Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Unibios: Θετικές οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μας

Unibios: Θετικές οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Unibios: Θετικές οι μακροπρόθεσμες προοπτικές μας

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Στις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της Unibios στο μέτωπο της επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναφέρθηκε σε σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας (κ.κ. Αντώνης Σβορώνος πρόεδρος, Ορφέας Μαυρίκιος CEO και Κυριάκος Παπαθανασίου οικονομικός διευθυντής).

Ειδικότερα, ο κ. Ορφέας Μαυρίκιος, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr, σημείωσε πως «μας ευνοεί μια μελλοντική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Στον βαθμό που ένα μεγαλύτερο ύψος κονδυλίων κατευθυνθεί στην αναβάθμιση των υποδομών, οι οποίες σχετίζονται με το πόσιμο νερό, εμείς θα έχουμε ένα σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουμε. Μας απασχολεί όμως εξίσου ή και περισσότερο, το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο εξωτερικό, όπου έχουμε κάνει κατά τα τελευταία χρόνια μια πολύ καλή προσπάθεια διείσδυσης και έχουμε ήδη αρχίσει να δρέπουμε τους πρώτους καρπούς. Αισθανόμαστε υπερήφανοι που η εταιρεία μας έχει αναλάβει δουλειές σε πολύ απαιτητικές ξένες αγορές».

Η Unibios κατάφερε το 2019 να επιστρέψει μετά από μακρά σειρά ετών στην κερδοφορία (+100,4 χιλ. έναντι -393 χιλ. ευρώ το 2018), διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών της κατά 3,9% και το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της (EBITDA 1,14 εκατ. ευρώ, +124,5% σε σχέση με το 20188). Παράλληλα, πέρυσι αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισε τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε. Η διοίκηση της εταιρείας εστίασε στη σαφώς ανοδική πορεία που σημειώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας πως στόχος της είναι η σύναψη εργασιών με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την πανδημία, ο κ. Μαυρίκιος ανέφερε ότι «τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη συνεχίστηκαν κανονικά εν μέσω πανδημίας, ωστόσο παρατηρήθηκε καθυστέρηση σε δουλειές που ήταν στο στάδιο της αξιολόγησης-διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, από την πλευρά μας εκμεταλλευθήκαμε τα όποια μέτρα θεσπίστηκαν από την Πολιτεία για τη μείωση του λειτουργικού και του χρηματοοικονομικού κόστους. Επί του παρόντος, η υστέρηση δεν είναι μεγάλη. Θέλω να πιστεύω ότι σταδιακά τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα».

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση της Unibios ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Στις στρατηγικές επιλογές της εισηγμένης περιλαμβάνονται η διεύρυνση των προσφερόμενων λύσεων και η γεωγραφική επέκταση σε νέες αγορές.
  • Ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου που διαθέτει στην Α' ΒΙΠΕ Βόλου και παραμένει ανεκμετάλλευτο. Ειδικότερα, από την έκταση των 64 στρεμμάτων, μόνο τα 5.100 τ.μ. χρησιμοποιούνται (απομένει κτίριο επιφάνειας 10.700 τ.μ. και ελεύθερος χώρος για επεκτάσεις).
  • Το ύψος του άυλου ενεργητικού παρακολουθείται με βάση τα ΔΛΠ και αξιολογείται κάθε χρόνο από τον ορκωτό ελεγκτή.
  • Σχεδιάζεται επένδυση ύψους 600 χιλ. ευρώ στο ακίνητο του Βόλου, η οποία αναμένεται να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.
  • Από τον περυσινό κύκλο εργασιών των 8,33 εκατ. ευρώ, το 1,69 εκατ. προήλθε από εργασίες στο εξωτερικό.
  • Τυχόν πολύ χαμηλές τιμές του πετρελαίου επηρεάζουν αρνητικά τις επενδύσεις στην ενέργεια, άρα ως ένα βαθμό και τις σχετικές εργασίες που αναλαμβάνει η εταιρεία.

 

 

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text