Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του Covid-19, όπως σημειώνει η UBS σε νέα της έκθεση για τη Διεθνή Οικονομία και Στρατηγική. Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα κινηθεί στο 6% του ΑΕΠ, πριν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη της τάξης του 5,1% το 2021. Αυτή η εκτίμηση αποτελεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με το 10% ύφεση που πρόεβλεπε η UBS σε προηγούμενη έκθεσή της στα τέλη Απριλίου. Όπως είχε σημειώσει τότε, η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα φτάσει το 10% τουλάχιστον, τονίζοντας πως ο δείκτης του ελληνικού χρέους θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ φέτος, κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο εμπόδιο στον δρόμο της ανάκαμψης στον οποίο είχε μπει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Η UBS υπογραμμίζει πάντως πως τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου έχουν ενταχθεί στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, PEPP, της ΕΚΤ, κάτι που στο πρόσφατο παρελθόν είχε τονίσει πως θα στηρίξει την πορεία των ελληνικών κρατικών τίτλων καθώς και την αξιολόγηση της χώρας από τους διεθνείς οίκους καθώς και τις "σταθερές" προοπτικές που δίνουν τόσο η Fitch, όσο η S&P, η DBRS και η Moody’s. Τέλος, η τράπεζα επισημαίνει πως το ελληνικό επιχειρηματικό κλίμα έπεσε στις 88,5 μονάδες τον Μάιο - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο 2015, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών στον τομέα των υπηρεσιών και του λιανικού εμπορίου. (εδώ)

Αλλαγή σχεδίων στον προγραμματισμό που είχε κάνει το υπουργείο Οικονομικών μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για τις εκδόσεις ομολόγων το 2020 φέρνει το ξέσπασμα της πανδημίας και οι συνέπειες της στην οικονομία. Σχεδόν το σύνολο των κυβερνητικών προβλέψεων για το 2020 έχει ανατραπεί, γεγονός που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το σχεδιασμό που είχε γίνει για τις εκδόσεις νέων ομολόγων το 2020. Ο προϋπολογισμός ανέφερε ότι στόχος ήταν η έκδοση νέων ομολόγων ύψους περίπου 8 δισ ευρώ. Οι νέες εκδόσεις δεν θα γινόντουσαν για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά προκειμένου να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης της χώρας με τις αγορές. Η εκτέλεση του σχεδίου είχε ξεκινήσει να υλοποιείται ομαλά, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς το επιτόκιο που πρόσφερε η αγορά ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Η επόμενη κίνηση θα αποφασιστεί με βάση την εικόνα των αγορών. Το πιο πιθανό σενάριο θεωρείται η έκδοση ενός ακόμα δεκαετούς τίτλου ή το άνοιγμα μιας παλαιότερης έκδοσης, προκειμένου το Δημόσιο να αντλήσει επιπλέον 2 δισ ευρώ. Ως βάση σύγκρισης θα χρησιμοποιηθούν οι τελευταίες εκδόσεις ομολόγων και βέβαια αυτές που έγιναν εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Το αποτέλεσμα αυτής της έκδοσης θα κρίνει και τις επόμενες κινήσεις. (εδώ)

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν έξι στις δέκα επιχειρήσεις, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών. Οι μισές εξ αυτών (3/10) δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ μόνο το 15% έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα της Endeavor Greece που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25-27 Μαΐου αναφορικά με τις επιπτώσεις στις ΜμΕ της επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19. Στην έρευνα συμμετείχαν 100 επιχειρηματίες ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, από 15 διαφορετικούς κλάδους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μισές επιχειρήσεις διέκοψαν εντελώς ή τμήμα της εμπορικής τους δραστηριότητας στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, με το 13% να διέκοψε εντελώς. Το 57% των επιχειρήσεων σημείωσε μείωση των ετήσιων εσόδων τους, με το 17% αυτών να έχει καταγράψει πτώση ύψους 60-100%. Παρόλα αυτά, 24% των συμμετεχόντων σημείωσε ανάπτυξη κατά την ίδια περίοδο. (εδώ)

