Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 217 | Το Χαρτοφυλάκιο των διεθνών αγορών

Το Χαρτοφυλάκιο των διεθνών αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Το Χαρτοφυλάκιο των διεθνών αγορών

Από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, θα ξεκινήσει η λειτουργία του εκπαιδευτικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου σε διεθνείς αγορές. Το χαρτοφυλάκιο αυτό θα λειτουργεί με τη βοήθεια του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”.

Θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική αφού θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ο έλληνας επενδυτής θα μπορεί να υποβοηθείται στη διεθνή επενδυτική του δραστηριότητα, από ένα ελληνικό περιοδικό, με στοχευμένη αρθρογραφία που θα έχει συνέχεια και συνέπεια. Παράλληλα, δίνει μία διαφορετική μορφή στο ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, αφού το περιοδικό, τόσο στις σελίδες κάθε τεύχους, όσο και στις ηλεκτρονικές του σελίδες στο eurocapital.gr, θα διευρύνει και θα διαφοροποιήσει την ύλη του, στρεφόμενο προς τις διεθνείς αγορές με σημαντικά μεγαλύτερη αναλογία.

Η ενασχόληση με τις διεθνείς αγορές είναι πιο εύκολη απ’ ότι οι περισσότεροι πιστεύουν -και σίγουρα περισσότερο ενδιαφέρουσα σε σχέση με την ενασχόληση με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Το δύσκολο τμήμα αυτής της προσπάθειας είναι η “αυτοματοποιημένη διαχείριση” ενός χαρτοφυλακίου, τουλάχιστον με τον τρόπο που είχαμε μάθει -και είχαμε συνηθίσει- με τη χρήση του “απόλυτου συστήματος” στην ελληνική αγορά. Ιδίως όταν θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερά τα βασικά χαρακτηριστικά: α) καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους βασικούς δείκτες της κάθε χρηματιστηριακής αγοράς, β) ασφάλεια και αποφυγή ζημιών, γ) λειτουργία χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και δ) όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο ενασχόλησης. Η δυσκολία προκύπτει από το γεγονός ότι, το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” λειτουργεί καλύτερα σε χρηματιστηριακές αγορές που διαχρονικά εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Περισσότερα για το ζήτημα αυτό διαβάστε στο σχετικό άρθρο του τεύχους 216 του “Χ&Α” (εδώ).

Σε ποιές αγορές επενδύουμε:

Στόχος μας είναι, σταδιακά, να διευρύνουμε τις επενδυτικές επιλογές μας και να συμπεριλάβουμε τις καλύτερες εταιρίες του κόσμου, ανεξάρτητα την αγορά στην οποία διαπραγματεύονται.
Ξεκινάμε κάτι καινούργιο. Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές δεν είναι κάτι καινούργιο για μας. Αποτελούσαν πάντα την απαραίτητη βάση και τη φυσιολογική πηγή των εξελίξεων, στα 30 χρόνια ενασχόλησής μας με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Όμως, ποτέ δε χρειάστηκε να τις παρακολουθήσουμε συστηματικά, σε καθημερινή βάση, σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών και μάλιστα σε δημόσια θέα.
Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές είναι κάτι καινούργιο και για μεγάλο μέρος του κοινού που μας παρακολουθεί.
Επειδή λοιπόν ξεκινάμε κάτι καινούργιο, αρχικά θα σταθούμε σε συγκεκριμένες, μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες μας είναι περισσότερο οικείες από άλλες και τις οποίες μπορούμε να παρακολουθήσουμε με μεγαλύτερη ευκολία.
Οι αγορές με τις οποίες αρχικά θα ασχοληθούμε, θα είναι των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας, ενώ επίσης θα συμπεριλάβουμε και τις μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στην ευρωπαϊκό δείκτη Eurostoxx-50.

Συνολικά θα παρακολουθούμε 100 έως 120 μετοχές (ο αριθμός αυτός μπορεί να διακυμαίνεται, αλλά σ’ αυτή τη φάση δε θα διαφοροποιηθεί σημαντικά) και περίπου 15 Exchange Traded Funds (ETF’s).

