Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΕ: Δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά μειώθηκε η συμμετοχή της στο παγκόσμιο ΑΕΠ

ΕΕ: Δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά μειώθηκε η συμμετοχή της στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

H Eυρωπαϊκή Ένωση έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά η συμβολή της στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2008, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Συγκεκριμένα, στην ΕΕ αντιστοιχούσε το 18,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019, πίσω από τις ΗΠΑ που ήταν η μεγαλύτερη οικονομία με το 24% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ την πλησίασε πολύ η Κίνα (με 15,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ). Το 2008, η συμμετοχή της ΕΕ στο παγκόσμιο ΑΕΠ ανερχόταν στο 25,6% και της Κίνας στο 7,2%. Ο τομέας των υπηρεσιών της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιστοιχούσε στο 73% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της το 2018, το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο μετά από αυτό των ΗΠΑ και της Βρετανίας (και οι δύο 80%) και της Βραζιλίας (73%).

Η ΕΕ είχε πληθυσμό 450 εκατ. κατοίκων το 2018, ο οποίος αντιστοιχούσε στο 5,9% του παγκόσμιου πληθυσμού (7,6 δισεκατομμύρια), κατέχοντας την τρίτη θέση πίσω από την Κίνα και την Ινδία, οι οποίες είχαν πάνω από 1,4 δισ. κατοίκους και σχεδόν 1,4 δισ. κατοίκους (18,7% και 17,7% του παγκόσμιου πληθυσμού), αντίστοιχα. Τα τρία τέταρτα (75%) του πληθυσμού της ΕΕ ζούσε σε αστικές περιοχές, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 55% που είναι ο μέσος όρος παγκοσμίως.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text