Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 217 | Εξελίξεις στην Διεθνή Οικονομία

Εξελίξεις στην Διεθνή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην έκθεσή της για την Παγκόσμια οικονομική προοπτική η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι στις αναπτυγμένες οικονομίες η μείωση θα είναι της τάξης του 7% ενώ στις αναδυόμενες 2,5%. Πρόκειται για τη “βαθύτερη” ύφεση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και 70 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας. Περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν γενικότερα την ύφεση και τις περιόδους ισχνών αγελάδων στην οικονομική ανάπτυξη, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στα συστήματα υγείας, τις υποδομές, τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την εκπαίδευση και την έρευνα ώστε να βελτιωθεί η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία ακολούθησε ως επί το πλείστον πτωτική τάση. (Δείτε και κατεβάστε τη μελέτη - εδώ)

***

Μπορεί να είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, όμως οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη τύπου V φαίνεται να ματαιώνονται, καθώς οι προοπτικές των ανεπτυγμένων οικονομιών επιδεινώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, με την πανδημία να σαρώνει κάθε γωνιά της Γης. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν πλέον βαθύτερη ύφεση για φέτος, με 3,2% συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι ύφεσης 2% που προέβλεπαν στα τέλη Απριλίου. Για τους περισσοτέρους, η ανάκαμψη θα είναι σχήματος U, ενώ μόλις το ένα-πέμπτο προβλέπουν ταχεία έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από το ισχυρό σοκ του κορωνοϊού. Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω για φέτος, ενώ μετριοπαθείς είναι και οι προσδοκίες για την ανάκαμψη του 2021.

***

Η πανδημία έχει σαρώσει τις οικονομίες των φτωχών χωρών. Η Λευκορωσία έφθασε πολύ κοντά στη χρεοκοπία, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για δάνειο 600 εκατ. δολαρίων. Η Ρωσία δεν μπόρεσε να χορηγήσει το δάνειο, καθώς το ρούβλι κατέρρεε παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου. Ο Λίβανος, που αντιμετώπιζε προβλήματα ακόμα και πριν από την επέλαση της πανδημίας, ξεκίνησε για πρώτη φορά αναδιάρθρωση χρέους. Η Αργεντινή χρεοκόπησε – για ένατη φορά στην ιστορία της. Τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού την τελευταία δεκαετία δημιούργησαν ασυνήθιστες σχέσεις μεταξύ φτωχών χωρών και διεθνών επενδυτών. Κυβερνήσεις, κρατικές εταιρίες και άλλες επιχειρήσεις μπόρεσαν να συγκεντρώσουν χρήματα με σχετικά χαμηλό κόστος, ενώ οι επενδυτές, που αναζητούσαν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις εγχώριες αγορές τους, “καταβρόχθιζαν” αυτό το χρέος. Ως αποτέλεσμα, το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών σε επενδυτές, κυβερνήσεις και άλλους ξένους φορείς ανέρχεται σε ιστορικά επίπεδα: στα 2,1 τρισ. δολάρια για χώρες με χαμηλά ή μεσαία προς χαμηλά εισοδήματα. (εδώ)

***

Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσε ο COVID-19, καθώς τα κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ισχυρά. Αυτό προκύπτει από την 55η έκδοση της έκθεσης της EY για τον τομέα, η οποία συνοδεύεται και από σχετική κατάταξη των 40 ελκυστικότερων χωρών για ΑΠΕ. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή, και άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και ζητήματα διακυβέρνησης, αναγνωρίζονται ως ολοένα και πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μελλοντική δυναμική μιας εταιρίας στη δημιουργία αξίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επαναξιολογήσουν την εταιρική τους στρατηγική για μείωση των εκπομπών άνθρακα, να ενισχύσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησή τους και να βελτιώσουν τις μεθόδους γνωστοποίησης των δράσεών τους για το κλίμα. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυσή της ΕΥ, έχει ως αποτέλεσμα την κατανομή μεγαλύτερου μέρους κεφαλαίων στις υποδομές ΑΠΕ από τους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να αντισταθμίσουν την κλιματική τους έκθεση. (Δείτε την έκθεση - εδώ)

