Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας στο ξεκίνημα της υγειονομικής κρίσης, το πόσο μεγάλη θα είναι η πτώση του τουρισμού το καλοκαίρι, αλλά και το ύψος των κονδυλίων της βοήθειας της ΕΕ που θα καταστεί εφικτό να έρθουν φέτος στα κρατικά ταμεία, είναι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν το βάθος της ύφεσης που θα υποστεί φέτος η χώρα. Τις εν λόγω παραμέτρους περιέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Η ΕΛΣΤΑΤ προγραμματίζει να ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Το εύρος της ύφεσης υπολογίζεται μετά τα μέτρα στήριξης σε 5%- 8% φέτος με τους πιο έντονους τριγμούς να γίνονται φανεροί στο β΄ τρίμηνο. Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση είναι πάνω από 10% σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία εκτιμά μάλιστα πως κάποιες από τις ελληνικές περιφέρειες θα δέχονταν (αν δεν υπήρχαν τα μέτρα) πλήγμα σημαντικά υψηλότερο του 20%. Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, η πορεία του ΑΕΠ εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού και το μέγεθος των απωλειών που θα υποστεί ο κλάδος το καλοκαίρι. Εξαρτάται και από την αντίδραση της ΕΕ. Δηλαδή, από το κατά πόσο θα φτάσουν εγκαίρως όχι μόνο τα κονδύλια που προκύπτουν από τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και από τα χρήματα του νέου πακέτου που τελεί υπό συζήτηση. (εδώ)

Στην προαναγγελία νέας εξόδου της χώρας στις αγορές τον Ιούνιο-Ιούλιο προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Action24. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντική η συνεχής προσφυγή της χώρας στις αγορές για να διατηρείται η καλή σχέση με αυτές και εξήγησε πως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στην προληπτική πιστοληπτική γραμμή του ESM παρά το αρνητικό επιτόκιο που έχει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί ένα όπλο που μπορεί να ενεργοποιηθεί, αν παραστεί ανάγκη, στο μέλλον. Αναφέρθηκε και στην επιτυχή έκδοση εντόκων γραμματίων η οποία είχε πολύ καλό επιτόκιο και το 75% της συμμετοχής αφορούσε σε ξένους. Ο υπουργός επίσης προέβη στην εκτίμηση ότι υπάρχει επάρκεια στα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου έως και τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο καθώς στα κρατικά ταμεία εμφανίζεται μείωση των εσόδων και τον Μάιο, αλλά όχι κατάρρευση. "Θα υπάρχει απόκλιση στα έσοδα αλλά δεν θα υπάρχει αρνητική έκπληξη" είπε.(εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε πως με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το πρώτο τρίμηνο 2020, παρουσίασε μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το πρώτοτρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 0,9%. Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το πρώτο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2019. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Να σημειωθεί πως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ξεκαθάρισε πως τα στοιχεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο 2020 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα. (εδώ)

Συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2020 η άνοδος στις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία προέρχονται από στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις τράπεζες, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 6,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Στην Αθήνα η αύξηση των τιμών - πρό της πανδημίας - ξεπέρασε το 10,5%. Για το σύνολο του 2019, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,3%, έναντι αύξησης 1,8% το 2018. Πιο αναλυτικά, η αύξηση των τιμών το α΄τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 7,9% για τα “ νέα” διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 6,3% για τα “ παλαιά”, δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το σύνολο του 2019, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η αύξηση των τιμών σε σχέση με το 2018 ήταν 7,7% για τα «νέα» διαμερίσματα, έναντι αύξησης 2% το 2018, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 7% το 2019, έναντι αύξησης 1,7% το 2018.(εδώ)

