Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Σημάδια κόπωσης για το ευρώ μετά από το μεγαλύτερο ράλι ανόδου της δεκαετίας. «Το QE και τα κεφάλαια από το ταμείο χρηματοδότησης της Ε.Ε. θα αμβλύνουν τις εντυπώσεις, αλλά και την εικόνα που δημιουργείται από την μείωση του ΑΕΠ που επέφερε το lockdown», δηλώνει στο ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζαββός ενώ ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Πετράκης τονίζει ότι η ύφεση τον Απρίλιο και όχι στο σύνολο του δεύτερου τριμήνου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, θα είναι μεγάλη και με νούμερο διψήφιο, τοποθετώντας την περί το 35%! Εξηγεί όμως ότι τον επόμενο μήνα, η εικόνα αυτή αλλάζει. Όπως αλλάζει και τον Ιούνιο και τους επόμενους μήνες μέχρι το τέλος του έτους. Από την πλευρά του ο Καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας δεν κρύβει την αισιοδοξία του. Κάνει λόγο για ελπιδοφόρο μήνυμα από την πτώση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,9% στο πρώτο 3μηνο και σε ετήσια βάση, όταν στην Ε.Ε. η ύφεση ανήλθε σε 3,2%. «Πρόκειται», όπως είπε, «για μια καλή συμπεριφορά και αντοχή της ελληνικής οικονομίας, τέτοια που θα μπορούσε να εξουδετερώσει τα αρνητικά σενάρια». Ο κ. Μαραβέγιας που συμμετέχει ταυτόχρονα και ως μέλος στην Επιτροπή που δημοσιεύει τις προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δεν θα απέκλειε να επαληθευτεί το καλό σενάριο. Αυτό, σύμφωνα με το ΓΠτΒ εκτιμά την ύφεση στο 4,5% (καλό σενάριο) και στο 10% (το κακό σενάριο). (εδώ)

Το αποτύπωμα των περιοριστικών μέτρων στην οικονομική δραστηριότητα του πρώτου τριμήνου αναλύει στην νέα οικονομική μελέτη της η Alpha Bank, συγκρίνοντας την κατάσταση της Ελλάδας με αυτήν της Ευρωζώνης. Η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων από την Ελληνική Κυβέρνηση απέτρεψε μια σοβαρή υγειονομική κρίση στη χώρα μας, έχοντας, ωστόσο, αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2020, το οποίο, σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατέγραψε πτώση κατά 0,9%, σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας έδειξε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Παράλληλα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωζώνη, ο οποίος συνιστά πρόδρομο δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνέχεια της επιδείνωσης που σημείωσε τον Μάρτιο, κατέγραψε τον Απρίλιο την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση (κατά -29,3 μονάδες) από την έναρξη της διενέργειας των ερευνών οικονομικού κλίματος το 1985, προσεγγίζοντας το επίπεδο του αντίστοιχου μήνα του 2009 ενώ στην Ελλάδα, η πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος ήταν ηπιότερη σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, αλλά συνεχίστηκε και τον Μάιο (-10,8 μονάδες), ενώ το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα ανέκαμψε ελαφρώς (+2,6 μονάδες). Τέλος, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης “Generation Next” που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αντιμετώπισης της κρίσης. Η χρηματοδότηση, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό της συνίσταται από επιχορηγήσεις (περίπου Ευρώ 22,5 δισ.) και δευτερευόντως σε δανεισμό (Ευρώ 9,5 δισ.) αναμένεται να έχει σημαντική, θετική επίπτωση στο πραγματικό ΑΕΠ, αφού θα διοχετευτεί σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, σε μεταρρυθμιστικά προγράμματα και σε δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας, έναντι μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. (εδώ)

"Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και στον υπότιτλο σημειώνεται "Ήδη πριν από την κρίση του κορονοϊού η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη Τώρα η ύφεση εξαφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μια δοκιμασία για τον συντηρητικό πρωθυπουργό". Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ παρατηρεί: "Ο κορονοϊός θα μπορούσε να ρίξει την Ελλάδα στην ύφεση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας για τους Έλληνες το 2020 κατά 9,7% και μια αύξηση της ανεργίας στο 19,9% σε σχέση με το 9% του μέσου όρου στην ΕΕ. Το ΔΝΤ αναμένει για τους Έλληνες ανεργία της τάξεως του 22,3%. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα πλησιάζει τους αριθμούς από την εποχή της οικονομικής κρίσης". (εδώ)

Μεγάλη μείωση 9,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον Απρίλιο εφέτος, δεύτερο μήνα του lockdown, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών περιορίστηκε κατά 11,3%. Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση 9,9% τον Απρίλιο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2019, έναντι αύξησης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2019 με το 2018. (εδώ)

Ακόμα πιο εμφανής έγινε τον Απρίλιο η επίπτωση της Covid-19 στις ελληνικές εξαγωγές, η οποία είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή ήδη από τον Μάρτιο, όπως προκύπτει από την επεξεργασία που πραγματοποίησε στα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Αναλυτικότερα, κατά τον μήνα Απρίλιο, η πτώση των εξαγωγών ήταν κάθετη καθώς αυτές υποχώρησαν στα 2,068 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 30,6%, ωστόσο αισθητά μειωμένες, κατά 30,5%, ήταν και οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να συρρικνωθεί κατά 30,3%, συγκριτικά με πέρυσι. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας παρουσίασαν επίσης μείωση, με τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 204,4 εκατ. (-10,5%) και τις εισαγωγές κατά 771,5 εκατ. (-22,8%). (εδώ)

Τη δυνατότητα η Ελλάδα να εισέλθει σε περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist με θέμα Eurozone’s quest for a Coronavirus «Vaccine» και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, του προέδρου του Eurogroup Mάριο Σεντένο και του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι για πρώτη φορά από το 2007 - 8, η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία για μια διατηρήσιμη περίοδο οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Μεγάλου. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων λόγω της κρίσης, ο κ. Μεγάλου είπε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην δημιουργηθούν νέα NPLs. «Έχουμε τα προϊόντα και τα εργαλεία για να το αντιμετωπίσουμε, όπως ο Ηρακλής, και εμείς στην Πειραιώς την σχέση με τον διεθνή όμιλο Intrum». Οσον αφορά την ύφεση για το 2020 είναι πως «έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας, προβλέποντας ύφεση 8% φέτος και ανάκαμψη 7% το 2021, με την επιστροφή στα επίπεδα ανάπτυξης του 2019, ήδη το 2022». «Η ανάκαμψη θα είναι ταχύτερη μετά το lockdown και η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα βοηθήσει την ανάκαμψη», επισήμανε ο κ. Μεγάλου. (εδώ)

Ενας αφανής «πόλεμος» βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε εξέλιξη ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και στο Δημόσιο, με θέμα την ανανέωση της 20ετούς συμφωνίας για την ύδρευση και αποχέτευση της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι εντάσσεται η απόφαση του υπουργείου Υποδομών να αναζητήσει συμβούλους για τα έργα συντήρησης του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Μόρνο και τον Εύηνο στην Αθήνα, καθώς από το 2005 η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. δεν πληρώνει στο Δημόσιο το κόστος του αδιύλιστου νερού, προσφέροντας ως αντάλλαγμα το κόστος συντήρησης του δικτύου μεταφοράς του από τη Δυτική Ελλάδα και τη Βοιωτία. Το 1999 οι δύο πλευρές υπέγραψαν 20ετή σύμβαση, που όριζε τον τρόπο συνεργασίας τους. Η σύμβαση του 1999 προέβλεπε ότι έως το 2005, το κόστος του αδιύλιστου νερού που έδινε η ΕΥΔΑΠ Παγίων στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. θα συμψηφιζόταν με το κόστος των εργασιών συντήρησης. Το 2005 η συμφωνία αυτή ανανεώθηκε έως το 2013. Ομως οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε νέα συμφωνία. Το 2013, υπό την πίεση της τρόικας (ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, η οποία τελικά ακυρώθηκε) έκλεισαν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες έως τότε, η διαφωνία όμως εξακολουθούσε να υφίσταται. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το υπουργείο Υποδομών επιθυμεί ένα «ξεκαθάρισμα» των ρόλων των δύο πλευρών ενόψει της υπογραφής της νέας 20ετούς σύμβασης (σημειωτέον, και οι δύο πλευρές έχουν ήδη προσλάβει εταιρίες διεθνούς βεληνεκούς ως συμβούλους στη διαπραγμάτευση αυτή). Οι συζητήσεις γίνονται υπό το πρίσμα της νέας κοινοτικής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία το κόστος «παραγωγής» του νερού πρέπει να ανακτάται (δηλαδή το νερό να τιμολογείται σωστά, συμπεριλαμβάνοντας τα έργα που γίνονται για να αντληθεί και να μεταφερθεί, ώστε να μη γίνεται κατασπατάληση του πόρου). (εδώ)

Βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε το 2019 η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, καθώς o κύκλος εργασιών της αυξήθηκε από τα 12,29 στα 14,07 εκατ. ευρώ. και τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανέβηκαν από τα 900 χιλ. στο 1,02 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη από τα 490 στα 588 χιλ. ευρώ. Αντίθετα, τα κέρδη που αντιστοιχούν στους μετόχους κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2018 (224 έναντι 236 χιλ. Ευρώ). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν έντονα θετικές (+2,3 εκατ. ευρώ) γεγονός που μείωσε ισόποσα το ύψος του καθαρού δανεισμού (μόλις 1,47 εκατ. ευρώ) ενω τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2019 αυξήθηκαν στα 9,509 εκατ. ευρώ. Οι προοπτικές της εταιρίας για το 2020 κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να αποτυπωθούν, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετιζόμενη με την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην οικονομία. Η μείωση της κατανάλωσης σε προϊόντα ένδυσης είναι αναμενόμενη λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων και του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος. Έχοντας κατά μέσο όρο «μπει στην καραντίνα» για δύο μήνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η μείωση του όγκου εργασιών της εταιρίας μας κατά 20-25% είναι αναμενόμενη. Καθοριστική περίοδος για την περαιτέρω εξέλιξη είναι το Φθινόπωρο του 2020.(εδώ)

Σε ακόμα μία θετική χρονιά εξελίχτηκε το 2019 για τον Όμιλο της Entersoft. Η αναπτυξιακή της πορεία προήλθε από οργανική ανάπτυξη λόγω της απόκτησης πολλών νέων σημαντικών πελατών σε όλα τα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες της (ERP, CRM, WMS, ηλεκτρονική τιμολόγηση, Cloud Services κλπ). Συνολικά τα καθαρά έσοδα του Ομίλου ανήλθαν σε 15,4 εκ. Ευρώ αυξημένα κατά 12% περίπου, ενώ τα κέρδη προ φόρων παρουσίασαν αύξηση κατά 47% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και ανήλθαν σε 2,9 εκ. Ευρώ. Τα αποτελέσματα στην παρούσα χρήση επιβαρύνθηκαν με μη επαναλαμβανόμενο ποσό περίπου 0,37 εκ €, λόγω απομείωσης υπεραξίας θυγατρικών εταιριών που έχουν απορροφηθεί πλήρως από τη μητρική. Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας οφείλεται στις οικονομίες κλίμακας που δημιουργεί η ανάπτυξη των εσόδων, αλλά και στην καλή εμπορική πορεία που έχουν πλέον τα νέα προϊόντα WMS και οι υπηρεσίες Cloud Software as a Service και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής τιμολόγησης. (εδώ)