Για το 2020 δεν υφίσταται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Θα συζητήσουμε με τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις από το 2021 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη και την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά και από το μέγεθος της ύφεσης, για την οποία θα έχουμε μια πρώτη ένδειξη άμεσα, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου σύντομα. Για το θέμα αυτό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «το ποσοστό της φετινής μείωσης του ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του τουρισμού». (εδώ)

Στην ετήσια ενημέρωση αναλυτών, ο Όμιλος Πλαίσιο παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 317 εκ. Ευρώ από 308 εκ. Ευρώ το 2018, βελτιωμένες κατά 3%. Τα Κέρδη Προ Φόρων του Ομίλου διαμορφώθηκαν στα 3 εκ. Ευρώ, ενώ τα Κ.Π.Φ. προσαρμοσμένα με την παραδοχή ότι το ΔΠΧΑ 16 δεν εφαρμόζεται ούτε για το 2019 διαμορφώθηκαν σε 4 εκ. Ευρώ. Σημαντικότερα σημεία της παρουσίασης σύμφωνα με την εταιρία ηταν οτι: Α) η προιοντική γκάμα της Πλαίσιο εμπλουτίστηκε με τις οικιακές συσκευές που έχουν γίνει πλέον συνώνυμες με την τεχνολογία. Β) Έλαβε χώρα επένδυση 8 εκ. Ευρώ σε ένα νέο Κέντρο Διανομής 10.000 τ.μ. που έδωσε στην εταιρία τη δυνατότητα να στεγάζει και να διακινεί μαζικά ογκώδεις συσκευές όπως αυτές των λευκών. Γ) Τον Ιούνιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο υπερκατάστημα της Πέτρου Ράλλη επιφάνειας 3.000 τ.μ.. και Δ) Αναμορφώθηκαν και προσαρμόστηκαν στη νέα εταιρική ταυτότητα τέσσερα ακόμη καταστήματα για να υποδεχθούν την νέα κατηγορία και υιοθετήθηκε η νέα εταιρική ταυτότητα στο κατάστημα του Mall. (εδώ)

Την υλοποίηση του έργου «Προμήθεια συστήματος επικοινωνιών για την έρευνα & διάσωση και την Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας», με σκοπό να ενισχυθεί η έρευνα και η διάσωση, καθώς και τη θαλάσσια ασφάλεια, ανέθεσε στην Space Hellas, μετά από διαγωνισμό, το Λιμενικό Σώμα. Το έργο συγχρηματοδοτείται του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (πόροι του Ταμείου Συνοχής) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και σύμφωνα με ανακοίνωση της Space Hellas θα προσφέρει μια λύση τελευταίας τεχνολογίας σε συνεργασία με τον κατασκευαστικό οίκο Frequentis, με σκοπό να παράσχει ένα ενοποιημένο σύστημα επικοινωνίας. (εδώ)

Στις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της Unibios στο μέτωπο της επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναφέρθηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εισηγμένης εταιρίας. Η Unibios κατάφερε το 2019 να επιστρέψει μετά από μακρά σειρά ετών στην κερδοφορία (+100,4 χιλ. έναντι -393 χιλ. ευρώ το 2018), διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών της κατά 3,9% και το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της (EBITDA 1,14 εκατ. ευρώ, +124,5% σε σχέση με το 20188). Παράλληλα, πέρυσι αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισε τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε. Η διοίκηση της εταιρίας εστίασε στη σαφώς ανοδική πορεία που σημειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως στόχος της είναι η σύναψη εργασιών με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους. (εδώ)