Εξήντα (60) μετοχές θα προέρχονται από την αμερικανική αγορά. Οι περισσότερες θα είναι μετοχές μεγάλων και γνωστών εταιριών που βρίσκονται στη σύνθεση των δεικτών Dow Jones, του S&P 500 και του Nasdaq. Βασικά χαρακτηριστικά των μετοχών αυτών θα είναι η μακροχρόνια θετική πορεία τους, η ανάπτυξη του τομέα και του κλάδου τους, η ικανοποιητική οικονομική τους θέση και η διαχρονική διανομή μερίσματος.

Είκοσι (20) μετοχές θα προέρχονται από τη γερμανική αγορά. Θεωρούμε ότι η αγορά αυτή είναι η κυριότερη στην Ευρώπη, ενώ εξακολουθεί να έχει τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και τη δυνατότητα να συνεχίσει να διαφοροποιείται θετικά, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Από δέκα (10) μετοχές θα προέρχονται από τις χρηματιστηριακές αγορές της Αγγλίας και της Ιαπωνίας. Παρά την υστέρηση των οικονομιών τους, οι χώρες αυτές διαθέτουν εξαιρετικές επιχειρηματικές κοινότητες -από τις οποίες μπορούμε να επιλέξουμε αξιόλογες εταιρίες- αλλά και οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές με ισχυρές παραδόσεις.

Τέλος, είκοσι (20) μετοχές θα προέρχονται από τις μετοχές που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη Eurostoxx-50, ο οποίος περιέχει μετοχές από διάφορες χρηματιστηριακές αγορές.

Στο προσεχές διάστημα, θα εντάξουμε και μετοχές άλλων χωρών, με προτεραιότητα τις αγορές της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Αυστραλίας, της Κίνας και της Αυστρίας.

Από την πλευρά των Exchange Traded Funds (ETFs), θα υπάρχουν ETF τα οποία θα “παρακολουθούν” (και θα μιμούνται) κάποιο χρηματιστηριακό δείκτη χώρας και άλλα που θα “παρακολουθούν” κλαδικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ή επιχειρηματικούς κλάδους (δηλαδή, ομάδα μετοχών που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο, χωρίς απαραίτητα να συνθέτουν αυτές έναν αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό δείκτη).

Προς το παρόν, καταγράφουμε τις πρώτες 32 μετοχές. Η συμπλήρωση του πίνακα θα γίνει σταδιακά, εντός των επόμενων εβδομάδων. Γενικότερα, εκτιμούμε ότι οι πρώτες βδομάδες θα είναι, για όλους, εβδομάδες προσαρμογής. Η λειτουργία του χαρτοφυλακίου θα μπει σιγά σιγά στην κανονικότητά της.

Γιατί εντάσσουμε μόνον 100 ή 120 μετοχές στη λίστα παρακολούθησης; Η απάντηση είναι σχετικά απλή: Στις διεθνείς αγορές υπάρχουν χιλιάδες πολύ καλές εταιρίες. Όμως, δε μπορούμε να τις παρακολουθούμε όλες. Άλλωστε, στόχος μας εδώ είναι η εκπαίδευση στην επένδυση σε διεθνείς αγορές με βάση ένα συγκεκριμένο σύστημα συναλλαγών. Εντάσσουμε μία ομάδα εταιριών και παρακολουθούμε - σε καθημερινή βάση -όλα τα στοιχεία τους: τιμές, μερίσματα, διασπάσεις βασικών δεικτών, κερδοφορία, ισολογισμοί και ειδησεογραφία.
Όμως, αυτή η λίστα δε θα είναι περιοριστική. Εφ’ όσον κάποια εταιρία μας κεντρίσει το ενδιαφέρον, θα την εντάσσουμε στη λίστα παρακολούθησης, ενδεχομένως αφού αφαιρέσουμε κάποια άλλη, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό.

