Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τουρκία: Ο πακτωλός χρημάτων που πέφτει στην οικονομία εντείνει τους φόβους για πληθωρισμό

Τουρκία: Ο πακτωλός χρημάτων που πέφτει στην οικονομία εντείνει τους φόβους για πληθωρισμό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρκία: Ο πακτωλός χρημάτων που πέφτει στην οικονομία εντείνει τους φόβους για πληθωρισμό

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τουρκίας διοχετεύουν χρήματα στην οικονομία με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα άνω των 10 ετών προκειμένου να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, σε μια κίνηση που ρισκάρει να αποδυναμώσει το νόμισμα και να επιταχύνει τον πληθωρισμό.

Οι κρατικές τράπεζες τροφοδοτούν την οικονομία με πιστώσεις την ίδια ώρα που η Κεντρική Τράπεζα διοχετεύει ρευστότητα συγκεντρώνοντας κρατικά ομόλογα. H προσφορά χρήματος, όπως μετράται από τον δείκτη Μ1 -ο οποίος περιλαμβάνει το χρήμα σε κυκλοφορία και τις τραπεζικές καταθέσεις- αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό σχεδόν 80%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Με την ετήσια πιστωτική επέκταση να κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό από τουλάχιστον το 2007 και το μέγεθος των ομολόγων που διακρατά η Κεντρική Τράπεζα να διογκώνεται, υπάρχει ανησυχία ότι οι χαλαρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να αφήσουν το νόμισμα της Τουρκίας ασθενέστερο και ανεξέλεγκτο, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές.

"Η ραγδαία αύξηση της προσφοράς χρήματος, η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης και τα ήδη αρνητικά πραγματικά επιτόκια εντείνουν τους πληθωριστικούς κινδύνους", σχολίασαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Murat Unur και Clemens Grafe σε report προς τους πελάτες.

Μετά από εννέα διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων, η λίρα έχει μία από τις χαμηλότερες αποδόσεις στον κόσμο, εάν προσαρμοστεί στον πληθωρισμό. Στο μεταξύ, οι προοπτικές των τιμών έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν μερικά σημάδια επιδείνωσης. Ο δείκτη τιμών καταναλωτή της Τουρκίας απρόσμενα επιταχύνθηκε στο ετήσιο μέγεθος του 11,4% τον Μάιο, δίνοντας τέλος σε δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης, καθώς το αυξημένος κόστος των τροφίμων αντιστάθμισε την επίπτωση της ασθενέστερης ζήτησης.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text