ΕΥΔΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΥΔΑΠ

Μετά από δύο χρόνια μείωσης του κύκλου εργασιών η εταιρία ΕΥΔΑΠ σημείωσε οριακά θετικό πρόσημο στις πωλήσεις της κατά το 2019, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα € 323,7 εκατ. από € 322,4 το 2018 σημειώνοντας άνοδο 0,4%. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 16,7%, γεγονός που οφείλεται στη μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 3%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους πωλήσεων κατά € 22 εκατ. (-12%) και τα λοιπά έξοδα (που είναι όλα τα έξοδα που δεν κατανέμονται σε λειτουργίες) μειώθηκαν κατά 12,4%

Τα παραπάνω γεγονότα, αποτυπώθηκαν στο EBITDA που διαμορφώθηκε στα € 107,7 εκατ. έναντι €100,8 εκατ. (+6,9%) και στα  κέρδη μετά από φόρους που έφθασαν στα € 58,1 εκατ. από €48 εκατ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση 21,2%.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρίας ανέρχονται στα €428 εκατ., αυξημένα κατά 11,7% σε σχέση με πέρυσι και οι δανειακές της υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες), από το 2014, είναι μηδενικές. Η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή.

Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, ο κύκλος εργασιών της ΕΥΔΑΠ δε μπορεί να μεταβάλλεται σημαντικά κάθε χρόνο. Απεναντίας, η τάση θα είναι να μειώνεται, καθόσον μειώνεται ο πληθυσμός της περιφέρειας της πρωτεύουσας, αλλά και εξορθολογίζεται -για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος- η χρήση του νερού. Η εταιρία μπορεί να αυξάνει τα έσοδά της, μόνον από συγκράτηση των δαπανών λειτουργίας, την καλή διαχείριση του δικτύου και την ορθή ανάθεση εργολαβιών. Παράλληλα, μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς, όπως άλλωστε επιχειρεί -πειραματικά προς το παρόν- να κάνει με την ηλεκτρική ενέργεια. Κατά το 2019, η εταιρία προχώρησε στην ενίσχυση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατασκευάζοντας φωτοβολταϊκό σταθμό 2MW.  Ο νέος σταθμός που αποτελεί επένδυση συνολικής δαπάνης 1,6 εκ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου με ίδια κεφάλαια και ολοκληρώθηκε εγκαίρως μέσα σε ενάμιση μήνα. Παράλληλα το 2019, υπέγραψε 3 προγραμματικές συμβάσεις με δήμους της Ανατολικής Αττικής και ανανέωσε τις συμβάσεις της με το δημόσιο. Δείτε αναλυτικά τα σημαντικά γεγονότα της χρήσης στις σελίδες 20 - 27 της οικονομικής έκθεσης.

Χρηματιστηριακά, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, αν εξαιρέσουμε την περίοδο της πανδημίας που όπως ήταν φυσικό η τιμή της μετοχής μειώθηκε (χαμηλό 52 εβδ.: 5,28 - υψηλό 52 εβδ: 8,33), δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Στην προκειμένη κατάσταση, η μετοχή έχει πραγματοποιήσει άνοδο, από το χαμηλό της κατά 35,7% (με τιμή 10/6/2020). Σημειώνει μια αρκετά ικανοποιητική εμπορευσιμότητα, με μέσο όρο πράξεων τις 373 και μέση αξία συναλλαγών περίπου στα 440,8 χιλ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η μετοχή κατέχεται από όλο και περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια ανά τρίμηνο, καθώς στις 31/12/2018 την διακρατούσαν 30 Α/Κ, στις 31/12/2019 35 Α/Κ και κατά το α τρίμηνο του 2020 η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια 38 αμοιβαίων κεφαλαίων.

Δείτε την ετήσια οικονομική έκθεση (εδώ),  το Δελτίο τύπου (εδώ) και τη σελίδα της εταιρίας στο eurocapital.gr (εδώ).


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text