Πώς θα σχηματίζεται η σύνθεση του χαρτοφυλακίου;

Αντίθετα με ότι συμβαίνει στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο του “απόλυτου συστήματος”, όπου το χαρτοφυλάκιο μπορεί να περιλαμβάνει μετοχές είτε στο 100%, είτε στο 0% (ή και σε ορισμένες έκτακτες περιπτώσεις, στο 50%), στο χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών δε μπορεί να υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η κίνηση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών δεν είναι συγχρονισμένη, δηλαδή, η ύπαρξη “σήματος εισόδου” στην αγορά της Γερμανίας, δε σημαίνει ότι την ίδια στιγμή παράγεται ή ισχύει και “σήμα εισόδου” για τις αγορές των ΗΠΑ ή για άλλες χρηματιστηριακές αγορές.

Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα “διεθνές” χαρτοφυλάκιο και συνεπώς, σ’ αυτό δε μπορεί να εκπροσωπείται μόνο μία χρηματιστηριακή αγορά. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το χαρτοφυλάκιο έχει και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, οι περιορισμοί που τίθενται στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου είναι οι εξής:
Μετοχές των ΗΠΑ, μπορούν να υπάρχουν από ποσοστό 0% έως 70%.
Μετοχές γερμανικών εταιριών μπορούν να υπάρχουν από 0% έως 30%.
Μετοχές αγγλικών εταιριών μπορούν να υπάρχουν από 0% έως 20%.
Μετοχές ιαπωνικών εταιριών μπορούν να υπάρχουν από 0% έως 20%.
ETF’s μπορούν να  υπάρχουν από 0% έως 30%.

Είναι ευνόητο γιατί δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στις μετοχές της αμερικανικής αγοράς και μικρότερη σ’ αυτές των υπολοίπων. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι, ουδείς μας περιορίζει να ρευστοποιούμε τα πάντα, όταν κρίνουμε ότι αυτό επιβάλλεται, ή να είμαστε τοποθετημένοι σε μετοχές κατά 100%, όταν κρίνουμε ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Με την πείρα που θα αποκτούμε σταδιακά, μπορεί να μεταβάλλουμε τα παραπάνω όρια. Γενικά όμως, θα αποφεύγουμε να το κάνουμε συχνά, αφού σταδιακά, οι κανόνες λειτουργίας θα πρέπει -αφού δοκιμάζονται- να οριστικοποιούνται.
Προς το παρόν, δε συμπεριλαμβάνουμε ETFs τα οποία “ποντάρουν” στην πτώση μίας χρηματιστηριακής αγοράς (inverse ETF investing - δείτε περισσότερα εδώ), όμως αυτό είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον και σύντομα θα εντάξουμε την κατηγορία αυτή στις λίστες παρακολούθησής μας.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι, πριν εντάξουμε μία μετοχή ή ένα ETF στη λίστα παρακολούθησής μας, δοκιμάζουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα (συνήθως από το 1980), τη συμπεριφορά τους στις παραλλαγές του απόλυτου συστήματος. Παράλληλα, κάνουμε αρκετή ακόμη δουλειά. Διαβάζουμε για την εταιρία, ψάχνουμε παλαιή και πρόσφατη αρθρογραφία, βρίσκουμε τα οικονομικά της στοιχεία, παρακολουθούμε τη συμπεριφορά της στην αγορά, έτσι ώστε να φθάσουμε στο σημείο να τη “γνωρίζουμε”.

Ένας επιπλέον κανόνας που τίθεται, είναι ότι, καμία μετοχή, κατά την αγορά της, δε μπορεί να συμμετέχει στο χαρτοφυλάκιό μας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% της συνολικής του αξίας.
Τέλος, ο μέγιστος αριθμός των μετοχών (συμπεριλαμβανομένων και των ETFs) του χαρτοφυλακίου μας, δε θα μπορεί να υπερβαίνει τις δώδεκα (12).

