Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 217 | Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Πτώση κατά 3,6% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και κατά 3,2% το ΑΕΠ της ΕΕ το α' τρίμηνο του 2020, αποτυπώνοντας τα μέτρα περιορισμού που έλαβαν τα ευρωπαϊκά κράτη τον Μάρτιο για να προστατευτούν από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat, πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες από την εποχή που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. (Δείτε εδώ και εδώ)

***

Το Βερολίνο επείγεται να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αγορά ως διέξοδο στην επιδείνωση του διεθνούς εμπορίου, ενώ οι πέντε χώρες που αντιδρούν έχουν μεγαλύτερη αυτάρκεια και μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ήδη στο κλαμπ των “4 αρνητών” (Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) προστέθηκε και η Φινλανδία, χώρες που έχουν μεγαλύτερη αυτάρκεια και περισσότερη διαφοροποίηση στο εξαγωγικό τους προφίλ. (εδώ)

***

Η οικονομία της Γαλλίας θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση στη μεταπολεμική περίοδο που έχει προκληθεί φέτος, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Η γαλλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10,3% φέτος, πριν ανακάμψει με ανάπτυξη 6,9% το 2021 και 3,9% το 2022, προβλέπει η Τράπεζα της Γαλλίας. Σχεδόν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας είναι πιθανό να χαθούν φέτος και η ανεργία ενδέχεται να κάνει νέο ρεκόρ φθάνοντας στο 11,8% το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως τα πράγματα μπορεί να είναι καλύτερα, αν ο ιός τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο, ενώ ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων μπορεί να σημάνει για την οικονομία πτώση κατά 16% φέτος και να ακολουθήσει ανάπτυξη μόλις 6% το 2021 και 4% το 2022. Οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τον πιθανό αντίκτυπο ενός σχεδίου ανάκαμψης που η κυβέρνηση έχει στόχο να ανακοινώσει μέσα στους ερχόμενους μήνες. (εδώ)

***

Σε δέσμη μέτρων ύψους 130 δισεκατομμυρίων για την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας θα προχωρήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πακέτο που έχει διατεθεί ποτέ στη Γερμανία. Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων επιδόματα, φοροαπαλλαγές, οικονομικά κίνητρα και μειώσεις σε τιμολόγια υπηρεσιών. Η κα Μέρκελ χαρακτήρισε το “πακέτο” αυτό ως τον «θεμέλιο λίθο» της εξόδου από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού.

***

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα αυξηθεί στο 11,4% του ΑΕΠ φέτος, περισσότερο από το 9,1% που ήταν η μέχρι τώρα εκτίμηση, λόγω της βουτιάς της δραστηριότητας και των τεράστιων δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προϋπολογισμού. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ. Πέρυσι, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3,0% του ΑΕΠ και το χρέος στο 98,1%.(εδώ)

***

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί σχέδιο με το οποίο σκοπεύει να εμποδίζει εφεξής την εξαγορά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από επιχειρήσεις τρίτων χωρών, όταν αυτές στηρίζονται οικονομικά από τις κυβερνήσεις τους. Με προφανή στόχο τις κινεζικές επιχειρήσεις, το εν λόγω σχέδιο θα ελέγξει γενικότερα τις δραστηριότητες ξένων εταιρειών που λειτουργούν σε ευρωπαϊκό έδαφος ή επιχειρούν να εισέλθουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.  η νέα αυτή πρωτοβουλία της Κομισιόν πρόκειται να οξύνει την ένταση στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή, καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν και να επισφραγίσουν συμφωνία αμοιβαίων επενδύσεων.

***

Tα χειρότερα για τον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης φαίνεται ότι πέρασαν, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας IHS Markit, αλλά η δραστηριότητά του μειώθηκε πολύ και τον Μάιο, καθώς τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κρατούν χαμηλά τη ζήτηση. Μετά από την κατάρρευση τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο στη σχεδόν 22ετη ιστορία του, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η IHS Markit ανέκαμψε κάπως τον περασμένο μήνα και αυξήθηκε στις 39,4 μονάδες από 33,4 τον Απρίλιο. Ο δείκτης της μεταποιητικής παραγωγής παρέμεινε αδύναμος, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκε στις 35,6 μονάδες από το επίπεδο – ρεκόρ των 18,1 μονάδων τον Απρίλιο. Ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, ο οποίος αντανακλά την αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκε στις 44,6 μονάδες έναντι 36,6 τον Απρίλιο. Δείτε τους δείκτες για σειρά κρατών εδώ.

Δείτε τους βασικούς στατιστικούς δείκτες που δημοσιεύτηκαν από τη Eurostat κατά τις τελευταίες εβδομάδες (εδώ).


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text