2019. Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε και το 2019 να επενδύει στην Ελλάδα σε τομείς αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας (καθαρή ενέργεια κι υποδομές), όπως κάνει συνεχώς κι αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια, ακόμα και κατά την περίοδο της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα. Παράλληλα, ενίσχυσε την παρουσία του και στις διεθνείς αγορές τόσο στον τομέα των ΑΠΕ όσο και μέσω της ανάληψης σημαντικών τεχνικών έργων στην ευρωπαϊκή αγορά. Κατά το 2019, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 1,156 δις. ευρώ, έναντι 1,402 δις ευρώ το 2018. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 285,1 εκατ. ευρώ, έναντι 280,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 77,8 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 60,8 εκατ. ευρώ το 2018 (αύξηση κατά περίπου 28%), τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 55,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 55%), ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 23,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 4,5 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, επηρεασμένα θετικά και από τις αποτιμήσεις δευτερογενών παραγώγων. (εδώ)

Iσχυρά μηνύματα για την πορεία εξυγίανσης και το turnaround story της επιχείρησης που μέχρι πριν από ένα περίπου χρόνο φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο εκπέμπουν τα αποτελέσματα για το πρώτο φετινό τρίμηνο που ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτά, κατά την διάρκεια των τριών πρώτων φετινών μηνών και παρ’ ότι σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Μάρτιος, η ΔΕΗ πέτυχε επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 182 εκατ ευρώ έναντι ζημιών 66,3 εκατ ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στην πράξη πρόκειται για αύξηση των λειτουργικών της κερδών κατά 248,3 εκατ ευρώ. Ταυτόχρονα, έπειτα από πολύ καιρό, η επιχείρηση πέρασε για πρώτη φορά σε οριακή κερδοφορία, με κέρδη προ φόρων 3,5 εκατ ευρώ, έναντι ζημιών πέρυσι ύψους 248,5 εκατ ευρώ. Στην ουσία πρόκειται για συνέχιση της θετικής πορείας που είχε αρχίσει να καταγράφεται από το τέταρτο περυσινό τρίμηνο όταν και η ΔΕΗ είχε παρουσιάσει EBITDA ύψους 236,8 εκατ ευρώ, δηλαδή το 70% όλης της περυσινής χρονιάς, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν από τον Αύγουστο του 2019 για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση στην ρευστότητα της επιχείρησης. (εδώ)

Να αποδείξει, για τέταρτη φορά στην ιστορία της, τις ικανότητες προσαρμογής στις νέες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση καλείται η Aegean. Ωστόσο, το στοίχημα της ισχυροποίησης των ρυθμών ανάπτυξης, που πέτυχε κατά τις κρίσεις του 2010 και του 2016-2017, αυτή τη φορά είναι πιο δύσκολο από ποτέ: σε σχέση με την πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αερομεταφορέων στην Ευρώπη, η κρατική ομπρέλα στήριξης για την Aegean είναι μικρή, ενώ οι αβεβαιότητες που σχετίζονται και με την πιθανή υποτροπή, από το φθινόπωρο, της πανδημίας είναι πολλές και ασύμμετρες. Με στόχο τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών, η αεροπορική θα υλοποιεί το 25% του πτητικού της έργου μέσα στον Ιούλιο, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 50%, τον Σεπτέμβριο, οπότε δηλαδή θα επιχειρεί ένα στα δύο αεροσκάφη της. Ο περιορισμός αυτός του πτητικού έργου απαιτεί σχέδιο διαχείρισης του μισθολογικού κόστους, με τον αριθμό των εργαζομένων να τοποθετείται, κατά προσέγγιση, σε 2.400 άτομα. Στρατηγικής σημασίας για την πορεία της αεροπορικής είναι και οι διαπραγματεύσεις με την Airbus και τις εταιρίες εκμίσθωσης (lessors) για την προμήθεια των νέων αεροσκαφών. Κατ’ αρχάς, στόχος είναι η χρονική μετάθεση της παραλαβής των νέων αεροπλάνων, όμως δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν περισσότερο ολοκληρωτικές αποφάσεις, δεδομένου ότι η παρούσα κρίση αποτελεί «ασύμμετρη απειλή που προκαλεί ανατροπή των δεδομένων σε καθημερινή βάση». (εδώ)