Πώς θα παράγονται τα σήματα “εισόδου” στα χαρτοφυλάκια;

Πρόθεσή μας ήταν και είναι να αυτοματοποιήσουμε τη λειτουργία του χαρτοφυλακίου διεθνών αγορών, όσο γίνεται περισσότερο, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής αγοράς, το οποίο -σήμερα το γνωρίζετε όλοι- λειτουργεί απολύτως αυτοματοποιημένα χωρίς την ανάγκη της καθημερινής παρακολούθησης.
Η “αυτοματοποιημένη” λειτουργία σημαίνει αυτόματη είσοδο και αυτόματη έξοδο από τις αγορές, ευθύς μόλις παραχθούν τα αντίστοιχα σήματα.

Στις διεθνείς αγορές, αυτό δε μπορεί να επιτευχθεί απόλυτα. Ο λόγος είναι κάτι που έχουμε αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις. Ότι το “απόλυτο σύστημα” δε λειτουργεί ικανοποιητικά στους αμερικανικούς δείκτες, αλλά ούτε και στον βρετανικό FTSE-100.
Λειτουργεί όμως ικανοποιητικά στις κατ’ ιδίαν μετοχές. Αυτό το διαπιστώσαμε μετά από πάρα πολλές δοκιμές, σε πάρα πολλές μετοχές. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός: Το απόλυτο σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά σε έναν δείκτη ή μία μετοχή που παρουσιάζει διακυμάνσεις στην κίνησή του. Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης, όπως άλλωστε και όλοι οι δείκτες, συντίθεται από πολλές μετοχές και η κίνησή του αποτελεί τη συνισταμένη της κίνησης των μετοχών που τον απαρτίζουν. Καθώς πολλές μετοχές δεν κινούνται πάντα προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ οι διακυμάνσεις τους δεν είναι έντονες, ο χρηματιστηριακός δείκτης που τις εμπεριέχει, δεν εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις. Ή, σε κάθε περίπτωση, η διακυμανσιμότητά του είναι σημαντικά μικρότερη από τις μετοχές που τον απαρτίζουν.
Έτσι, για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των αμερικανικών δεικτών, θα τους παραβλέψουμε και θα παρακολουθούμε τα σήματα του απόλυτου συστήματος επί των μετοχών που έχουμε επιλέξει στη λίστα παρακολούθησης.

Η παρακολούθηση της κατάστασης του απόλυτου συστήματος και των σημάτων σε μία αρκετά μεγάλη λίστα μετοχών, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όμως, έχουμε αναπτύξει ικανοποιητικές εφαρμογές που θα επιτρέπουν και σε μας, αλλά και σε σας, να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά και την εξέλιξη του συστήματος σε όλες τις μετοχές.

Συνεπώς, για τοποθετήσεις στις αγορές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, θα χρησιμοποιούμε τα σήματα του “απόλυτου συστήματος”, σε κατ’ ιδίαν μετοχές.

Βέβαια, με τη σειρά του, αυτό δημιουργεί ένα άλλο ζήτημα. Ποιές μετοχές θα επιλέγουμε; Δεν είναι δυνατό, κάθε φορά που για μία από τις παρακολουθούμενες μετοχές παράγεται “σήμα εισόδου”, να την αγοράζουμε αναγκαστικά. Είναι πιθανό, από τη λίστα που παρακολουθούμε, μπορεί πολλές μετοχές να δώσουν “σήμα εισόδου” ταυτόχρονα. Πώς θα ενεργούμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις; Θα επιλέγουμε εμείς, ποιές μετοχές θα αγοράσουμε, με την προϋπόθεση ότι για την αγορά τους θα πρέπει να υπάρχει ενεργό σήμα εισόδου.
Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει στο χαρτοφυλάκιό μας που δραστηριοποιείται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: α) Στην ελληνική αγορά ακολουθούμε τα σήματα του απόλυτου συστήματος επί του Γενικού Δείκτη και αγοράζουμε συγκεκριμένες μετοχές ανεξάρτητα της θέσης που αυτές βρίσκονται σε εκείνη τη στιγμή. Στην αμερικανική αγορά ακολουθούμε τα σήματα επί μετοχών, ενώ βεβαίως παρακολουθούμε στενά και έχουμε άποψη για την κατάσταση και τη φάση του επενδυτικού κλίματος (και των χρηματιστηριακών δεικτών) στην αγορά αυτή. β) Ο μεγάλος αριθμός των επιλογών στην αμερικανική αγορά δεν επιτρέπει τον μεγαλύτερο “αυτοματισμό” στις επιλογές μας, όπως συμβαίνει -λόγω μικρότερου αριθμού επιλογών- στην ελληνική αγορά.

