Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ζαββός, Πετράκης, Μαραβέγιας και Γκότσης εξηγούν γιατί η ελληνική οικονομία αντέχει στην κρίση Covid-19

Ζαββός, Πετράκης, Μαραβέγιας και Γκότσης εξηγούν γιατί η ελληνική οικονομία αντέχει στην κρίση Covid-19

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ζαββός, Πετράκης, Μαραβέγιας και Γκότσης εξηγούν γιατί η ελληνική οικονομία αντέχει στην κρίση Covid-19

«Το QE και τα κεφάλαια από το ταμείο χρηματοδότησης της Ε.Ε. θα αμβλύνουν τις εντυπώσεις, αλλά και την εικόνα που δημιουργείται από την μείωση του ΑΕΠ που επέφερε το lockdown», δηλώνει στο mononews.gr ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός.

Όπως δε προσθέτει ο κ. Ζαββός, «σε κρίσιμες περιστάσεις, όπως η τρέχουσα εξαιτίας των παρενεργειών στην οικονομία της υγειονομικής κρίσης, χρειάζεται γενναιοδωρία  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τράπεζες ανοιχτές. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουμε και τα δύο. Από τη μία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει και διευρύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με τα συνολικά κεφάλαια να υπερβαίνουν το 1,35 τρισ. ευρώ και συνάμα προετοιμάζεται το ταμείο χρηματοδοτήσεων με κεφάλαια 750 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το τραπεζικό σύστημα, τουλάχιστον στη χώρα μας και με τα εχέγγυα που υπάρχουν μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», μπορούν να καταστούν ικανά για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό συμβαίνει ήδη και θα συνεχιστεί».

Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές, είναι ικανές να αντιστρέψουν την πτωτική πορεία του ΑΕΠ, που για το πρώτο 3μηνο σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε στο 0,9%. Σημειωτέον ότι ακολουθεί ο Απρίλιος που η οικονομία στο σύνολό της παρέμενε κλειστή λόγω της καραντίνας. Η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για την πτώση του ΑΕΠ τον συγκεκριμένο μήνα.

Ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης τονίζει ότι η ύφεση τον Απρίλιο και όχι στο σύνολο του δεύτερου τριμήνου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, θα είναι μεγάλη και με νούμερο διψήφιο, τοποθετώντας την περί το 35%! Εξηγεί όμως στο mononews.gr ότι τον επόμενο μήνα, η εικόνα αυτή αλλάζει. Όπως αλλάζει και τον Ιούνιο και τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Η οικονομία αρχίζει να λειτουργεί, να αποδίδει, να επενδύονται κεφάλαια και οι πολίτες να καταναλώνουν και να πληρώνουν φόρους.  Οι επιχειρήσεις μία, μία επαναλειτουργούν και πιάνουν το νήμα της επανεκκίνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία που έχουμε επεξεργαστεί δείχνουν ότι τον πρώτο 1,5 μήνα του έτους η οικονομία διατηρείτο σε ανοδική τροχιά. Το κλίμα χάλασε από την εμφάνιση της νόσου στην Ευρώπη και στη Δύση. Ο κ. Πετράκης δεν αποκλείει μεγάλο μέγεθος της ύφεσης τον Απρίλιο σε επίπεδα που ξεπερνούν και το 30%. Εικόνα που θα έχει αλλάξει άρδην τους επόμενους μήνες δικαιολογώντας τον στόχο της κυβέρνησης για 8%.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η UBS σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη ενώ εκτιμούσε ότι η ύφεση στη χώρα θα πιάσει το 10%, αναθεώρησε την εκτίμησή της προς τα κάτω, κάνοντας λόγο για 6%.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας δεν κρύβει την αισιοδοξία του. Κάνει λόγο για ελπιδοφόρο μήνυμα από την πτώση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,9% στο πρώτο 3μηνο και σε ετήσια βάση, όταν στην Ε.Ε. η ύφεση ανήλθε σε 3,2%. «Πρόκειται», όπως είπε, «για μια καλή συμπεριφορά και αντοχή της ελληνικής οικονομίας, τέτοια που θα μπορούσε να εξουδετερώσει τα αρνητικά σενάρια».

Ο κ. Μαραβέγιας που συμμετέχει ταυτόχρονα και ως μέλος στην Επιτροπή που δημοσιεύει τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δεν θα απέκλειε να επαληθευτεί το καλό σενάριο. Αυτό, σύμφωνα με το ΓΠτΒ εκτιμά την ύφεση στο 4,5% (καλό σενάριο) και στο 10% (το κακό σενάριο).

«Όσο εύκολα μπορεί να καταβυθιστεί η ελληνική οικονομία, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να ανέλθει. Η ιδιομορφία της είναι τέτοια, τα εισοδήματα που εκπορεύονται είναι τέτοια, που συνθέτουν ένα παζλ «μικροκαπιταλισμού» για την περίπτωση της Ελλάδας και που μπορεί να αποβεί σωτήριος», σχολιάζει ο καθηγητής. Όπως λέει, «υπάρχει τεράστια ποικιλία επαγγελμάτων που αποδίδσουν και συμβάλουν με την διαφορετικότητά τους στη σύνθεση του ΑΕΠ».

Ο ίδιος στέκεται στην πρωτοβουλία της Ε.Ε. για απευθείας χρηματοδότηση των κρατών μελών με κεφάλαια 750 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις», σχολιάζει.

Πρώτον: Η Ε.Ε. εκδίδει χρέος στο όνομα όλων των χωρών. Αποτελεί έναν άλλο τρόπο ευρωομολόγου.

Δεύτερον: Μπαίνει μπροστά, για την έκδοση του χρέους αυτού η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι κάποιο όργανό της, όπως το Eurogroup, και

Τρίτον: Μιλάμε για μεταφορά πόρων από τον Βορρά στον Νότο. Αν η Ελλάδα συμμετέχει στο ΑΕΠ της ευρωζώνης μες 1,3% λαμβάνει σε κεφάλαια το 4,3%!

Η Γερμανία είναι αναγκασμένη να βάαλει νερό στο κρασί της, σχολιάζει ο καθηγητής. Βλέπει ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, οι ΗΠΑ στρέφονται στο εσωτερικό τους, η Κίνα συνεχίζει να  κατακλύζει τις αγορές από εμπορεύματά της. Άρα, οι Γερμανοί, κάπου πρέπει να στραφούν. Κάπου πρέπει να πουλήσουν. Κι αυτός είναι ο Ευρωπαϊκός νότος.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Χ. Γκότσης δεν δηλώνει τόσο αισιόδοξος. «Αν και το νέο για την απευθείας χρηματοδότηση από την Ε.Ε. είναι πολύ ευχάριστο, εντούτοις δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν την πραγματική οικονομία. Η προοπτική του τουρισμού φέτος είναι αβέβαιη και σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα της εστίασης και ενός μηνός από το άνοιγμα των καταστημάτων, η εικόνα στην αγορά είναι και παραμένει τραγική. Προφανώς χρειάζεται κεϋνσιανή πολιτική και όχι μονεταριστική».

 

Στ. Κ. Χαρίτος

Πηγή: www.mononews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text