Πιο ισχυρό αλλά και πιο πλούσιο σε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού κάνει το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο η Mytilineos, μετά το deal για προμήθεια φυσικού αερίου από τον ρωσικό κολοσσό της Gazprom. Η ελληνική εταιρία θα προμηθεύεται με μακροχρόνιο συμβόλαιο, δεκαετίας, ποσότητες του συγκεκριμένου καυσίμου, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό εξασφαλισμένη τροφοδοσία. Η Mytilineos, ουσιαστικά, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, με τη συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου έως το 2030 μέσω του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (πηγή εισόδου το Σιδηρόκαστρο) κάνει την κίνηση ενός μεγάλου «παίκτη», δηλαδή να έχει σταθερές ποσότητες αερίου για την ασφάλεια εφοδιασμού, αλλά και να ανοίξει κι άλλο το «καλάθι» των προϊόντων της. Και φυσικά να διαμορφώσει ανταγωνιστικό κόστος. Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Mυτιληναίoς: «Αυτή η μακροπρόθεσμη σύμβαση θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της Mytilineos όσον αφορά το φυσικό αέριο στην περιοχή και θα συμβάλει σημαντικά στη μέγιστη απόδοση των βιομηχανικών μας εγκαταστάσεων και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας». (εδώ)

Αρκετά καλύτερά από την αγορά τα έχουν πάει οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και από την αρχή του έτους καταγράφουν απώλειες σημαντικά μικρότερες από του γενικού δείκτη. Οι εισηγμένες ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ και ΟΛΘ με βάση τα κέρδη που δημοσίευσαν για τη χρήση 2019 διαπραγματεύονται με p/e χαμηλότερο των 14 φορών και με ελκυστικούς δείκτες p/bv. Παράλληλα η αύξηση των μερισμάτων σε συνδυασμό με την υποχώρηση των τιμών των μετοχών δίνει ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις. Τη μεγαλύτερη μερισματική απόδοση προσφέρει η ΕΥΑΘ με 6,1% και ακολουθεί ο ΟΛΘ με 5,5%, η ΕΥΔΑΠ με 5,3% και ο ΟΛΠ με 2,9%. Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή, η ΕΥΑΘ 0,2680 ευρώ ανά μετοχή, ο ΟΛΘ 1,17 ευρώ ανά μετοχή και ο ΟΛΠ 0,5388 ευρώ ανά μετοχή. Ο πολλαπλασιαστής κερδών για την ΕΥΔΑΠ είναι στις 13,2 φορές της ΕΥΑΘ παίζει με p/e 10,78 φορές ενω του ΟΛΘ και του ΟΛΠ το p/e είναι 13. Σε ό,τι αφορά τους δείκτες p/bv, η ΕΥΔΑΠ έχει το χαμηλότερο δείκτη 0,81 φορές και ακολουθεί η ΕΥΑΘ με 0,86 φορές, ο ΟΛΘ με 1,33 φορές και ο ΟΛΠ με 1,96 φορές.Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες μόλις 5,5%, η ΕΥΑΘ 9% περίπου, ο ΟΛΠ 15,4% και ο ΟΛΘ 23,2%.Στο ίδιο διάστημα ο γενικός δείκτης υποχωρεί περίπου 29%. (εδώ)

Μια ακόμη παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021, παίρνουν τα υπαχθέντα στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011 επενδυτικά σχέδια τα οποία, με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: "Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, Ελέγχου Αγοράς, διατάξεις για την ανάπτυξη, την έρευνα και την καινοτομία" που τέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση. Παράταση, έως την 31η Δεκεμβρίου του 2021, παίρνει η προθεσμία ολοκλήρωσης της τεχνικής ανασυγκρότησης των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων όπως επίσης και η προθεσμία για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης ή λειτουργίας των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, χωρίς την επιβολή προστίμου. Επίσης συστήνεται στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων στο οποίο καταχωρούνται όλοι οι εγκατεστημένοι ανελκυστήρες, ανεξαρτήτως του έτους κατασκευής ή εγκατάστασής τους με αίτηση του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή ή του νόμιμου εκπροσώπου τους. Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχουν περάσει 12 χρόνια από την υπ’ αρ. οικ. Φ.Α/9.2/ΟΙΚ.28425/2008 κοινή υπουργική απόφαση βάσει της οποίας το μητρώο και τα προβλεπόμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά των εγκατεστημένων ανελκυστήρων θα έπρεπε να τηρούνται στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. (εδώ)