Το ότι θα ακολουθούμε τα σήματα του απόλυτου συστήματος σε κατ’ ιδίαν μετοχές, δε σημαίνει ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πράξεων που θα πραγματοποιούμε. Στις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε -σε βάθος που συχνά έφταναν και τα 40 έτη- για τις μετοχές που θα παρακολουθούμε, δεν προέκυψε μεγάλος αριθμός πράξεων -τουλάχιστον τέτοιος που να θεωρείται ως “σημαντικός” για την αποτροπή εφαρμογής του συστήματος.

Για τις υπόλοιπες αγορές που θα δραστηριοποιηθούμε προς το παρόν (Γερμανία και Ιαπωνία), για τις τοποθετήσεις μας, θα ακολουθούμε τα σήματα του απόλυτου συστήματος, επί των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών των αγορών αυτών (DAX-30 και Nikkei-225).

Για τα ETFs τα οποία θα παρακολουθούμε, θα ακολουθούμε τα σήματα του απόλυτου συστήματος.

Βασικός κανόνας που θα ακολουθούμε θα είναι η δημοσίευση των στατιστικών αποτελεσμάτων της εφαρμογής του απόλυτου συστήματος, σε κάθε μετοχή που θα επιλέγουμε να αγοράσουμε, ώστε να γνωρίζουμε τη συμπεριφορά της.

Πώς θα παράγονται τα σήματα “εξόδου”;

Όπως έχουμε πάρα πολλές φορές επισημάνει, οι ζημιές σε ένα χαρτοφυλάκιο δεν προκύπτουν επειδή κάποιος δεν αγόρασε στην κατάλληλη στιγμή, αλλά -κυρίως- επειδή δεν πούλησε στην κατάλληλη στιγμή. Με αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ότι, δε μας απασχολεί ιδιαίτερα και δε συνιστά μειονέκτημα το γεγονός ότι οι πράξεις αγορών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, δε θα είναι απολύτως “αυτοματοποιημένες”. Οι πωλήσεις θα είναι “αυτοματοποιημένες” και θα προκύπτουν από τα σήματα πώλησης του απόλυτου συστήματος.

Συνεπώς, οι μετοχές που θα έχουμε αγοράσει, θα ρευστοποιούνται ως εξής:

α) Στις αγορές των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, θα ρευστοποιούνται όταν παράγεται σήμερα εξόδου από την παραλλαγή του απόλυτου συστήματος που θα έχουμε προσδιορίσει για την κάθε μετοχή ξεχωριστά. Δηλαδή, για τις μετοχές αυτών των αγορών, δε θα υπάρχει “μαζική έξοδος”, όπως δε θα υπάρχει και “μαζική είσοδος”, αλλά η κάθε μετοχή θα παρακολουθείται ξεχωριστά.
β) Στις αγορές της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, αλλά και στις μετοχές που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη Eurostoxx 50, οι μετοχές θα ρευστοποιούνται όταν παράγεται σήμα εξόδου από τους αντίστοιχους χρηματιστηριακούς δείκτες (DAX-30, Nikkei-225 και Eurostoxx-50).