***

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve προέβλεψαν ότι δεν θα υπάρξει σχέδιο για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων έως το 2022 ενώ διατήρησαν τη δέσμευσή τους για παροχή μεγαλύτερης στήριξης στην οικονομία μετά τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας για τον περιορισμό του κορονοϊού. Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι θα διατηρήσουν τον τρέχοντα ρυθμό αγορών εντόκων γραμματίων και διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια τίτλων, δίνοντας ουσιαστικά τέλος στον σταδιακό, εβδομαδιαίο περιορισμό των αγορών. Οι αξιωματούχοι απέδωσαν εξάλλου τις βελτιωμένες συνθήκες στις μετοχές και στις υπόλοιπες αγορές στις πολιτικές που εφαρμόζει η κεντρική τράπεζα για να διατηρήσει τη ροή πιστώσεων στην οικονομία. Κανένας αξιωματούχος της Fed δεν αναμένει αύξηση των επιτοκίων το 2020 και το 2021. Το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων αναμένεται κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στο 0,1% στα τέλη του 2020, του 2021 και του 2022 και στο 2,5% μακροπρόθεσμα. (Δείτε περισσότερα - εδώ)

***

“Δεν γίνεται να σταματήσουμε ξανά την οικονομία. Νομίζω πως έγινε απόλυτα αντιληπτό πως βάζοντας στοπ στην οικονομική δραστηριότητα κάναμε μεγαλύτερη ζημιά. Δεν είναι μόνο η οικονομική ζημία, αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς όπου αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Θεωρώ πως ο πρόεδρος πήρε μια πολύ συνετή απόφαση να επανεκκινήσει την οικονομία”. Το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 προκάλεσε η ανησυχία για την ύπαρξη δεύτερου κύματος κρουσμάτων. Η αύξηση των κρουσμάτων έχει κάνει τους επενδυτές νευρικούς λόγω του εύλογου φόβου επιβολής νέου απαγορευτικού. (εδώ)

***

Η πανδημία θα εξακολουθεί να επιβαρύνει την αμερικανική οικονομία μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου (CBO). Συγκεκριμένα, η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 3% μέχρι το 2030, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7,9 τρισ. δολάρια, παρά τα γενναιόδωρα πακέτα στήριξης που έχουν διοχετευθεί για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. (εδώ)

***

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε τον Μάιο ο κινεζικός δείκτης PMI για τις υπηρεσίες και σκαρφάλωσε κοντά σε υψηλό 10 ετών, καθώς η εγχώρια ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει με τη βοήθεια και των κυβερνητικών μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ενισχύθηκε στο 55,0 τον Μάιο από 44,4 τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η Caixin Media Co. και η εταιρία ερευνών IHS Markit.

***

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν παρουσίασε σχέδιο οικονομικών κινήτρων ύψους 5 τρισεκατομμυρίων ρυβλίων (65 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσα στην επόμενη διετία, το οποίο ενέκρινε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος το χαρακτήρισε το σχέδιο ως βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας πως είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές στην ρωσική οικονομία, καθώς και μια νέα ποιοτική δυναμική για την επίτευξη των εθνικών στόχων ανάπτυξης, που κεντρικός άξονάς τους είναι η ευημερία των Ρώσων πολιτών και των οικογενειών τους. (εδώ)

***

Τον χρόνο που θα χρειαστούν οι κλάδοι των ξενοδοχείων και των εστιατορίων καθώς και οι αερομεταφορές για να επιστρέψουν σε επίπεδα προ Covid-19 και στην κανονικότητα εξετάζει η Citigroup, σημειώνοντας πως αυτή η επιστροφή θα είναι αργή και δύσκολη. "Κλειδί", όπως επισημαίνει, αποτελούν οι επιδόσεις στις αγορές της Κίνας, των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της Citi, το βασικό σενάριο είναι πιο απαισιόδοξο από ό,τι τον Απρίλιο, καθώς εκτιμά πως το μεγαλύτερο μέρος της κατάρρευσης και της επακόλουθης ανάκαμψης του κλάδου ξενοδοχείων και εστιατορίων (σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας) πιθανότατα θα συνδέεται με συμπεριφορά στην Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη. Η κάμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας ξενοδοχείων και εστιατορίων μπορεί να οφείλεται σε απότομες μειώσεις της δραστηριότητας και παρατεταμένη ανάκαμψη των οικονομιών αυτών των περιοχών σε σχήμα U, καθώς και στην Ιαπωνία, που αποτελούν το 72% της αγοράς. Όσον αφορά την Ευρώπη η Citi αναμένει έναν αργό ρυθμό ανάκαμψης των ξενοδοχείων καθώς θα χρειαστεί να περάσουν 3-4 χρόνια πριν τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) επιστρέψουν στην κορυφή του 2019. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας, η ανάκαμψη του παγκόσμιου κλάδου των αεροπορικών μεταφορών στα επίπεδα προ-κορονοϊού, θα χρειαστεί επτά τρίμηνα. Σε περίπτωση ταχείας ανάκαμψης τότε η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να πάρει ένα έτος, αλλά τα σενάρια όπου ο παράγοντας φόβου για πτήσεις παραμένει υψηλός δείχνουν περισσότερα από δύο χρόνια για επιστροφή στην κανονικότητα, με την εμπειρία της χρηματοπιστωτικής κρίσης να δείχνει πως μπορεί να χρειαστούν ακόμα και τεσσεράμισι χρόνια. (εδώ)

***

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Μάιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, καθώς η ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να πιέζει τη ζήτηση. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά από την πτώση 0,8% τον Απρίλιο, η οποία ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,1%, ύστερα από την άνοδο 0,3% τον Απρίλιο. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων, υποχώρησε επίσης 0,1% έναντι του προηγουμένου μήνα, μετά από την πτώση 0,4% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση ο δομικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,2%, ύστερα από την άνοδο 1,4% τον Απρίλιο. (εδώ)

***

Το σαρωτικό πέρασμα της πανδημίας του κορωνοϊού αφήνει βαθιές πληγές στην τουρκική οικονομία. Η απότομη βουτιά των εξαγωγών και η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης εν μέσω περιοριστικών μέτρων οδήγησαν σε διεύρυνση κατά 79% του εμπορικού ελλείμματος της Τουρκίας τον Μάιο, στα 3,36 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου. Οι εισαγωγές κατέγραψαν μείωση 28,2%, στα 12,79 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές υπέστησαν πτώση 40,8%, στα 9,43 δισ. δολάρια, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η πανδημική κρίση θα οδηγήσει σε ύφεση φέτος την τουρκική οικονομία. (εδώ)

***

Οι πολίτες της Κίνας είναι συνηθισμένοι στις ψηφιακές πληρωμές. Και τώρα η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει αρχίσει πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή έκδοση του γιουάν, προσβλέποντας σε ευρύτερη εφαρμογή του κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022. Το ψηφιακό χρήμα της Κίνας είναι σχεδιασμένο ώστε να αποτελεί την ηλεκτρονική εκδοχή ενός χαρτονομίσματος ή ενός κέρματος μόνο που θα βρίσκεται σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι ή σε εφαρμογή πληρωμών μέσω κινητού, αντί σε πραγματικό πορτοφόλι. Την αξία του θα εγγυάται το κράτος. Αλλά το virtual χρήματα είναι πιο γρήγορο και εύκολο στη χρήση από ό,τι τα μετρητά, προσδίδοντας παράλληλα μεγαλύτερο έλεγχο στις κινεζικές αρχές. Μπορεί να χρειασθεί να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου καθιερωθεί σε εθνικό επίπεδο ένα ψηφιακό νόμισμα, όμως οι κινήσεις της Κίνας εγείρουν ανησυχίες μήπως κάποια στιγμή απειλήσουν τα υπόλοιπα μεγάλα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin, ή ακόμη και την κυριαρχία του δολαρίου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μια ψηφιακή version του γιουάν, θα μπορούσε να επιτρέψει σε χώρες όπως το Ιράν να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, αναφέρουν οι Aditi Kumar και Eric Rosenbach του Harvard Kennedy School, σε άρθρο τους στο «Foreign Affairs». (εδώ)

***

Τις ισχυρές πιέσεις των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας του κορονοϊού συνέχισε να γνωρίζει τον Μάιο ο αμερικανικός μεταποιητικός κλάδος σύμφωνα με δύο εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Institute for Supply Management ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε τον Μάιο στις 43,1 μονάδες από 41,5 μονάδες τον Απρίλιο. Παράλληλα, στην έρευνα της IHS Markit ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 39,8 μονάδες τον Μάιο από 36,1 μονάδες στην έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Αν και ελαφρώς ενισχυμένος σε σχέση με το πρόσφατο χαμηλό του Απριλίου, η τελευταία μέτρηση δείχνει τη δεύτερη μεγαλύτερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών στον κλάδο από τον Απρίλιο του 2009, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit. (εδώ)

***

Η ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας από την εξάπλωση του ιού θα είναι μακροχρόνια και αργή, με τον αριθμό των επιβατών να παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023, σύμφωνα με την S&P Global Ratings, η οποία προειδοποίησε για περισσότερες υποβαθμίσεις αξιολόγησης στα αεροδρόμια τους επόμενους μήνες. Ο συνολικός αριθμός επιβατών αεροπορικών μεταφορών θα μειωθεί έως και 55% φέτος, πολύ μεγαλύτερη πτώση συγκριτικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ανέφεραν αναλυτές μεταξύ των οποίων οι Tania Tsoneva και Julyana Yokota. Οποιαδήποτε ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η προθυμία των ανθρώπων να πετάξουν ξανά και η έκταση της οικονομικής ζημίας από την πανδημία, δήλωσαν. Η εταιρία S&P έχει ήδη μειώσει τις αξιολογήσεις της για 11 αεροδρόμια από τον Μάρτιο και αναμένει ότι η οικονομική τους δύναμη θα μειωθεί από τα lockdowns, καθώς και από την αναιμική ανάκαμψη, την αναδιάρθρωση της χωρητικότητας και τους μεγαλύτερους κινδύνους αντισυμβαλλομένων των αεροπορικών εταιριών. (εδώ)

***

Ο S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της Αργεντινής από CC σε D («Default», κατάσταση χρεοκοπίας), ενώ ο Fitch έκανε πρακτικά το ίδιο, υποβαθμίζοντάς το από το C στο επίπεδο RD («Restricted Default», περιορισμένη ή επιλεκτική χρεοκοπία), σύμφωνα με τα δελτία Τύπου που δημοσιοποίησαν οι δύο οίκοι. Η εξέλιξη ακολουθεί την απόφαση που πήρε την Παρασκευή η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες να μην αποπληρώσει εντός προθεσμίας τόκους ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για διάφορα αξιόγραφα η ωρίμανση των οποίων επίκειται το 2021, το 2026 και το 2046, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τη συνολική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Αργεντινής. Συνολικά, το δημόσιο χρέος της Αργεντινής έχει φθάσει τα 324 δισεκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν το 90% του ΑΕΠ της. Η νέα στάση πληρωμών είναι η ένατη στην ιστορία της χώρας. (εδώ)

***

Πτώση κατέγραψαν τα βιομηχανικά κέρδη στην Κίνα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, με τον ρυθμό πτώσης ωστόσο να αποδεικνύεται βραδύτερος σε σχέση με τον Μάρτιο, καθώς οι επιχειρήσεις της χώρας τέθηκαν ξανά σε λειτουργία. Εδικότερα, τα κέρδη των βιομηχανικών εταιριών στην Κίνα υποχώρησαν κατά -4,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -34,9% τον Μάρτιο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, οι τομείς οχημάτων, ηλεκτρικών μηχανημάτων και ηλεκτρονικών ειδών κατέγραψαν σημαντική ανάκαμψη τον Απρίλιο, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος που σημειώθηκε και στις αποδόσεις των επενδύσεων. «Η παραγωγή και οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο τον Απρίλιο», ανέφερε ο αξιωματούχος της Υπηρεσίας, Zhu Hong, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων. (εδώ)

***

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς σε ταξίδια και μετακινήσεις, η εικόνα του τουρισμού παγκοσμίως είναι η χειρότερη που έχει γνωρίσει ο κλάδος του ενός τρισ. δολαρίων από τη δεκαετία του 1950. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO). Η φετινή έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα ενώ οι χώρες της Ε.Ε. ετοιμάζονται να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα και τα αεροδρόμια στις 15 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνουν την τουριστική κίνηση και να διασφαλίσουν έστω ένα τμήμα από την τουριστική σεζόν του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τον UNWTO, η παγκόσμια τουριστική κίνηση θα μειωθεί φέτος από 58% έως 78% σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους. Η ραγδαία αυτή πτώση της τουριστικής κίνησης συνεπάγεται μεγάλες απώλειες εσόδων για τις παραδοσιακά τουριστικές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Οπως τονίζει η εν λόγω έκθεση, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με την Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και την Κροατία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που έχουν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του UNWTO, τα έσοδα από τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν το 9,9% του ελληνικού ΑΕΠ. (εδώ)
***

