Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Καλά κρατεί η διαφθορά στην Ελλάδα – Τι αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο

Καλά κρατεί η διαφθορά στην Ελλάδα – Τι αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καλά κρατεί η διαφθορά στην Ελλάδα – Τι αποκαλύπτει το Ευρωβαρόμετρο

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε «Ευρωβαρόμετρο» από την Κομισιόν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (εννέα στους δέκα) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα.

Επιπλέον, το 91% των Ελλήνων θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στους πολιτικούς θεσμούς και το 59% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά στα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς.

Τα στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων (εφτά στους δέκα) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα που ζουν και κατοικούν. Επίσης, το 69% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι «απαράδεκτη».

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στους εθνικούς δημόσιους θεσμούς (70%), στα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς (53%).

Από το 2013, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη έχει μειωθεί σε 18 κράτη μέλη. Οι Ευρωπαίοι που αισθάνονται ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή αποτελούν μειονότητα (26 %). Ενώ η φύση και το εύρος της διαφθοράς διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών, η διαφθορά βλάπτει την ΕΕ στο σύνολό της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της διαφθορά: «Εκδώσαμε νέους κανόνες για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από την απάτη και τη διαφθορά, την ενίσχυση των διοικητικών και ποινικών διαδικασιών, ενώ βρίσκεται υπό σύσταση η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία».

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία και σε άλλους τομείς, όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και οι δημόσιες συμβάσεις, περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στον τομέα της ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, έχει δρομολογηθεί νέα νομοθεσία για τη διασφάλιση της αμοιβαίας αναγνώρισης των αποφάσεων δέσμευσης και δήμευσης», καταλήγει η Κομισιόν.Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: