Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στην 44η θέση διεθνώς το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων

Στην 44η θέση διεθνώς το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην 44η θέση διεθνώς το εγχώριο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων

Της Δέσποινας Κόντη

Σε φάση ωρίμανσης εισέρχονται πλέον οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και οι οργανισμοί που συμβάλλουν στην προσπάθεια στήριξης νέων επιχειρηματιών, μολονότι ακόμη το λεγόμενο εγχώριο οικοσύστημα των startups συνεχίζει να κατατάσσεται χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνο άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως της Πορτογαλίας, της Ισπανίας αλλά και της Ιταλίας. Αντίθετα, διατηρεί προβάδισμα έναντι χωρών όπως η Ρουμανία και η Τουρκία, των οποίων οι επιδόσεις αξιολογούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2019. Αυτό καταδεικνύει η τρίτη έκθεση StartupBlink Global Ecosystem Report για το 2020, που χαρτογραφεί και αξιολογεί τα startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες. Η έκθεση έλαβε υπόψη και τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, γεγονός που συνέβαλε στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας του παγκόσμιου οικοσυστήματος. Αυτό, γιατί σε χώρες που επλήγησαν από την επέλαση του ιού, όπως η Ιταλία, η Ελβετία ή η Ιρλανδία, νέοι επιχειρηματίες κινητοποιήθηκαν για την εξεύρεση καινούργιων τεχνολογικών λύσεων που σχετίζονται με την COVID-19.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 44η θέση σε σύνολο 100 χωρών, έχοντας χάσει δύο θέσεις σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της περυσινής έκθεσης. Ωστόσο, η χαμηλότερη αυτή επίδοση της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι το εγχώριο οικοσύστημα βρίσκεται σε κάμψη. Απλώς άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Βραζιλία, η οποία ανέβηκε 17 θέσεις, ή η Νορβηγία, που σκαρφάλωσε στην 33η θέση από 46η το 2019, αναπτύσσονται ταχύτερα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα πλήττεται εκ νέου σφόδρα από την επέλαση του ιού, γεγονός που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα τουριστικά της έσοδα. Αυτό –αναφέρεται στην έκθεση– αποτελεί μια καλή υπενθύμιση πως η νέα επιχειρηματικότητα μπορεί να εκσυγχρονίσει την οικονομία και να συμβάλει στην απεξάρτηση της χώρας από κλάδους, όπως ο τουρισμός, που είναι επιρρεπείς σε εξωτερικά σοκ. Μάλιστα, η επιλογή της Tesla να δραστηριοποιηθεί ερευνητικά στην Ελλάδα δείχνει τις δυνατότητες του εγχώριου οικοσυστήματος.

Οπως σχολιάζει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της StartupBlink Ελι Ντέιβιντ, ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι πως υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι Ελληνες ιδρυτές οι οποίοι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες λόγω προβλημάτων όπως η γραφειοκρατία. Μεγάλη επίσης επιβάρυνση για όποιον θέλει να ξεκινήσει ένα νέο εγχείρημα, σύμφωνα και με την έκθεση, είναι και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Ο κ. Ντέιβιντ αξιολογεί ως θετική την προσθήκη της Ρόδου στη λίστα των περιοχών που θεωρούνται κέντρα καινοτομίας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Ιωάννινα), ωστόσο, παρά τις προσδοκίες, η Αθήνα υποχώρησε κατά 6 θέσεις (107η) σε σχέση με πέρυσι και δεν κατάφερε να βρεθεί μεταξύ των 100 κορυφαίων πόλεων που αποτελούν κέντρα καινοτομίας.

Κατά τα άλλα, στις πρώτες θέσεις της κατάταξης δεν θα μπορούσαν να μην είναι και φέτος οι λεγόμενες Big 4, ήτοι οι ΗΠΑ –που φιγουράρουν και φέτος στην πρώτη θέση–, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και ο Καναδάς. Ακολουθεί η Γερμανία που ανέβηκε 5 θέσεις, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Ελβετία, αλλά και η Ισπανία, που εντοπίζεται στην 9η θέση. Η Γαλλία υποχωρεί στη 12η θέση, η Ιταλία παραμένει στην 25η ενώ η Πορτογαλία βρίσκεται στην 31η.


Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text