Δύο διαβεβαιώσεις έδωσε στους αναλυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 70 εταιρίες της αγοράς. Η πρώτη αφορά στο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της επιχείρησης δεν επηρεάζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και η δεύτερη από την επιβεβαίωση της επίτευξης του στόχου των 720 εκατ. ευρώ EBITDA στο τέλος του 2020. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας φρόντισε να τονίσει το γεγονός πως για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφεται θετικό πρόσημο στη λειτουργική της κερδοφορία. Πρόσθεσε επίσης ότι η ρευστότητά της ΔΕΗ βελτιώνεται συνεχώς από τον Δεκέμβριο, ενώ ακόμη και ο βραχνάς των οφειλών προς τρίτους σταδιακά περιορίζεται. Όπως είπε από τα 900 εκατ. μειώθηκε στα 650 εκατ. ευρώ. Ο Γιώργος Στάσσης αποσαφήνισε επίσης για το δάνειο των 160 εκατ. ευρώ της EBRD ότι αυτό αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητάς της και παραμένει ως εφεδρεία στην περίπτωση που η εταιρία χρειαστεί ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης. (εδώ)

Αυξημένες πωλήσεις, που ξεπερνούν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφει η αλυσίδα Πλαίσιο στο διάστημα επαναλειτουργίας του φυσικού της δικτύου, σύμφωνα με τα όσα ανάφερε η διοίκηση της κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης για τα αποτελέσματα χρήσης του 2019. Η παραπάνω επίδοση ωστόσο δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια τζίρου που υπέστη ο όμιλος κατά τη διάρκεια του lockdown (18 Μαρτίου- 3 Μαίου), η οποία ανήλθε σε 20%. Παρόλα αυτά, η διοίκηση της εταιρίας δοκίμασε τα αντανακλαστικά της κατά τη συγκυρία, εμφανίζοντας την ευελιξία εκείνη, που τις επέτρεψε να «διασώσει» το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της μέσω των ηλεκτρονικών πωλήσεων και του call center της. Σε ότι αφορά τα μέτρα μείωσης του λειτουργικού κόστους, εκτός από την αξιοποίηση του οριζόντιου μέτρου έκπτωσης ενοικίου και τη χρήση της δυνατότητας μετάθεσης πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων της, η εταιρία έθεσε σε αναστολή το 46% των εργαζομένων της, αξιοποιώντας στελέχη σε άλλες θέσεις της δομής της. Παρά τον περιορισμό των επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση, η εταιρία διατηρεί επιφυλάξεις για την εξέλιξη του 2020, δεδομένης της αβεβαιότητας, και για αυτό συγκρατεί σχέδια δημιουργίας νέων καταστημάτων. (εδώ)

Ο αείμνηστος Θόδωρος Καρατζάς ,που υπήρξε ο μακροβιότερος Διοικητής της Εθνικής τράπεζας, υποστήριζε σε κατά καιρούς συνομιλητές του, ότι «τα καλά αποτελέσματα των εταιριών, οφείλονται στις εμπνευσμένες επιλογές των διοικήσεων». Προφανώς, με τη συγκεκριμένη αυτή άποψη εμφορείται και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Και τούτο γιατί το πολύπλευρο έργο που επιτελεί ο …μεγάλος τιμονιέρης του ομώνυμου επιχειρηματικού ομίλου, τιμολογείται με συνολικές αποδοχές 5,27 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο 66χρονος σήμερα Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Mytilineos» βρίσκεται σε αυτό το νευραλγικό και συνάμα εξαιρετικά απαιτητικό πόστο, επί 28 συναπτά έτη. Εξ ίσου σημαντική είναι και η θέση Αντιπροέδρου που κατέχει στον ΣΕΒ, όντας παράλληλα και μέλος του Δ.Σ του ΙΟΒΕ. Τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια, η Ελλάδα είχε μπει στον μνημονιακό «ζυγό», η οικονομία είχε αρχίσει να κατρακυλά σε βαθιά ύφεση, ενώ η χρηματιστηριακή αποτίμηση της «Mytilineos» βρισκόταν στα 477,3 εκατ. ευρώ. Τώρα, έχει αναρριχηθεί στα 1,1 δισ. ευρώ. Φαντάζει απολύτως λογικό οι μέτοχοι να αναγνωρίσουν και σήμερα, ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι ο αδιαφιλονίκητος κινητήριος μοχλός του ισχυρά αναπτυσσόμενου επιχειρηματικού ομίλου. Γεγονός που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο «εξηγεί» τις αποδοχές του προβεβλημένου Έλληνα επιχειρηματία. Όπως κατά κανόνα συμβαίνει στις υγιείς και κερδοφόρες εταιρίες, οι επιχειρηματίες που είναι και βασικοί μέτοχοι παίρνουν από τα μερίσματα πολύ περισσότερα, σε σχέση με τις αμοιβές για τα διοικητικά τους καθήκοντα. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μετά το «βελούδινο» διαζύγιο από τον αδελφό του Γιάννη, ελέγχει το 26,537% των μετοχών του εισηγμένου επιχειρηματικού ομίλου. (εδώ)