Τα αποτελέσματα τριμήνου των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών βάζει στο μικροσκόπιό της η Bank of America Merrilly Lynch, η οποία και συστήνει στους επενδυτές την αγορά δύο εξ αυτών. Συγκεκριμένα διατηρεί τη σύσταση αγοράς (buy) για τις Alpha Bank και Eurobank, για τις οποίες και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου των μετοχών σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Από την άλλη έχει σύσταση υποαπόδοσης (underweight) για την Πειραιώς και την Eθνική Τράπεζα. Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, σημειώνει για την Alpha Bank ότι η διοίκηση αναμένει πως τα NPEs φέτος θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με το 2019. Στο επίκεντρο των σχεδίων της τράπεζας παραμένει το Project Galaxy. Για την Eurobank σχολιάζει πως το κλειδί βρίσκεται στο project Cairo, το οποίο και προχωρά- κάτι που αποτελεί θετικό σημάδι. Για την Εθνική Τράπεζα σημειώνει πως εμφανίζει τον καλύτερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. (εδώ)

Tα χειρότερα για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης φαίνεται ότι πέρασαν, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας IHS Markit, αλλά η δραστηριότητά του μειώθηκε πολύ και τον Μάιο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού κρατούν χαμηλά τη ζήτηση. Πολλές χώρες της Ευρωζώνης άρχισαν να ξανανοίγουν σταδιακά τμήματα των οικονομιών τους, παρά το ότι συνεχίζουν να καταγράφουν κρούσματα κοροναϊού. Έτσι, μετά από την κατάρρευση τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο στη σχεδόν 22ετη ιστορία του, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit ανέκαμψε κάπως τον περασμένο μήνα. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε στις 39,4 μονάδες από 33,4 τον Απρίλιο, απέχοντας όμως ακόμη πολύ από το όριο των 50 μονάδων που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης. Ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής παρέμεινε αδύναμος, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε στις 35,6 μονάδες από το επίπεδο – ρεκόρ των 18,1 μονάδων τον Απρίλιο. Ωστόσο, με την ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, οι υπεύθυνοι αγορών ήταν λιγότερο απαισιόδοξοι από τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, ο οποίος αντανακλά την αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε στις 44,6 μονάδες έναντι 36,6 τον Απρίλιο. (εδώ)

Διαφορετικές ταχύτητες επικρατούν ως προς το άνοιγμα των συνόρων για τουρισμό σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, δηλαδή και προς την Ελλάδα, με την Γερμανία να ανάβει πρώτη το σχετικό «πράσινο φως», ενώ το ίδιο επιδιώκουν να κάνουν Βρετανία και Ιταλία, χωρίς όμως να τους βοηθά το προβληματικό επιδημιολογικό τους προφίλ. “Αύριο θα συζητήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο ένα ψήφισμα προκειμένου οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις που ισχύουν σήμερα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκετές άλλες συνδεδεμένες, να περιοριστούν σε πιο ήπιες κατευθυντήριες γραμμές”, ανέφερε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Στην πράξη η ανακοίνωση του Χάας σημαίνει αναμφίβολα καλά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς δείχνει ότι η Γερμανία αίρει νωρίτερα από ό,τι για άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς την οδηγία που είχε εκδώσει για όλο τον κόσμο με ισχύ μέχρι τις 14 Ιουνίου. Σαν εξέλιξη θεωρείται αναμφίβολα θετική για την ελληνική αγορά, τόσο ψυχολογικά, όσο και ουσιαστικά, πολλώ δε μάλλον όταν η Ελλάδα είχε δεχθεί πέρυσι πάνω από 4 εκατομμύρια γερμανούς τουρίστες. Δεν είναι ωστόσο το ίδιο θετικές οι εξελίξεις από δύο άλλες βασικές δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό, την Βρετανία και την Ιταλία, αμφότερες με πολύ κακές υγειονομικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του COVID19. (εδώ)

