ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

Ορατή είναι η επίδραση της πανδημίας στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου 2020, Οι πωλήσεις ανήλθαν στα €84,5 εκατ. έναντι €96,6 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2019 (-12,6%), παρά τη σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων.Το ενοποιημένο EBITDA ανήλθε σε € 5,7 εκατ. έναντι € 8,1 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και οι καθαρές ζημίες έφθασαν τα €5,1 εκατομμύρια. Εξ’ αιτίας αυτής της εξέλιξης, ο Όμιλος αποφάσισε την μη διανομή μερίσματος για φέτος.

Mε βάση τους κλάδους δραστηριοποίησης, ο κλάδος λιανικού οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ), παρουσίασε πωλήσεις € 54,0 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2020, μειωμένες κατά 13,3% σε σχέση με τα €62,3 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2019. Οι πωλήσεις στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκαν κατά 12,8%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14,1% συγκρινόμενες με το πρώτο τρίμηνο του 2019. Το EBITDA ανήλθε σε € 3,6 εκατ. έναντι € 4,5 εκατ. και οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε €1,6 εκατ.

Στον κλάδο λιανικών αθλητικών ειδών (Intersport και The Athlete’s Foot), οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα € 30,5 εκατ. παρουσιάζοντας μείωση 11,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στην Ελλάδα οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,3%. Στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μείωση 14,3%. Η δραστηριότητα αθλητικών ειδών παρουσίασε EBITDA € 2,4 εκατ. έναντι € 3,9 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019 και ζημίες προ φόρων € 4 εκατ..

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά 7 καταστήματα ΙΚΕΑ, σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, . Επίσης λειτουργούν 10 σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point). Παράλληλα αναμένεται και η λειτουργία του πρώτου μεσαίου μεγέθους κατάστημα ΙΚΕΑ που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 στην Βάρνα Βουλγαρία. Επίσης, στον κλάδος λιανικής αθλητικών ειδών, ο όμιλος διατηρεί 136 καταστήματα σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Ο όμιλος, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν, θα συνεχίσει το πλάνο επέκτασης των καταστημάτων τόσο σε Ελλάδα και εξωτερικο αλλά και θα ενισχύσει πλήρως το ηλεκτρονικό εμπόριο εντός του 2020.

Κατά τη Γενική Συνέλευση, ο κ. Φουρλής σημείωσε πως οι απώλειες από το lockdown για τον όμιλο άγγιξαν τα 48-49 εκατ. ευρώ, ενώ αναφερόμενος στην επαναλειτουργία του δικτύου των καταστημάτων που διαθέτει ο όμιλος είπε πως τον Μάιο, ο όμιλος περιόρισε τις απώλειες στο 15%, ενώ για τον Ιούνιο, εκτίμησε ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα περυσινά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά το ταμείο του ομίλου ο κ. Φουρλής ανέφερε πως τον Μάρτιο ο όμιλος διέθετε ρευστότητα 83 εκατ. ευρώ, η οποία ενισχύθηκε από νέες πιστωτικές γραμμές και από συμφωνίες μετάθεσης πληρωμών σε μεγάλους προμηθευτές όπως οι ΙντερΙΚΕΑ, Nike και Adidas.

Αναφερόμενος στο επενδυτικό πλάνο του ομίλου, το οποίο διαμορφώνεται στα 18 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους, ο κ. Φουρλής σημείωσε ότι επεκτείνεται κατά 3.000 τ.μ. το logistic center, με ορίζοντα ολοκλήρωσης της επένδυσης στα μέσα Ιουλίου, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής του παρουσίας. Ήδη λανσαρίστηκε το ηλεκτρονικό κατάστημα της Athlete’s Foot, το ηλεκτρονικό κατάστημα Intersport στην Κύπρο και στην Τουρκία, ενώ έως τις 15 Ιουνίου θα λανσαριστούν τα ομώνυμα e-shops σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Επίσης μετά το lockdown εγκαινιάσθηκε το νέο κατάστημα της Intersport και της Athlete’s Foot στην Ερμού, ενώ έως το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν 3 ακόμη καταστήματα αθλητικών στη Ρουμανία. Στη Βουλγαρία, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ με εμβαδό 8.000 τ.μ., ενώ τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει μίνι-ΙΚΕΑ στον Πειραιά.

Η εταιρία συνεχίζει την ανάπτυξη και την εξάπλωσή της, έχει καταξιωθεί και κατέχει μία καλά κατοχυρωμένη θέση στις χώρες που δραστηριοποιείται. Για το λόγο αυτό, διαφωνούμε με την απόφαση για τη μη διανομή μερίσματος. Οι καταξιωμένες εταιρίες δε μεταβάλλουν τη μερισματική τους πολιτική εξαιτίας μίας κακής χρονιάς, η οποία μάλιστα δεν οφείλεται σε εσωτερικές δυσλειτουργίες. Με τον τρόπο αυτό περνούν λανθασμένο μήνυμα στην αγορά και ζημιώνουν πολλαπλά τους μετόχους τους.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο, η μετοχή βρίσκεται αρκετά μακριά από το υψηλό 52 εβδομάδων που σημείωσε στην αρχή του έτους (5,90 - 9/1/2020). Οι εμπορευσιμότητα της διατηρείται σε υψηλά επίπεδα με μ.ο πράξεων 273 και μέση αξία συναλλαγών 350.682 ευρώ. Στις 31/3/2020, 38 αμοιβαία κεφάλαια διακρατούσαν την μετοχή.

Διαβάστε το δελτίο τύπου εδώ, τον πίνακα οικονομικών μεγεθών εδώ και την σελίδα της εταιρίας στο eurocapital.gr εδώ.


Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text