Με βάση μελέτη του ΕΜΠ, η Αττική δεν πρόκειται να μείνει από νερό τα επόμενα 100 χρόνια ενώ δεν υπάρχει θέμα αύξησης των τιμών, είπε ο κ. Σαχίνης, ο οποίος υπενθύμισε την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία η ΕΥΔΑΠ «θα παραμείνει δημόσια, και το Δημόσιο πάντα θα κατέχει το 50% συν μία μετοχή» της εταιρίας. Ειδικότερα για τις ΣΔΙΤ, ο κ. Σαχίνης είπε ότι αυτό εναπόκειται στο Δημόσιο, συμπληρώνοντας ωστόσο πως «αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δεν έχει παρθεί καμία τέτοια απόφαση, απλώς γίνεται μια έρευνα, μια ανάλυση, εάν θα είχε ένα τέτοιο πράγμα, λογική». Ο κ. Σαχίνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι καλό να μελετά κανείς εναλλακτικές. «Εννοείται, ότι εμείς θεωρούμε ότι η καλύτερη εναλλακτική, είμαστε εμείς» είπε, εξηγώντας ότι «έχουμε την τεχνογνωσία, τους ανθρώπους, τα έχουμε κάνει καλά, και το έχουμε αποδείξει μέχρι τώρα». (εδώ)

Κάμψη των εσόδων αλλά και των EBITDA ανακοίνωσε η Intralot για το α' τρίμηνο του έτους, καθώς επηρεάστηκαν κυρίως από την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου στην Βουλγαρία, τις εξελίξεις στην Τουρκία και τον αντίκτυπο της πανδημίας σε χώρες εκτός των ΗΠΑ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο εξεταζόμενο διάστημα τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα €102,0 εκατ. από τα 192,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, καταγράφοντας πτώση 47,1%. Κατά την τρίμηνη αυτή περίοδο, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €15,8 εκατ. από 31,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, μειωμένα κατά 50,3%. Οι Καθαρές Επενδύσεις κατά το Α’ τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα €5,6 εκατ., έναντι €17,4 εκατ. κατά το Α’ τρίμηνο του 2019. Τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα του Ομίλου κατά το Α’ τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα €142,0 εκατ., υψηλότερα κατά €7,4 εκατ. σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2019. Ο Καθαρός Δανεισμός διαμορφώθηκε στα €611,1 εκατ., μειωμένος κατά €36,4 εκατ. σε σύγκριση με τo Α’ τρίμηνο του 2019. O Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Χρήστος Δημητριάδης δήλωσε: "Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, συνεχίσαμε να παρατηρούμε αύξηση του όγκου συναλλαγών τυχερών παιχνιδιών και βελτίωση της απόδοσης τεχνολογικών συμβολαίων στην Βόρεια Αμερική, αποδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής. Τα έσοδα του Ομίλου και το EBITDA επηρεάστηκαν κυρίως από την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου στην Βουλγαρία, τις εξελίξεις στην Τουρκία και τον αντίκτυπο της πανδημίας σε χώρες εκτός των ΗΠΑ.» (εδώ)