Η Τουρκία περιλαμβάνεται μεταξύ των υποψηφίων χωρών της ΕΕ που πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση από τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ 2021 και 2027, δήλωσε ο Oliver Varhely, Επίτροπος της ΕΕ για τις σχέσεις γειτονίας και τη διεύρυνση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο Όργανο Προενταξιακής Βοήθειας (IPA), ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για υποψήφιες χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιείται για έργα και προγράμματα που επιτρέπουν την ευθυγράμμιση με το μπλοκ, διαθέτοντας 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ για τον μηχανισμό. "Ως υποψήφια χώρα της ΕΕ, η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στο IPA", ανέφερε ο Varhely, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων Diken. (εδώ)

Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού αφήνει βαθιές πληγές στην τουρκική οικονομία. Η απότομη βουτιά των εξαγωγών και η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης εν μέσω περιοριστικών μέτρων οδήγησαν σε διεύρυνση κατά 79% του εμπορικού ελλείμματος της Τουρκίας τον Μάιο, στα 3,36 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση 28,2%, στα 12,79 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές υπέστησαν πτώση 40,8%, στα 9,43 δισ. δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η πανδημική κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση φέτος την τουρκική οικονομία. (εδώ)

Η αμερικανική οικονομία θα χρειασθεί σχεδόν μία δεκαετία μέχρι να καταφέρει να επουλώσει όλες τις «πληγές» που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, όπως προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου(CBO). Σύμφωνα με το CBO, η πανδημική κρίση θα αφαιρέσει το 3% της οικονομικής παραγωγής των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία 2020-2030, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλεια 7,9 τρισ.δολαρίων από το αμερικανικό ΑΕΠ. Η προειδοποίηση του CBO διατυπώνεται σε μια εποχή που τα προσωρινά λουκέτα σε καταστήματα κι επιχειρήσεις έχουν οδηγήσει πάνω από 40 εκατ. Αμερικανούς στις λίστες για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας. Παρά τα δημοσιονομικά μέτρα και μέτρα νομισματικής στήριξης, η ανεργία στις ΗΠΑ ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της βαθιάς ύφεσης του '30, με το ποσοστό ανέργων να έχει εκτοξευθεί στο 14,7% τον Απρίλιο και με ζοφερές προβλέψεις για άνοδο στο 20% τον Μάιο, ενώ τον Μάρτιο ήταν μόλις στο 4,4%. (εδώ)

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν παρουσίασε σχέδιο οικονομικών κινήτρων ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ρυβλίων (65 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στην επόμενη διετία, το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος το χαρακτήρισε το σχέδιο ως βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας πως είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές στην ρωσική οικονομία, καθώς και μια νέα ποιοτική δυναμική για την επίτευξη των εθνικών στόχων ανάπτυξης, που κεντρικός άξονάς τους είναι η ευημερία των Ρώσων πολιτών και των οικογενειών τους. (εδώ)

Οι πολίτες της Κίνας είναι συνηθισμένοι στις ψηφιακές πληρωμές. Και τώρα η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει αρχίσει πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή έκδοση του γιουάν, προσβλέποντας σε ευρύτερη εφαρμογή του κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022. Το ψηφιακό χρήμα της Κίνας είναι σχεδιασμένο ώστε να αποτελεί την ηλεκτρονική εκδοχή ενός χαρτονομίσματος ή ενός κέρματος μόνο που θα βρίσκεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι ή σε εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού, αντί σε πραγματικό πορτοφόλι. Την αξία του θα εγγυάται το κράτος. Αλλά το virtual χρήματα είναι πιο γρήγορο και εύκολο στη χρήση από ό,τι τα μετρητά, προσδίδοντας παράλληλα μεγαλύτερο έλεγχο στις κινεζικές αρχές. Μπορεί να χρειασθεί να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου καθιερωθεί σε εθνικό επίπεδο ένα ψηφιακό νόμισμα, όμως οι κινήσεις της Κίνας εγείρουν ανησυχίες μήπως κάποια στιγμή απειλήσουν τα υπόλοιπα μεγάλα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin, ή ακόμη και την κυριαρχία του δολαρίου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μια ψηφιακή version του γιουάν, θα μπορούσε να επιτρέψει σε χώρες όπως το Ιράν να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, αναφέρουν οι Aditi Kumar και Eric Rosenbach του Harvard Kennedy School, σε άρθρο τους στο «Foreign Affairs». (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text