Η εταιρική διακυβέρνηση, η ρευστότητα και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο είναι τα τρία συστατικά της συνταγής της Mytilineos που θωράκισαν την εισηγμένη απέναντι στην κρίση και την οδηγούν στην επόμενη μέρα της ανάκαμψης. Τα τρία αυτά στοιχεία όπως τα περιέγραψε ο πρόεδρος και CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων μπορούν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης. Αρκεί η πολιτική ηγεσία να τα υιοθετήσει. Η ανθεκτικότητα της Mytilineos απέναντι στην κρίση και η απρόσκοπτη συνέχιση των επενδυτικών της σχεδίων τόσο στη διάρκεια του lockdown όσο και στην επόμενη φάση αποτελεί case study ακόμη και για το πολιτικό σύστημα που καλείται να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αναπτυξιακή πολιτική.Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στους μετόχους μίλησε για τις ευκαιρίες που κρύβουν οι ΑΠΕ. Όπως είπε η εταιρία αναπτύσσεται σε αυτόν τον τομέα και το 2021 θα έχει θέσει σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 300 MW. Παράλληλα συνεχίζει και τρέχει τα ηλιακά projects. Η εξέλιξη της τεχνολογίας στην παραγωγή ρεύματος από καθαρές μορφές ενέργειας δίνουν τον ιδανικό συνδυασμό για επενδύσεις με χαμηλό κόστος και υψηλές αποδόσεις. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα σχεδιάσει η κυβέρνηση στην επόμενη φάση της κρίσης θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε "άλλη εποχή". (εδώ)

Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσει η Jumbo την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 και ώρα 12:00, στην Αθήνα, από τα γραφεία της εταιρίας «Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Ανώνυμη Εταιρία Συμμετοχών» επί της Λ. Αθηνών αρ. 110. με μοναδικό θέμα την «Λήψη απόφασης περί έγκρισης έκτακτης χρηματικής διανομής στους μετόχους της εταιρίας συνολικού ποσού €31.974.043,00 (ευρώ 0,235 ανά μετοχή), το οποίο αποτελεί μέρος των έκτακτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της διαχειριστικής χρήσης από 1.7.2010 έως 30.6.2011». (εδώ)

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας παραγωγής στην Κεντρική ή Δυτική Ευρώπη εξετάζει η Παπουτσάνης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της Μενέλαος Τασόπουλος, στη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης με θέμα «Ελληνική Μεταποίηση: ανάπτυξη εν μέσω κρίσης;» που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ και συντόνισε ο γενικός του διευθυντής Νίκος Βέττας. Όπως σημείωσε, η κρίση της πανδημίας ενίσχυσε την παρουσία της Παπουτσάνης στις αγορές της Ευρώπης, καθώς η εταιρία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής στερεού σαπουνιού στην Ευρώπη. Αυτό, επεσήμανε, επετεύχθη λόγω του ότι η ζήτηση για στερεό σαπούνι αυξήθηκε, ενώ την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν υποδομές παραγωγής αυτού του τύπου σαπουνιού στη Δ. Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρία παρά το γεγονός ότι έχασε λόγω του lockdown την ξενοδοχειακή αγορά που αποτελεί το 35% του τζίρου, αντιστάθμισε τις απώλειες από την είσοδό της στα αντισηπτικά, η παραγωγή των οποίων έχει ξεκινήσει από τα μέσα Απριλίου.(εδώ)

Την ολοκλήρωση του σχεδίου επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τη μεγάλη τιτλοποίηση Cairo και την πώληση της θυγατρικής εταιρίας διαχείρισης απαιτήσεων FPS στην doValue ανακοίνωσε η Eurobank, υπογραμμίζοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα υποχωρήσει στο 15,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη δυσμενή επίδραση της κρίσης του κορονοϊού, η πώληση του 80% των μετοχών της FPS έγινε με βάση την αρχική συμφωνία του Δεκεμβρίου, με ορισμένες επιμέρους προσαρμογές. Ειδικότερα, η Eurobank ανακοίνωσε ότι, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, ολοκληρώθηκε η πώληση: (α) του 80% της θυγατρικής της «FPS» (έργο «Europe») και (β) ενός μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) της τιτλοποίησης ενός μεικτού χαρτοφυλακίου απαιτήσεων NPE ύψους €7,5 δισ. (έργο «Cairo»). (εδώ)