Τη νομική οντότητα της κατασκευαστικής εταιρίας “Προοδευτική” πρόκειται να εξαγοράσει η Hellenic Steel, προκειμένου η τελευταία να εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΝΜ. H Jordan International των κ.κ Ντάνιελ και Νειθαν Μιλικόφσκι μετά την εξαγορά της εταιρίας προϊόντων χάλυβα Hellenic Steel και την συμφωνία εξυγίανσης περνά στην δεύτερη φάση όπου με εξαγορά “οχήματος” από το χρηματιστήριο, η εταιρία θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ., όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του κ. Μιλικόφσκι κ. Σπύρος Κωνσταντινίδης. Κατά την πρώτη φάση της επένδυσης η Hellenic Steel αναμένεται να παράγει 350.000 τόνους χάλυβα λειτουργώντας στο 50% της δυναμικότητάς της. Εκτός από τα πολλά ακίνητα που διαθέτει η εταιρία, έχει και πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον για τη λειτουργία της έχουν και οι κονσερβοποιίες της βόρειας Ελλάδας, καθώς, εκτός των άλλων προϊόντων χάλυβα, η Hellenic Steel κατέχει τη μοναδική άδεια παραγωγής της πρώτης ύλης για τις κονσέρβες στη ΝΑ Ευρώπη. (εδώ)

Σειρά νέων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω του κορονοϊού (PEPP) θα αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ στο ποσό των 1,35 τρισ. ευρώ. Οι αγορές των ομολόγων θα συνεχίσουν να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αποτρέψει κινδύνους όσον αφορά την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής (σ.σ.: συγκρατώντας το κόστος δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης). Επίσης, το PEPP παρατείνεται από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα προχωρά σε καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP έως ότου κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορονοϊού έχει παρέλθει. Τέλος αποφασίστηκε πως τα έσοδα που θα έχει η ΕΚΤ από τις αποπληρωμές ομολόγων που έχει αγοράσει στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν θα τα επενδύει ξανά τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.(εδώ)

Αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της οικονομίας της βρίσκεται η ευρωζώνη, με τις καταστάσεις που δημιουργούνται να οδηγούν οικονομίες και κυβερνήσεις σε «αχαρτογράφητα ύδατα», όπως τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις αποφάσεις για μεγάλη αύξηση του προγράμματος αγορών ομολόγων για την πανδημία κατά 600 δισ. Ευρώ. Οι εκτιμήσεις, άλλωστε, των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, καθώς σύμφωνα, μάλιστα, με το βασικό σενάριο, εκτιμούν ότι η συρρίκνωση θα διαμορφωθεί φέτος στο 8,7%, με τον ρυθμό ανάκαμψης να φθάνει στο 5,2% το 2021 και στο 3,3% το 2022. Όπως μάλιστα τόνισε η κυρία Λαγκάρντ «το απόλυτα εντυπωσιακό είναι ότι η εντυπωσιακή και ταχύτατη πτώση δεν πρόκειται να ακολουθηθεί από ανάλογα ταχεία ανάκαμψη», ενώ προσέθεσε ότι ακόμη και οι παραπάνω δυσοίωνες (για το 2020) εκτιμήσεις μπορούν να υποβαθμιστούν το μέλλον καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Αναφορικά με τον πληθωρισμό οι νέες εκτιμήσεις τοποθετούν τον εναρμονισμένο δείκτη στο 0,3% το 2020, στο 0,8% το 2021 και στο 1,3% το 2022. Δηλαδή, ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ χαμηλότερα από το στόχο του 2% για μεγάλη περίοδο, κάτι που δικαιολογεί και τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται. (εδώ)

Σε δέσμη μέτρων ύψους 130 δισεκατομμυρίων για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας συμφώνησε πριν από λίγες ώρες ο κυβερνητικός συνασπισμός, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πακέτο που έχει διατεθεί ποτέ στη Γερμανία. Σύμφωνα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (CDU), τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και αρχηγό της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ, κατά το τρέχον και το επόμενο έτος θα διατεθούν 130 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομία, η οποία επλήγη σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων επιδόματα, φοροαπαλλαγές, οικονομικά κίνητρα και μειώσεις σε τιμολόγια υπηρεσιών. Ανακοινώνοντας τη συμφωνία, η καγκελάριος μίλησε για τον «θεμέλιο λίθο» της εξόδου από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού: «Έχουμε πετύχει τόσα ώστε να μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι προσπαθούμε να βγούμε μαζί από αυτή την ακραία κατάσταση», δήλωσε. Ο κ. Σολτς από την πλευρά του τόνισε: «Έχουμε συμφωνήσει σε μια δέσμη μέτρων με στόχο να βγούμε από την κρίση με κρότο!».(εδώ)

