Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Fed: Δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων έως το 2022 -προβλέπει ύφεση 6,5% το 2020

Fed: Δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων έως το 2022 -προβλέπει ύφεση 6,5% το 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προέβλεψαν ότι δεν θα υπάρξει σχέδιο για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων έως το 2022 ενώ διατήρησαν τη δέσμευσή τους για παροχή μεγαλύτερης στήριξης στην οικονομία μετά τα shutdowns για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι θα διατηρήσουν τον τρέχοντα ρυθμό αγορών εντόκων γραμματίων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στον σταδιακό, εβδομαδιαίο περιορισμό των αγορών. (Ο ρυθμός της αύξησης θα είναι κατά περίπου 80 δισ. δολάρια τον μήνα για τα κρατικά ομόλογα και κατά περίπου 40 δισ. δολάρια για τους τίτλους.)

"Τους προσεχείς μήνες, η Federal Reserve θα αυξήσει την ποσότητα εντόκων και ενυπόθηκων ομολόγων που διακρατά, τουλάχιστον με τον τρέχοντα ρυθμό, για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς", σημειώνουν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητο το εύρος των επιτοκίων της στο 0-0,25%.

Οι αξιωματούχοι απέδωσαν εξάλλου τις βελτιωμένες συνθήκες στις μετοχές και στις υπόλοιπες αγορές στις πολιτικές που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα για να διατηρήσει τη ροή πιστώσεων στην οικονομία.

Η Fed δεν ανακοίνωσε άλλες αλλαγές στην πολιτική της αλλά δημοσίευσε προβλέψεις για την οικονομία για πρώτη φορά από τον  Δεκέμβριο.

Οικονομικές Προβλέψεις

Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ύφεση 6,5% το 2020, 5% το 2021 και 3,5% το 2022.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να φτάσει το 9,3% το 2020, το 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.

Παράλληλα τοποθετούν τον πληθωρισμό στο 0,8% το 2020, στο 1,6% το 2021 και στο 1,7% το 2022.

Κανένας αξιωματούχος της Fed δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων το 2020 και το 2021.

Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων αναμένεται κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στο 0,1% στα τέλη του 2020, του 2021 και του 2022 και στο 2,5% μακροπρόθεσμα.

"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί"

"Η Fed δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να κάνει ό,τι μπορεί και για όσο χρειάζεται ώστε να προσφέρει μερική ανακούφιση και σταθερότητα τώρα, να στηρίξει την ανάκαμψη όταν έρθει και να προσπαθήσει να αποφύγει ένα πιο μακροπρόθεσμο πλήγμα στις ζωές των ανθρώπων μέσα από παρατεταμένη κατάσταση ανεργίας ή στις επιχειρήσεις μέσα από αχρείαστες χρεοκοπίες", είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell στις 29 Μαΐου.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν τον Μάρτιο εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και οι αξιωματούχοι έσπευσαν να θέσουν σε εφαρμογή μια σειρά δανειακών προγραμμάτων προς επιχειρήσεις, πόλεις και πολιτείες.

Τον Απρίλιο, η τράπεζα επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα έως ότου αισθανθεί σίγουρη ότι η οικονομία έχει επανέλθει σε μια τροχιά που θα οδηγήσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% και την ανεργία κοντά στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.

Επιπρόσθετα, η Fed έχει αγοράσει περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια σε έντοκα γραμμάτια και διασφαλισμένους με στεγαστικά δάνεια τίτλους από τα μέσα Μαρτίου που η πανδημία πυροδότησε ένα μαζικό κύμα προς ασφαλή, εύκολα ρευστοποιήσιμα assets. Αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικό από τις προσπάθειες που κατέβαλε την τελευταία δεκαετία για να αναζωπυρώσει την οικονομία μέσα από τη μείωση των μακροπρόθεσμων αποδόσεων. Αντ αυτού, οι αξιωματούχοι έχουν πει πως πρωτίστως ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Η Fed ξεκίνησε τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδα αντιμετωπίζοντας πιέσεις από τις αγορές να ξεκαθαρίσει τον στόχο αυτών των αγορών, τις οποίες περιορίζει κάθε εβδομάδα. Η Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει έως 20 δισ. δολάρια σε έντοκα γραμμάτια αυτήν εβδομάδα, από 50 δισ. δολάρια πριν από 6 εβδομάδες και 375 δισ. στη διάρκεια της εβδομάδας της 23ης Μαρτίου. Θα αγοράσει επίσης έως 22,5 δισ. δολάρια σε ενυπόθηκα ομόλογα.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text