Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πλήγμα σε ρευστότητα, απασχόληση από το lockdown

Πλήγμα σε ρευστότητα, απασχόληση από το lockdown

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πλήγμα σε ρευστότητα, απασχόληση από το lockdown

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Με άδεια ταμεία κινδυνεύουν να μείνουν μέχρι το τέλος του χρόνου πολλές επιχειρήσεις, εάν δεν αυξήσουν τα έσοδά τους το επόμενο διάστημα και δεν λάβουν κάποιου είδους χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Endeavor Greece στις 25-27 Μαΐου σε 100 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από 15 διαφορετικούς κλάδους, έξι στις δέκα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, με ταμειακά διαθέσιμα που τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, ενώ οι μισές εξ αυτών δηλώνουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα.

Μόνο το 15% έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019.

Το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων αναμένεται να προκαλέσει –σε ορισμένες περιπτώσεις ήδη προκαλεί– μειώσεις προσωπικού, αμοιβών ή και τα δύο.

Μέχρι στιγμής, μόνο το 10% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές, ποσοστό που όμως αναμένεται να αυξηθεί  σημαντικά, καθώς το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού έως και 20% μέχρι το τέλος του 2020. Σημειώνεται ότι 51% των συμμετεχουσών επιχειρήσεων έχουν θέσει ή είχαν θέσει το προηγούμενο διάστημα σημαντικό τμήμα του προσωπικού τους σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Ολα τα παραπάνω είναι, βεβαίως, αποτέλεσμα της διακοπής της δραστηριότητας ή της μεγάλης μείωσης αυτής από την πλειονότητα των επιχειρήσεων το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου.

Το 50% των επιχειρήσεων διέκοψε τη δραστηριότητά του και συγκεκριμένα το 13% τη διέκοψε εντελώς, ενώ το υπόλοιπο 37% διέκοψε τμήμα της εμπορικής του δραστηριότητας.

Το 57% των επιχειρήσεων κατέγραψε μείωση των ετήσιων εσόδων του και συγκεκριμένα το 24% είχε μείωση εσόδων κατά 30%, το 16% μείωση εσόδων πάνω από 30% και έως 60% σε σύγκριση με πέρυσι και ένα 17% είδε τα έσοδά του να μειώνονται σε ποσοστό πάνω από 60% ή ακόμη και να μηδενίζονται. Για το 19% των επιχειρήσεων δεν υπήρξε καμία μεταβολή, ενώ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 24% κατέγραψε αύξηση τζίρου την περίοδο του lockdown.

Από την έρευνα της Endeavor προκύπτει επίσης ότι η τηλεργασία –η οποία εφαρμόστηκε εξ ανάγκης λόγω των περιοριστικών μέτρων το προηγούμενο διάστημα– ήρθε για να μείνει. Πάνω από 60% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα σκοπεύουν να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν να προσφέρουν τη δυνατότητα της τηλεργασίας και μετά το πέρας της κρίσης. Από την άλλη, μόνο 2 στις 10 σκοπεύουν να επαναδιαπραγματευτούν το επαγγελματικό τους ενοίκιο ή να μειώσουν το κόστος των γραφείων τους.

Η πανδημία επαναπροσδιορίζει σημαντικά και τα σενάρια βάσει των οποίων οι επιχειρήσεις καθορίζουν και υλοποιούν τον στρατηγικό τους σχεδιασμό.

Αναλυτικότερα, το 53% των επιχειρήσεων λειτουργεί υπό το σενάριο πως η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2020, το 10% μέχρι το τέλος 2021 και το 3% μέχρι το 2022.

Ενα 34% λειτουργεί με το σενάριο επιστροφής στην ανάπτυξη ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι 2020.

Οσον αφορά το διάστημα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους να ανακάμψει, το 27% πιστεύει πως θα βρίσκεται στα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2020, το 46% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο 2021, ενώ το 17% δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα πριν από το 2022.


Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text