Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Tα 4 «μυστικά» της αύξησης των καταθέσεων στις συστημικές τράπεζες

Tα 4 «μυστικά» της αύξησης των καταθέσεων στις συστημικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tα 4 «μυστικά» της αύξησης των καταθέσεων στις συστημικές τράπεζες

Η πανδημία δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει το ρεύμα ενίσχυσης των καταθέσεων. Κάθε άλλο μάλιστα.

Καθώς όπως πιστοποιείται από τις οικονομικές καταστάσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, η καταθετική τους βάση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς.

Ωστόσο, στη γενική αυτή εικόνα υπάρχουν και οι επιμέρους διαφοροποιήσεις. Με την Εθνική να είναι εκείνη που καρπώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο, αφού οι καταθετικές εισροές ενισχύθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ. Αύξηση 1,6 δισ. είχαν οι καταθέσεις της Alpha Bank , ενώ κατά μισό δισ. ευρώ περισσότερες έγιναν αυτές της Eurobank.

Αντίθετα στην Πειραιώς η στάθμη των καταθέσεων μειώθηκε κατά 0,6 δισ., αλλά η  τράπεζα  εξακολουθεί να παραμένει σε θέση leader της αγοράς.

Σε συγκριτική βάση, το πρώτο εφετινό τρίμηνο ήταν καταφανώς καλύτερο από Α΄3μηνο του 2019, αφού τότε οι καταθέσεις των τεσσάρων, μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας είχαν μειωθεί στο σύνολό τους κατά 1 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια βέβαια τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν και καθώς αποσύρθηκαν και οι τελευταίοι  περιορισμοί  των capital controls, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 8,5 δισ. στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. ‘Όταν και στα τραπεζικά γκισέ επέστρεψαν αποταμιευτικά κεφάλαια που ήταν «παρκαρισμένα» σε κάθε είδους…κρυψώνες, ενώ παράλληλα επανέκαμψαν και καταθέσεις από το εξωτερικό.

Στην παρούσα φάση, τα «μυστικά» της ενίσχυσης της καταθετικής βάσης των συστημικών τραπεζών, είναι σε αδρές γραμμές τέσσερα.

Κατ΄ αρχήν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, οδήγησαν σε μειώσεις δαπανών από τους ιδιώτες, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να αγγίξουν αποταμιευτικούς πόρους.

Δεύτερος λόγος είναι ότι εξαιτίας της μεγάλης αναταραχής στις αγορές, ρευστοποιήθηκαν επενδυτικά προϊόντα (κυρίως αμοιβαία , αλλά και μετοχές) και το απόθεμα πήγε σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο τρίτος λόγος αφορά τις επιχειρήσεις. Οι οποίες από τη μια πλευρά μείωσαν τις δαπάνες για νέες προμήθειες, ενώ από την άλλη ,αύξησαν την εκταμίευση των αναξιοποίητων πιστωτικών ορίων που είχαν στη διάθεσή τους. Αυτή η αύξηση όμως παρέμεινε σε τρεχούμενους λογαριασμούς, χωρίς να βγεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τέταρτος λόγος είναι η ενίσχυση των καταθέσεων από φορείς και επιχειρήσεις του Δημοσίου, που εν τέλει έκαναν τη διαφορά στις επι μέρους επιδόσεις των τραπεζών.

Η Εθνική και η εικόνα στις άλλες τρείς τράπεζες

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν ότι οι ελληνικές καταθέσεις της Εθνικής τράπεζας, η οποία έχει  στο νευραλγικό πόστο του CEO τον Παύλο Μυλωνά, διαμορφώθηκαν στα 44 δισ. ευρώ.

Έναντι των 42,2 δισ. που ήταν στα τέλη του 2019. Καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση των καταθέσεων είχε ο Δημόσιος τομέας από όπου και προήλθαν τα 1,3 δισ. ,από τη συνολική αύξηση των 1,8 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου, που περιλαμβάνει και δραστηριότητες στο εξωτερικό οι καταθέσεις της Εθνικής ανέρχονται τώρα στα 45,4 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank, με το Βασίλη Ψάλτη στη θέση του CEO, είδε τις καταθέσεις της να αυξάνονται στα 36,1 δισ. ,από τα  34,5 δισ. που ήταν στα τέλη της περσινής χρονιάς.

Η ενίσχυση των καταθέσεων προήλθε κατά 1,2 δισ. από επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου κατά 0,4 δισ. από τον ιδιωτικό τομέα. Μαζί με τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, η Alpha Bank ώς όμιλος έχει τώρα καταθέσεις συνολικού ύψους 41,9 δισ. ευρώ.

Με τον Φωκίωνα Καραβία στη θέση του CEO, η Eurobank  ενίσχυσε την καταθετική της βάση στην Ελλάδα, από τα 32,4 δισ. στα τέλη του 2019, στα 32,9 δισ. στα τέλη του εφετινού πρώτου τριμήνου. Ως όμιλος η Eurobank έχει τώρα συνολικές καταθέσεις ( σε Ελλάδα και εξωτερικό) 45,3 δισ. ευρώ.

Για την Πειραιώς, που έχει τον Χρήστο Μεγάλου στη θέση του CEO, το ύψος των καταθέσεων στα τέλη του περασμένου Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 46,5 δισ. ευρώ, έναντι των 47,1 δισ. στα τέλη της περσινής χρονιάς.

Σε αυτό το τριμηνιαίο διάστημα οι καταθέσεις του Δημόσιου τομέα μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα στο σκέλος των ιδιωτών υπήρξαν εισροές 0,4 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου οι συνολικές καταθέσεις της Πειραιώς είναι στα 46,7 δισ. ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά η ελληνική καταθετική βάση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι πλέον στα 159,5 δισ..

Έναντι των 156,2  δισ. στα τέλη του 2019, των 147,7 δισ. στα τέλη του 2018 και των …118,1 δισ. ευρώ, που αποτέλεσε το καταθετικό τους πυθμένα, στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Αμέσως μετά από τη εφαρμογή των capital controls που έμειναν σε ισχύ για τέσσερα χρόνια και δύο μήνες…

 

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text