Αρκετοί είναι οι χρηματιστηριακοί δείκτες που χρησιμοποιούνται, σε μια προσπάθεια των επενδυτών να διαχωρίσουν τις «υποτιμημένες» από τις «υπερτιμημένες» μετοχές και να προχωρήσουν στις ανάλογες κινήσεις στο ταμπλό του ΧΑ. Δύο από τους πλέον συνηθισμένους δείκτες είναι αυτοί του P/E (τρέχουσα τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) και του P/BV (τρέχουσα τιμή προς λογιστική αξία μετοχής). Ποιές όμως από τις εταιρίες που έχουν δημοσιεύσει λογιστικές καταστάσεις για το 2019 διαθέτουν αρνητικό καθαρό χρέος ή, διαφορετικά, θετικό καθαρό ταμείο; Με βάση λοιπόν τα μέχρι της 29ης Μαΐου δημοσιευμένα στοιχεία θετικό καθαρό ταμείο αντιστοιχεί στο 89,5% της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας της Alpha Αστικά Ακίνητα, στο 63,3% της ΑS Cοmpany, στο 56,5% της ΕΥΔΑΠ, στο 55,15% της καπνοβιομηχανίας Καρέλια, στο 47,92% της ΕΥΑΘ, στο 46,4% του ΟΛΘ, στο 46,3% της Πλαίσιο, στο 36,3% της ΕΧΑΕ, στο 28,9% της BriQ Properties, στο 24,5% της Profile, στο 18,8% των Πλαστικών Κρήτης, στο 16,3% της Ευρωπαϊκής Πίστης. (εδώ)

Οριακή κερδοφορία με κέρδη προ φόρων 3,5 εκατ. ευρώ από ζημίες 248,5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το α’ τρίμηνο του έτους. Επίσης, το επαναλαμβανόμενο EBITDA (λειτουργικά αποτελέσματα) διαμορφώθηκε σε 182 εκατ. ευρώ (από ζημίες 66,3 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο του 2019), δηλαδή αυξήθηκε κατά 248,3 εκατ. ευρώ. Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2020, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε: «Η θετική τάση στην λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου, η οποία ξεκίνησε από τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2019, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνεται σε 182 εκατ. ευρώ. Αποτελεί θετική εξέλιξη η μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της μείωσης, μεταξύ άλλων, των δαπανών για αγορές ενέργειας και καύσιμα λόγω της πτώσης της Οριακής Τιμής Συστήματος και των τιμών φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα, καταγράφηκε μείωση του καθαρού χρέους κατά 52 εκατ. ευρώ.» Σημειώνεται ότι το α΄ τρίμηνο 2020 η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 1,7% στις 14.672 GWh έναντι 14.923 GWh το αντίστοιχο διάστημα του 2019. (εδώ)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης του τρόπου λειτουργίας της «Ακτωρ», και του κατασκευαστικού τομέα εν γένει, από τη διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ». Σύμφωνα με όσα ανέφερε η διοίκηση στο πλαίσιο ενημέρωσης προς αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, σε πρώτη φάση, στόχος είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της «Ακτωρ», κάτι που μεταφράζεται, μεταξύ άλλων, και σε μείωση προσωπικού, ώστε να αντανακλά τον μειωμένο κύκλο εργασιών. Στη συνέχεια στόχος είναι να μειωθεί το κόστος πωλήσεων και παραγωγής έργων. Για τον σκοπό αυτό, έχει ήδη συσταθεί ένα ενιαίο τμήμα προμηθειών, ώστε μέσω της κεντρικής διαχείρισης να μειωθεί το τελικό κόστος, κάτι που έχει μάλιστα αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Το τρίτο σκέλος της διαδικασίας αναδιάρθρωσης της «Ακτωρ» προβλέπει την εκμετάλλευση υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων μέσω της πώλησής τους. Ενα τέτοιο πρόσφατο παράδειγμα αποτέλεσε η πώληση της συμμετοχής της εταιρίας στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», αντί ποσού της τάξεως των επτά εκατ. Ευρώ. Με τις παραπάνω κινήσεις, η διοίκηση αποσκοπεί σε πρώτο στάδιο να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της «Ακτωρ», δηλαδή να πάψει να εμφανίζει ζημίες. (εδώ)

