Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | JP Morgan: Οι αριθμοί που δείχνουν συνέχιση του ράλι των μετοχών

JP Morgan: Οι αριθμοί που δείχνουν συνέχιση του ράλι των μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πολλοί αναλυτές προβληματίζονται για το ράλι των μετοχών, εν μέσω της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προκαλεί η πανδημία. Για άλλους όμως, είναι μόνο η αρχή.

Οι τεράστιες ποσότητες μετρητών που κυκλοφορούν στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σημαίνουν ότι υπάρχουν ουσιαστικά πυρομαχικά για να σπρώξουν τις τιμές επικίνδυνου ενεργητικού ακόμα υψηλότερα. Η JP Morgan Chase & Co βλέπει ότι υπάρχει περιθώριο να εισρεύσουν δισεκατομμύρια στις μετοχές σε βάρος των ομολόγων, για να εξισορροπηθούν χαρτοφυλάκια. Τα Money-market funds έχουν προσελκύσει 1,2 τρισεκατομμύρια φέτος, ενώ οι fund managers, με συνολική δύναμη πυρός 591 δισ. δολάρια, διακρατούν μετρητά σε επίπεδα που σπάνια έχουν καταγραφεί στην ιστορία, σύμφωνα με την Bank of America.

Όλα αυτά, γράφει το Bloomberg, δείχνουν πόση δύναμη πυρός έχουν οι επενδυτές για να στηρίξουν την αγορά, σε μια στιγμή που οι τιμές των μετοχών δείχνουν «τρελές» με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη όπως τα εταιρικά κέρδη και οι εμπορικές κόντρες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επανέρχονται στο προσκήνιο.

«Οι επενδυτές είναι ακόμα υπο-τοθετημένοι (underweight) στις μετοχές»μ γράφουν οι αναλυτές της JP Morgan υπό τον Ν. Πανηγυρτζόγλου. «Υπάρχει πολύ περιθώριο για να αυξήσουν οι επενδυτές τις τοποθετήσεις σε μετοχές».

Η JP Morgan υποστηρίζει ότι η κατανομή μετοχών μη τραπεζικών επενδυτών (μια ομάδα που περιλαμβάνει νοικοκυριά, συντάξεις και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια) θα αυξηθεί στο 49% τα επόμενα χρόνια, δεδομένου του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων και της υψηλής ρευστότητας. Σήμερα το ποσοστό είναι 40%.

Ο John Roe, επικεφαλής επενδύσεων στη Legal & General Investment Management άρχισε να αγοράζει περισσότερες μετοχές πρόσφατα, αφότου ανακάλυψε λίγες ευκαιρίες στα ομόλογα. Βλέπει ένα αυτοτροφοδοτούμενο ράλι, καθώς οι υψηλότερες τιμές προσελκύουν περισσότερους αγοραστές, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τις ανησυχίες ότι η πανδημία θα προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην οικονομία. «Οι μετοχές έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που ανησυχούμε για ένα αυτοτροφοδοτούμενο μομέντουμ», είπε. «Είναι πολύ σκληρό, όταν είμαστε δομικά αρνητικοί και σκεφτόμαστε ότι τα ρίσκα δεν λαμβάνονται όσο πρέπει υπόψη».

Ένα ακόμα σημάδι: οι επενδυτές έχουν σορτάρει πολύ την αγορά και έτσι υπάρχει πιθανότητα οι μετοχές να κάνουν ράλι όταν καλύψουν τις θέσεις τους. Οι κερδοσκόποι έχουν χτίσει τη μεγαλύτερη καθαρή θέση short στα futures του S&P 500 από τα τέλη του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μεταξύ των επενδυτών «λιανικής», η διάθεση για ανάληψη ρίσκου μπορεί να επιστρέφει σταδιακά. Οι αμερικανικές μετοχές και τα credit funds κατέγραψαν τις ισχυρότερες εισροές τους την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του EPFR Global που επικαλείται η Bank of America. Την ίδια περίοδο, οι ροές στα ομόλογα και τα σχετικά funds ήταν αρνητικές για πρώτη φορά εδώ και έξι εβδομάδες.

Όπως σχολίασαν οι στρατηγικοί επενδυτές της τράπεζας: οι τοποθετήσεις είναι ακόμα «αρκούδα», η πολιτική, «ταύρος».

Εν κατακλείδι, με τον S&P 500 να τελεί υπό διαπραγμάτευση σε υψηλά δύο δεκαετιών έναντι των προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη της επόμενης χρονιάς, οι μετοχές δείχνουν ακριβές. Λίγοι όμως επενδυτές έχουν στην πραγματικότητα τοποθετηθεί.

 

Πηγή: www.kerdos.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text