Την πώληση περίπου 2.800 μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και πιστώσεων με εμπράγματες και λοιπές εξασφαλίσεις (περίπου 6.400 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα), ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε όρους ανεξόφλητου κεφαλαίου (0,6 δισ ευρώ διασφαλιστικής αξίας ακινήτων), στην επενδυτική εταιρία Bain Capital Credit πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα. Η συναλλαγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΤΕ για τη διαχείριση μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και είναι σύμφωνη με τους επιχειρησιακούς στόχους όπως αυτοί έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας. Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στο 21% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου, ενώ η συναλλαγή έχει ουδέτερη επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Bain Capital πρόκειται να αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου σε εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων η οποία έχει λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο. (εδώ)

Η ΕΧΑΕ ανακοίνωσε ότι οι μέτοχοι συζήτησαν και ενέκριναν, τη μείωση του μετοχικού κατά ποσό Ευρώ 5.431.320 με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής κατά 0,09 Ευρώ και καταβολή του αντίστοιχου ποσού στους μετόχους. Επίσης, η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να ορίσει την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος από τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας, την ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων και την ημερομηνία πληρωμής της επιστροφής κεφαλαίου καθώς και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και να ενεργήσει τα δέοντα για την καταβολή του προερχόμενου από την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου ποσού στους μετόχους της Εταιρίας. (εδώ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΑΛΟΥΜΥΛ», ανακοινώνει ότι την 5η Ιουνίου 2020 ενέκρινε το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης που συνετάγη από κοινού με την «ΑΛΟΥΦΟΝΤ» για την απορρόφηση της ΑΛΟΥΦΟΝΤ από την ΑΛΟΥΜΥΛ. Η Συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΛΟΥΜΥΛ υπό τους ειδικότερους αναγραφόμενους στο ως άνω Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης (εφεξής, το «ΣΣΣ») όρους και συμφωνίες. Σύμφωνα με το ΣΣΣ, η προτεινόμενη από τα Διοικητικά Συμβούλια των Συγχωνευόμενων Εταιριών σχέση ανταλλαγής των μετοχών της ΑΛΟΥΦΟΝΤ προς τις μετοχές της ΑΛΟΥΜΥΛ είναι ίση με 1 προς 10,20, ήτοι για κάθε μία (1) υφιστάμενη κοινή ονομαστική μετοχή της ΑΛΟΥΦΟΝΤ (ονομαστικής αξίας 3,00 € εκάστη) ο κύριος αυτής θα λάβει δέκα νέες κοινές ονομαστικές μετοχές και είκοσι εκατοστά της μετοχής (10,20) της ΑΛΟΥΜΥΛ (ονομαστικής αξίας 0,37 € εκάστη), επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΛΟΥΜΥΛ, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας. (εδώ)

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο, εκπλήσσοντας θετικά τους αναλυτές που περίμεναν να χάσει πάνω από 8 εκατ. θέσεις και τερματίζοντας το αρνητικό σερί των προηγούμενων μηνών όταν τα δρακόντεια μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές κύμα μαζικών απολύσεων. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν παράλληλα ότι ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 13,3% τον Μάιο από 14,7% που ήταν τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να πλησιάσει το 20%, αγγίζοντας το ποσοστό που καταγράφηκε κατά την εποχή της "Μεγάλης Ύφεσης". Η αύξηση των θέσεων εργασίας που σημειώθηκε τον Μάιο είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός μήνα στην ιστορία των ΗΠΑ, τουλάχιστον από το 1939. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα σημερινά στοιχεία "υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από ό,τι αναμενόταν" και ότι ίσως να έχει ήδη επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. (εδώ)

Εκτός του γερμανικού δείκτη DAX θα βρεθεί η μετοχή της Lufthansa AG από τις 22 Ιουνίου, στον απόηχο του πλήγματος που δέχτηκε η εταιρία από την πανδημία του κορονοϊού και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η γερμανική αεροπορική εταιρία, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση για ένα πακέτο στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ, θα μετακινηθεί στον δείκτη MDAX, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Deutsche Boerse AG. Στη θέση της Lufthansa στον DAX θα ενταχθεί η κατασκευαστική Deutsche Wohnen SE. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text