Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την απώλεια ενοικίων

Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την απώλεια ενοικίων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την απώλεια ενοικίων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Θεσπίστηκε τελικά, αν και ανεπαρκής όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων, η έκπτωση φόρου για όσους φορολογούμενους έχασαν εισόδημα από ενοίκια. Η έκπτωση φόρου θα είναι της τάξης του 30% του εισοδήματος που έχασαν οι φορολογούμενοι. Για να τη λάβουν θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, η μερική αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι ιδιοκτήτες θα γίνει μέσω έκπτωσης φόρου.

Η έκπτωση φόρου θα υπολογιστεί έως το 20% του 60% του μισθώματος. Ο έμμεσος αυτός υπολογισμός οδηγεί σε έκπτωση φόρου ίση με το 30% του εισοδήματος από ενοίκια που απώλεσε ο ιδιοκτήτης των ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ελάφρυνσης των πληττόμενων και νοικοκυριών από την κρίση ήταν το "κούρεμα" του ενοικίου επαγγελματικής στέγης ή κύριας κατοικίας κατά 40%, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται την είσπραξη του υπόλοιπου 60%.

Η διάταξη που κατατέθηκε προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να εκπέσουν από φορολογικές υποχρεώσεις που καθίστανται απαιτητές από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά το 30% της απώλειας εισοδήματος που είχαν λόγω του κουρέματος κατά 40% των ενοικίων. Η έκπτωση φόρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόσβεση φορολογικών οφειλών, όπως είναι ο φετινός φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ αλλά όχι για δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε λόγω της μείωσης του ενοικίου το ποσό των 1.000 ευρώ. Θα του πιστωθεί ποσό 300 ευρώ με το οποίο θα μπορεί να εξοφλήσει μέρος ή το σύνολο του φετινού φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, αν ο φορολογούμενος καλείται φέτος να καταβάλλει φόρο εισοδήματος ύψους 1.500 ευρώ, θα καταβάλλει τελικά το ποσό των 1.200 ευρώ διότι θα του αφαιρεθεί η έκπτωση των 300 ευρώ. Αν, για παράδειγμα, ο φόρος εισοδήματος που καλούνταν να πληρώσει ήταν 200 ευρώ, τότε θα διαγραφόταν η σχετική οφειλή και τα υπόλοιπα 100 ευρώ από το σύνολο της έκπτωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος θα αφαιρούνταν από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα, με άλλη διάταξη ξεκαθαρίζεται και νομικά ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι ιδιοκτήτες για το εισόδημα 40% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι δεν εισέπραξαν το σχετικό ποσό οι ιδιοκτήτες, απαιτούνταν διάταξη με την οποία θα απαλλάσσονταν από τη φορολόγηση.

Η διαδικασία για τη δήλωση του εισοδήματος που έχασαν οι ιδιοκτήτες από το "κούρεμα" των ενοικίων δεν καθορίζεται από τις διατάξεις αλλά πρόκειται να ξεκαθαριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σύντομα. Να σημειωθεί ότι η επικρατέστερη λύση που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η δήλωση της απώλειας των εισοδημάτων σε ειδική εφαρμογή που θα ανοίξει στο taxisnet μέσα στον Ιούνιο.

Στην εφαρμογή αυτή θα απαιτηθεί να εισέλθουν όχι μόνο οι ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές που επωφελήθηκαν από τη μείωση του ενοικίου. Οι δεύτεροι θα δηλώσουν το ποσό που δεν κατέβαλαν κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος, ενώ οι πρώτοι θα κληθούν να επικυρώσουν το σχετικό ποσό. Θα πρέπει, επίσης, η σχετική μίσθωση να είναι δηλωμένη στο taxisnet και συγκεκριμένα στην εφαρμογή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων. Η πίστωση του ποσού θα εμφανιστεί στο taxisnet και θα μπορεί να αποσβεστεί με νέες φορολογικές υποχρεώσεις πλην των δόσεων ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text