Ποιά παραλλαγή θα χρησιμοποιούμε;

Δεν υπάρχει δέσμευση για τη χρήση κάποιας συγκεκριμένης παραλλαγής του “απόλυτου συστήματος”. Άλλωστε, οι δοκιμαστικές -αναδρομικές- εφαρμογές που προηγήθηκαν, έδειξαν ότι δεν υπάρχει κάποια παραλλαγή που υπερτερεί σταθερά των άλλων. Θα παρακολουθούμε τη διαμόρφωση των σημάτων, σε όλες τις παραλλαγές, για όλες τις μετοχές -η παρακολούθηση θα μπορεί να γίνεται και από τους συνδρομητές των σελίδων του “απόλυτου συστήματος”.
Όταν θα πρόκειται να τοποθετηθούμε σε κάποια μετοχή, θα δημοσιεύουμε το ιστορικό της και τη συμπεριφορά της σε κάθε παραλλαγή στο παρελθόν, για βάθος πολλών ετών.

Με την αγορά κάθε μετοχής, θα ανακοινώνουμε ποιά παραλλαγή θα είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθεί για την έξοδο. Αναφέρουμε τη λέξη “πιθανότερο”, επειδή ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά, είναι πιθανό να πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική εξόδου -άλλωστε το ζητούμενο εδώ είναι η επίτευξη της κατά το δυνατό καλύτερης απόδοσης και όχι κάποιος “διαγωνισμός” για το ποιά παραλλαγή είναι η καλύτερη ή η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη.

Βεβαίως, η εμπειρία έχει δείξει ότι, η παραλλαγή με τις καλύτερες αντιδράσεις και αποδόσεις είναι αυτή του “ΚΜΟ-200 με Υψηλό και Χαμηλό 20 ημερών”, όμως δεν είναι πάντα ο κανόνας. Κάθε μετοχή έχει τη δική της συμπεριφορά την οποία θα πρέπει να ανιχνεύουμε και να γνωρίζουμε, ενώ -πάντα- κάθε μετοχή αντιδρά και με βάση την κίνηση της ευρύτερης χρηματιστηριακής αγοράς.

Πώς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις;

Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε όλα όσα πρέπει να βλέπει ένας επενδυτής που παρακολουθεί το χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών, σε μερικά μόνον αρχεία, από τα οποία εύκολα θα μπορεί εύκολα και γρήγορα να έχει μία πλήρη, επαρκή και έγκυρη εικόνα για την κατάσταση που βρίσκονται οι διεθνείς αγορές, αλλά και οι μετοχές που τον ενδιαφέρουν. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι με αναρίθμητα στοιχεία και με πλήρη ειδησεογραφία για τις εταιρίες που παρακολουθούμε.

Ας τα βάλουμε όμως σε μία σειρά:

1) Ο πρώτος πίνακας που θα πρέπει να παρακολουθούμε, είναι που μας δείχνει τη θέση των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών, με βάση τις παραλλαγές του απόλυτου συστήματος. Ο πίνακας αυτός βρίσκεται εδώ και μπορούν να τον δουν οι συνδρομητές του περιοδικού, οι συνδρομητές των σελίδων του απόλυτου συστήματος και οι εγγεγραμμένοι χρήστες του eurocapital.gr .