Σε εναλλακτικές μορφές εσόδων πέρα της κατασκευής, όπως η ενέργεια, οι παραχωρήσεις, ο τομέας της βιομηχανίας έχουν αναγκαστεί να στραφούν οι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας, λόγω της στασιμότητας που επικρατεί στον τομέα των δημοσίων έργων τα τελευταία χρόνια. Τον κώδωνα των κινδύνων που εγκυμονεί η έλλειψης δημοπράτησης νέων έργων, έχει κρούσει αλλεπάλληλα στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, την περίοδο 2016- 2019 δημοπρατήθηκαν έργα 3,2 δισ. ευρώ (για έργα προϋπολογισμού άνω των 30 εκατ. ευρώ) και από αυτά τα έργα, τα 2,3 δισ. ευρώ είναι μπλοκαρισμένα, ενώ μόνο για τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις και εκτελούνται. Η μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας από τις κατασκευές, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους τομείς, αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα των κατασκευαστικών εταιριών. Είναι ενδεικτικό ότι το 2019 ολοκληρώθηκε για την Ελλάκτωρ με αύξηση κερδοφορίας 125% στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 57% στις Παραχωρήσεις αντίστοιχα ενώ μειωμένες ήταν οι επιδόσεις στον κλάδο των κατασκευών. (εδώ)

Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Alpha Bank και η Bank of America Securities, που διατηρεί τη σύσταση αγοράς, όπως και η Goldman Sachs, ενώ τοποθετεί την τιμή στόχο για τη μετοχή στα Ευρώ 0,94. Ο οίκος υπογραμμίζει την ισχυρή κερδοφορία προ προβλέψεων, ύψους Ευρώ 307 εκατ., που ενισχύθηκε κατά 13,7% σε ετήσια βάση και απορρόφησε το κόστος των υψηλών προβλέψεων λόγω Covid -19. Τονίζει παράλληλα την εκτίμηση της διοίκησης της τράπεζας ότι για το τρέχον έτος η πορεία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι σταθερή και οι προβλέψεις θα κυμανθούν σε επίπεδα κατά 180-190 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αντίστοιχο ποσοστό του α’ τριμήνου. Ως προς την επανεκκίνηση της συναλλαγής τιτλοποίησης Galaxy, η BofA επισημαίνει ότι η δομή της συναλλαγής παρέχει ευελιξία ώστε να τηρηθούν οι στόχοι των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ παράλληλα επιτρέπει στην τράπεζα να αξιοποιήσει την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς. (εδώ)

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο ανήλθε σε 211.000, με τον συνολικό αριθμό των ανέργων να φθάνει τα 11,919 εκατομμύρια και το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται στο 7,3% από 7,1% τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters περίμεναν μία αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,2%, αλλά η πρόβλεψή τους βασιζόταν σε προηγούμενα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία τον Μάρτιο, τα οποία η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε σήμερα στο 7,1% από 7,4%. Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και κατά 4,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν μία μείωση κατά 1,8% και 4%, αντίστοιχα. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη βουτιά των τιμών ενέργειας, οι οποίες υποχώρησαν 7,5% σε μηνιαία βάση και κατά 16,5% σε ετήσια βάση. Αν εξαιρεθεί η ενέργεια, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν μόνο 0,3% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. (εδώ)

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε τον Μάιο ο κινεζικός δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και σκαρφάλωσε κοντά σε υψηλό 10 ετών, καθώς η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει με τη βοήθεια και των κυβερνητικών μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στο 55,0 τον Μάιο από 44,4 τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Caixin Media Co. και η εταιρία ερευνών IHS Markit. Ο δείκτης είχε παραμείνει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας για τρεις διαδοχικούς μήνες εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Βελτίωση της δραστηριότητας κατέγραψε και η έρευνα της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, με τον μη-μεταποιητικό δείκτη PMI να ενισχύεται στο 53,6 τον Μάιο από 53,2 τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι ο Caixin PMI δίνει μεγαλύτερο βάρος στις μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ ο επίσημος δείκτης στις μεγαλύτερες. (εδώ)

