Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Γερμανία: Ως και 100 δις ευρώ για οικονομική ανάκαμψη

Γερμανία: Ως και 100 δις ευρώ για οικονομική ανάκαμψη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών συνέρχονται σήμερα στο Βερολίνο για να αποφασίσουν σχετικά με το πακέτο οικονομικών κινήτρων. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία πλήττεται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το συνολικό κόστος του πακέτου υπολογίζεται στα 80 με 100 δις ευρώ. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το απόγευμα και αναμένεται να διαρκέσουν ως αργά τη νύχτα.

Διάσταση απόψεων

Στην ατζέντα των συνομιλιών των κυβερνητικών εταίρων βρίσκονται μεταξύ άλλων η πριμοδότηση της αγοράς νέων αυτοκινήτων, οικονομική βοήθεια προς τους δήμους, φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις, έκτακτο επίδομα τέκνου 300 ευρώ καθώς και επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου όπως και της ψηφιοποίησης, αλλά και κίνητρα για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Σε αρκετά ζητήματα επικρατεί διάσταση απόψεων.

Δύο θεωρούνται ιδιαίτερα επίμαχα. Το πρώτο είναι το κατά πόσο το πριμ για την αγορά νέων αυτοκίνητων θα ισχύει για όλους τους τύπους ή μόνο για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες, όπως θα το ήθελαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Το δεύτερο επίμαχο θέμα αφορά τα υψηλά χρέη πολλών δήμων και κοινοτήτων. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προτείνει να διατεθούν χρήματα του πακέτου για την αποπληρωμή μέρος του χρέους τους. Οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν την πρόταση με το επιχείρημα ότι κατά αυτό τον τρόπο θα επιβραβεύονταν η κακοδιαχείριση των δημόσιων πόρων.

 

Παναγιώτης Κουπαράνης

Πηγή: www.dw.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text