Η εφαρμογή του "απόλυτου συστήματος" σε χρηματιστηριακούς δείκτες
(Δείκτης)
Απλός ΚΜΟ-200 ΚΜΟ200-Φ1 ΚΜΟ200-Φ2 ΚΜΟ200-ΕΞ3 ΚΜΟ200-ΕΞ5 ΚΜΟ200-ΥΧ20
ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ 10/6/2020 24/2/2020 25/2/2020 26/2/2020 10/3/2020 11/3/2020 24/2/2020
FTSE 25 10/6/2020 Εκτός Εκτός Εκτός Εκτός Εκτός Εκτός
DOW JONES 10/6/2020 5/6/2020 8/6/2020 9/6/2020 5/6/2020 5/6/2020 5/6/2020
S&P 500 10/6/2020 27/5/2020 28/5/2020 29/5/2020 27/5/2020 27/5/2020 27/5/2020
NASDAQ 10/6/2020 22/4/2020 17/4/2020 20/4/2020 14/4/2020 14/4/2020 14/4/2020
DAX 10/6/2020 3/6/2020 4/6/2020 5/6/2020 3/6/2020 3/6/2020 3/6/2020
Nikkei 11/6/2020 28/5/2020 29/5/2020 2/6/2020 29/5/2020 2/6/2020 28/5/2020
FTSE-100 10/6/2020 24/2/2020 25/2/2020 26/2/2020 25/2/2020 26/2/2020 31/1/2020
RTS 10/6/2020 26/2/2020 10/3/2020 26/2/2020 28/2/2020 6/3/2020 27/2/2020
IBEX 10/6/2020 27/2/2020 28/2/2020 25/2/2020 2/3/2020 27/2/2020 28/2/2020
SSE 11/6/2020 11/6/2020 3/6/2020 4/6/2020 3/6/2020 4/6/2020 2/6/2020
ASX 11/6/2020 26/2/2020 5/3/2020 26/2/2020 28/2/2020 3/3/2020 27/2/2020
Πράσινο χρώμα: Σήμα ΕΙΣΟΔΟΥ κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία - Κόκκινο χρώμα: Σήμα ΕΞΟΔΟΥ κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία

Από τον πίνακα αυτόν παίρνουμε μία ικανοποιητική εικόνα για την κατάσταση των διεθνών αγορών.

2) Ο δεύτερος πίνακας μας δείχνει αναλυτικά, τη θέση κάθε μίας παραλλαγής του απόλυτου συστήματος, για κάθε διεθνή δείκτη που παρακολουθούμε. Διαφέρει από τον πρώτο πίνακα, ως προς το ότι περιέχει πολλά στατιστικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του κάθε δείκτη σε κάθε παραλλαγή του απόλυτου συστήματος. Δείτε εδώ - πρόκειται για το β’ και γ’ πίνακα της σελίδας που ανοίξατε προηγουμένως.
Ο πίνακας αυτός δε χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση.

3) Ο τρίτος πίνακας αναφέρεται στις μετοχές που παρακολουθούμε. Μας δείχνει την κατάσταση κάθε μετοχής με βάση το απόλυτο σύστημα, αλλά και διάφορα άλλα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχουν αυτόματη και διαρκή ενημέρωση. Δείτε εδώ. Δείτε επίσης, ένα δείγμα από την εφαρμογή των παραλλαγών του απόλυτου συστήματος, στη μετοχή της APPLE (εδώ).
Ο πίνακας αυτός μπορεί να παρακολουθείται καθημερινά.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020, θα αλλάξει και το καθημερινό σχόλιο, το οποίο θα ξεφύγει πλέον από την καθημερινή στατιστική αναφορά επί του Γενικού Δείκτη και θα περιλαμβάνει ένα αξιολογικό σχόλιο για την πορεία του συνόλου των παρακολουθούμενων αγορών και δεικτών, καθώς επίσης και εκτεταμένη ειδησεογραφία, για τις εξελίξεις επί των μετοχών που παρακολουθούμε.

Ξεκινούμε κάτι καινούργιο. Έχουμε πλέον μία καλή εμπειρία από τη λειτουργία του “απόλυτου συστήματος” στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ενώ ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα, είναι ικανοποιητικά κατανοητός από τους συνδρομητές μας. Νομίζουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ αυτό το “επόμενο βήμα”. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του, θα υπάρξουν πολλές βελτιώσεις και ενδεχομένως και διορθώσεις. Η ουσία όμως είναι ότι, μπαίνουμε σε ένα νέο κόσμο, ο οποίος διευρύνει τις επιλογές μας και, όπως πιστεύουμε, θα βελτιώσει σημαντικά τις αποδόσεις μας.



Η παρακολούθηση της λειτουργίας των χαρτοφυλακίων που βασίζονται στο απόλυτο σύστημα συναλλαγών, μπορεί να γίνει καλύτερα και ευκολότερα κατανοητή, όταν κάποιος έχει διαβάσει το βιβλίο “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών: Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών”. Μπορείτε να το παραγγείλετε από εδώ.



Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: