Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τι απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στο NM για τη νέα διόγκωση του ελληνικού χρέους

Τι απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στο NM για τη νέα διόγκωση του ελληνικού χρέους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι απάντησε η Κριστίν Λαγκάρντ στο NM για τη νέα διόγκωση του ελληνικού χρέους

«Δεν υπάρχει εναλλακτική» για την αύξηση του χρέους, γενικώς, αλλά υπάρχει ελπίδα: Η εξυπηρέτηση του είναι πολύ φθηνή - απαντά η Κριστίν Λαγκάρντ στον Ηλία Σιακαντάρη - H EKT αυξάνει κατά €600 δισ. το «QE κορωνοϊού» - Υποχωρούν ραγδαία οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Τις τελευταίες εκτιμήσεις για τη διόγκωση του ελληνικού χρέους έθεσε το newmoney και ο Ηλίας Σιακαντάρης υπόψιν της Κριστίν Λαγκάρντ κατά την συνέντευξή τύπου που παραχώρησε με τηλεδιάσκεψη, ρωτώντας κατά πόσο είναι ζητούμενο μια έγκαιρη αναδιάρθρωσή του.

Ερώτηση ΝΜ: Το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φθάσει το 195% φέτος. Σας ανησυχεί ότι μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο αδύναμο σημείο στην περιφέρεια της ευρωζώνης; Έχει νόημα να αναζητηθούν τρόποι νοικοκυρέματος του εγκαίρως, ώστε να θωρακιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;

Απάντηση Κριστίν Λαγκάρντ: Με ρωτήσατε για μια συγκεκριμένη χώρα. Θα σας δώσω μια συνολική απάντηση. Γιατί (το πρόβλημα) δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αν δείτε σε όλο τον κόσμο, αυτή τη στιγμή, πολλές χώρες καταφεύγουν σε εργαλεία ρευστότητας για να αντιμετωπίσουν τις απίστευτες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία μας επηρεάζει όλους.

Η χρήση των εργαλείων ρευστότητας είναι στο επίκεντρο για τις χώρες που έχουν να αντιμετωπίσουν ήδη ένα μεγάλο χρέος, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική από αυτή της έκδοσης ομολόγων.

Πάντως το θετικό είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, – ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει κατά πόσο είναι βιώσιμο το χρέος (μιας χώρας)- είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, – δύο τομείς που λειτουργούν συμπληρωματικά ο ένας στον άλλον αυτή τη στιγμή – έχουν τους ίδιους στόχους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να επαναφέρουμε θετικό οικονομικό κλίμα, το οποίο μεταφράζεται σε καλύτερο εισόδημα για τους πολίτες, δουλειές και πρόσφορο έδαφος για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ.

Είναι αυτό που η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, περιγράφει ως ένα πιο «πράσινο και ψηφιακό» οικονομικό περιβάλλον».

Πηγή: www.newmoney.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text