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα αυξηθεί στο 11,4% του ΑΕΠ φέτος, περισσότερο από το 9,1% που ήταν η μέχρι τώρα εκτίμηση, λόγω της βουτιάς της δραστηριότητας και των τεράστιων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν. «Χρεωνόμαστε, ολοένα και περισσότερο, διότι αποφασίσαμε να διασώσουμε τη γαλλική οικονομία....με προβλεπόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 11%, θα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα 11,4%», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2.«Η Γαλλία ποτέ δεν είχε τέτοιο επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος», πρόσθεσε ο Νταρμανέν. Και το χρέος αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο σε σχέση με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, δηλαδή 115% του ΑΕΠ, όπως προειδοποίησε ο υπουργός, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα νούμερα. Πέρυσι, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3% του ΑΕΠ και το χρέος στο 98,1%.(εδώ)

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί σχέδιο με το οποίο σκοπεύει να εμποδίζει εφεξής την εξαγορά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από επιχειρήσεις τρίτων χωρών, όταν αυτές στηρίζονται οικονομικά από τις κυβερνήσεις τους. Με προφανή στόχο τις κινεζικές επιχειρήσεις, το εν λόγω σχέδιο θα ελέγξει γενικότερα τις δραστηριότητες ξένων εταιρειών που λειτουργούν σε ευρωπαϊκό έδαφος ή επιχειρούν να εισέλθουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικότερα, η Κομισιόν σχεδιάζει να διερευνά εφεξής το πώς θα επηρεάζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά της Ε.Ε. οι επιδοτήσεις τρίτων χωρών σε επιχειρήσεις τους που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ειδικότερα, η Κομισιόν σχεδιάζει να διερευνά εφεξής το πώς θα επηρεάζουν τον ανταγωνισμό στην αγορά της Ε.Ε. οι επιδοτήσεις τρίτων χωρών σε επιχειρήσεις τους που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τα τελευταία χρόνια, οι κινεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες με αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την αμέριστη οικονομική στήριξη του Πεκίνου έχουν εξαγοράσει αμέτρητες εταιρείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Όπως είναι αναμενόμενο, η νέα αυτή πρωτοβουλία της Κομισιόν πρόκειται να οξύνει την ένταση στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν και να επισφραγίσουν συμφωνία αμοιβαίων επενδύσεων. (εδώ)

Η πανδημία θα εξακολουθεί να επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου (CBO). Συγκεκριμένα, η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 3% μέχρι το 2030, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7,9 τρισ. δολάρια, παρά τα γενναιόδωρα πακέτα στήριξης που έχουν διοχετευθεί για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. «Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αναμένεται να επηρεάσουν τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ η πρόσφατη πτώση των τιμών ενέργειας προβλέπεται πως θα μειώσει σημαντικά τις δαπάνες στον κλάδο της ενέργειας», ανέφερε σε επιστολή του ο διευθυντής του CBO, Φίλιπ Σουάγκελ. Ο ίδιος τόνισε όμως πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν εν μέσω της πανδημίας πρόκειται να μετριάσουν την οικονομική ζημία της πανδημίας. Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα πρόγραμμα 2,2 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του οικονομικού πλήγματος από τον κορωνοϊό και εξετάζει την εφαρμογή ενός ακόμα πακέτου στήριξης, το οποίο ενδέχεται να φτάσει έως και τα 3 τρισ. δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες. Η μέση εκτίμηση αναμένει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της αμερικανικής οικονομίας. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας τον Μάιο προβλέπεται πως θα ανέλθει στο 20%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Υφεση. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text