Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σταϊκούρας: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Ιούνιο-Ιούλιο

Σταϊκούρας: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Ιούνιο-Ιούλιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σταϊκούρας: Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τον Ιούνιο-Ιούλιο

Της Δήμητρας Καδδά

Στην προαναγγελία νέας εξόδου της χώρας στις αγορές τον Ιούνιο-Ιούλιο προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Action24. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η συνεχής προσφυγή της χώρας στις αγορές για να διατηρείται η καλή σχέση με αυτές και εξήγησε πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή του ESM παρά το αρνητικό επιτόκιο που έχει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί ένα όπλο που μπορεί να ενεργοποιηθεί, αν παραστεί ανάγκη, στο μέλλον.

Αναφέρθηκε και στην επιτυχή έκδοση εντόκων γραμματίων η οποία είχε πολύ καλό επιτόκιο και το 75% της συμμετοχής αφορούσε σε ξένους.

Ο υπουργός επίσης προέβη στην εκτίμηση ότι υπάρχει επάρκεια στα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου έως και τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο καθώς στα κρατικά ταμεία εμφανίζεται μείωση των εσόδων και τον Μάιο, αλλά όχι κατάρρευση. "Θα υπάρχει απόκλιση στα έσοδα αλλά δεν θα υπάρχει αρνητική έκπληξη" είπε. Εξήγησε, επίσης, ότι αναμένονται από τον Ιούλιο τα κονδύλια της ΕΕ από το πακέτο των 540 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στις 9 Απριλίου.

Εξήγησε πως το 2021 αν ισχύσει το βασικό σενάριο και "η οικονομία θα γυρίσει σε υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης θα εξαντλήσουμε όλα τα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια ώστε να επιστρέψουμε στη σωστή δημοσιονομική πολιτική που είναι η μείωση φόρων και, το τονίζω, ασφαλιστικών εισφορών" ανέφερε.

Για το μέγεθος της ύφεσης το 2020 ο υπουργός Οικονομικών  ανέφερε ότι οι ελληνικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει. Αλλά, το τι θα γίνει από δω και πέρα έχει σχέση με την αυριανή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, με το πώς θα πάει τουρισμός μέσα στο καλοκαίρι αλλά και με το αν θα υπάρχουν εκταμιεύσεις μέσα στο 2020 από το νέο πρόγραμμα των 750 δισ. ευρώ.

"Ευχόμαστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το νέο πακέτο το μήνα Ιούνιο – Ιούλιο και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο θα κατατεθούν τα εθνικά σχέδια. Επανέλαβε πως "σήμερα που μιλάμε, ένα ευρώ από την Ευρώπη δεν έχει έρθει" εκτιμώντας πως χρήματα από την Ευρώπη θα έρθουν μετά τον Ιούνιο.

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Αιτήσεις 2 δισ. ευρώ

Επίσης, ανέφερε ότι την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου εργαλείου ρευστότητας της Αναπτυξιακής Τράπεζας των 7 δισ. ευρώ υπήρξε έντονο ενδιαφέρον αιτήσεων αξίας 2 δισ. ευρώ.

Εξήγησε πως "οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα ρίξουν στην πραγματική οικονομία 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να υπάρξει άμεσα ρευστότητα στην οικονομία.

Ανέφερε πως "οι τράπεζες πράγματι στην αρχή δεν λειτούργησαν με το ρυθμό που ήθελε η κυβέρνηση" αλλά "υπάρχει βελτίωση" και "για την έκταση και το είδος του προβλήματος χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια".

Επισήμανε επίσης πως σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση που "είχαμε μείωση καταθέσεων, σήμερα έχουμε αύξηση καταθέσεων" και αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να δανειοδοτήσουν περισσότερο την αγορά. "Το παρακολουθούμε συστηματικά σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση" είπε λέγοντας πως στόχος είναι "αυτό το μήνα και τον επόμενο μήνα ένα σημαντικό ποσό χρημάτων να πάει στην πραγματική οικονομία".

Δάνειο από τον ESM

Για τον ESM είπε πως "η Ελλάδα καλύπτει τις ταμειακές της ανάγκες και τον Ιούνιο και τους επόμενους μήνες του 2020. Επίσης είναι πολύ σημαντικό η χώρα να επικοινωνεί συστηματικά με τις αγορές. Είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό" είπε. Πρόσθεσε όμως πως προσφυγή στον ESM μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του 2022. Άρα, "δεν μπορείς να ξέρεις θα γίνει το φθινόπωρο, τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2021 και ποια θα είναι κατάσταση το 2021 και έτσι "υπάρχει ένα ακόμα διαθέσιμο όπλο στη φαρέτρα της Ελληνικής κυβέρνησης έτσι ώστε την κατάλληλη χρονική στιγμή αν υπάρξει ανάγκη να το χρησιμοποιήσει με όρους θετικούς" είπε εξηγώντας πως μέχρι τώρα μόνο η Κύπρος έχει εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον.

 

Πηγή: www.capital.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text