Η πανδημία έχει σαρώσει τις οικονομίες των φτωχών χωρών. Η Λευκορωσία έφθασε πολύ κοντά στη χρεοκοπία, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για δάνειο 600 εκατ. δολαρίων. Η Ρωσία δεν μπόρεσε να χορηγήσει το δάνειο, καθώς το ρούβλι κατέρρεε παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου. Ο Λίβανος, που αντιμετώπιζε προβλήματα ακόμα και πριν από την επέλαση της πανδημίας, ξεκίνησε για πρώτη φορά αναδιάρθρωση χρέους. Η Αργεντινή χρεοκόπησε – για ένατη φορά στην ιστορία της. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού την τελευταία δεκαετία δημιούργησαν ασυνήθιστες σχέσεις μεταξύ φτωχών χωρών και διεθνών επενδυτών. Κυβερνήσεις, κρατικές εταιρίες και άλλες επιχειρήσεις μπόρεσαν να συγκεντρώσουν χρήματα με σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ οι επενδυτές, που αναζητούσαν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις εγχώριες αγορές τους, «καταβρόχθιζαν» αυτό το χρέος. Ως αποτέλεσμα, το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών σε επενδυτές, κυβερνήσεις και άλλους ξένους φορείς ανέρχεται σε ιστορικά επίπεδα: στα 2,1 τρισ. δολάρια για χώρες με χαμηλά ή μεσαία προς χαμηλά εισοδήματα. H πανδημία έφθειρε τις σχέσεις μεταξύ των φτωχών χωρών και των επενδυτών τους. Η οικονομική δραστηριότητα διεκόπη, με αποτέλεσμα να κλείσουν λιμάνια, εργοστάσια, να ακυρωθούν πτήσεις και να αδειάσουν τα τουριστικά θέρετρα. Το ΔΝΤ έχει ήδη επεκτείνει δύο έκτακτα προγράμματα δανειοδότησης και περισσότερες από 100 χώρες έχουν κάνει αίτηση για λήψη δανείου. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο τα προγράμματα θα βοηθήσουν, αλλά απαιτείται πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση για τη διάσωση των φτωχών χωρών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης. (εδώ)

Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσε ο COVID-19, καθώς τα κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ισχυρά. Αυτό προκύπτει από την 55η έκδοση της έκθεσης της EY για τον τομέα, η οποία συνοδεύεται και από σχετική κατάταξη των 40 ελκυστικότερων χωρών για ΑΠΕ. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή, και άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και ζητήματα διακυβέρνησης, αναγνωρίζονται ως ολοένα και πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μελλοντική δυναμική μιας εταιρίας στη δημιουργία αξίας. Οι θεσμικοί επενδυτές απαιτούν από τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά, επίσης, να δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις πρέπει να επαναξιολογήσουν την εταιρική τους στρατηγική για μείωση των εκπομπών άνθρακα, να ενισχύσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησή τους και να βελτιώσουν τις μεθόδους γνωστοποίησης των δράσεών τους για το κλίμα. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυσή της ΕΥ, έχει ως αποτέλεσμα την κατανομή μεγαλύτερου μέρους κεφαλαίων στις υποδομές ΑΠΕ από τους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να αντισταθμίσουν την κλιματική τους έκθεση. (εδώ)

Οι ηγεσίες των Χρισταινοδημοκρατών, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών συνέρχονται στο Βερολίνο για να αποφασίσουν σχετικά με το πακέτο οικονομικών κινήτρων. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία πλήττεται από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το συνολικό κόστος του πακέτου υπολογίζεται στα 80 με 100 δις ευρώ. Σε αρκετά ζητήματα επικρατεί διάσταση απόψεων με δύο να θεωρούνται ιδιαίτερα επίμαχα. Το πρώτο είναι το κατά πόσο το πριμ για την αγορά νέων αυτοκίνητων θα ισχύει για όλους τους τύπους ή μόνο για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες, όπως θα το ήθελαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Το δεύτερο επίμαχο θέμα αφορά τα υψηλά χρέη πολλών δήμων και κοινοτήτων. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προτείνει να διατεθούν χρήματα του πακέτου για την αποπληρωμή μέρος του χρέους τους. Οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν την πρόταση με το επιχείρημα ότι κατά αυτό τον τρόπο θα επιβραβεύονταν η κακοδιαχείριση των δημόσιων πόρων. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text