Ανέκαμψε τον Μάιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ καθώς ολοένα και περισσότερες αμερικανικές πολιτείες ανοίγουν τις οικονομίες τους μετά τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 86,6 μονάδες τον Μάιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 85,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Αυτό ακολουθεί την κατρακύλα του δείκτη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς το κλείσιμο των οικονομιών στο αποκορύφωμα της πανδημίας έπληξε καίρια την καταναλωτική ψυχολογία. (εδώ)
***

Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID-19, το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην περιοχή του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μειώθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί 2,3%, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ στην περιοχή του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020 έναντι αύξησης 1,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Από τις χώρες της G7, τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν οι ΗΠΑ (0,3%), ενώ η Γαλλία σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια συρρίκνωση (5,4%). (εδώ)

IHS Markit Manufacturing PMI - PMI Βιομηχανίας
Χώρα 5/2020 4/2020 3/2020 2/2020 1/2020 12/2019 11/2019 10/2019 9/2019 8/2019 7/2019 6/2019 5/2019 Data Δελτίο Τύπου
Global PMI 42,4 39,6 47,3 47,1 50,4 50,1 50,3 49,8 49,7 49,5 49,3 49,4 49,8 Data - Chart Δελτίο Τύπου
ΗΠΑ 39,8 36,1 48,5 50,7 51,9 52,4 52,6 51,3 51,1 50,3 50,4 50,6 50,5 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ευρωζώνη 39,4 33,4 44,5 49,2 47,9 46,3 46,9 45,9 45,7 47,0 46,5 47,6 47,7 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Κίνα 50,7 49,4 50,1 40,3 51,1 50,2 50,2 49,3 49,8 49,5 49,7 49,4 49,4 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ιαπωνία 38,4 41,9 44,8 47,8 48,8 48,4 48,9 48,4 48,9 49,3 49,4 49,3 49,8 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Γερμανία 36,6 34,5 45,4 48,0 45,3 43,7 44,1 42,1 41,7 43,5 43,2 45,0 44,3 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Γαλλία 40,6 31,5 43,2 49,8 51,1 50,4 51,7 50,7 50,1 51,1 49,7 51,9 50,6 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ιταλία 45,4 31,3 40,3 48,7 48,9 46,2 47,6 47,7 47,8 48,7 48,5 48,4 49,7 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ισπανία 38,3 30,8 45,7 50,4 48,5 47,4 47,5 46,8 47,7 48,8 48,2 47,9 50,1 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ην. Βασίλειο 40,7 32,6 47,8 51,7 50,0 47,5 48,9 49,6 48,3 47,4 48,0 48,0 49,4 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Αυστραλία 44,0 44,1 49,7 50,2 49,6 49,2 49,9 50,0 50,3 50,9 51,6 52,0 51,0 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ελλάδα 41,4 29,5 42,5 56,2 54,4 53,9 54,1 53,5 53,6 54,9 54,6 52,4 54,2 Data - Chart Δελτίο Τύπου

IHS Markit Services PMI - ΡΜΙ Υπηρεσιών
Χώρα 5/2020 4/2020 3/2020 2/2020 1/2020 12/2019 11/2019 10/2019 9/2019 8/2019 7/2019 6/2019 5/2019 Data Δελτίο Τύπου
Global PMI 23,7 35,2 36,8 47,1 52,7 52,1 51,6 51,0 51,6 51,8 52,5 51,9 51,6 Data - Chart Δελτίο Τύπου
ΗΠΑ 37,5 26,7 39,8 49,4 53,4 52,8 51,6 50,9 50,7 50,9 52,2 50,7 50,9 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ευρωζώνη 30,5 12,0 26,4 52,6 52,5 52,8 51,9 52,5 51,6 53,5 53,2 53,6 52,9 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Κίνα 55,0 44,4 43,0 26,5 51,8 52,5 53,5 51,1 51,3 52,1 51,6 50,0 52,7 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ιαπωνία 26,3 21,5 33,8 46,8 51,0 49,4 50,3 49,7 52,8 53,3 51,8 51,9 51,7 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Γερμανία 32,5 16,2 31,7 52,5 54,2 52,9 51,7 51,6 51,4 54,8 54,5 55,8 55,6 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Γαλλία 31,1 10,2 27,4 52,5 51,1 52,4 52,2 52,9 51,1 53,4 52,6 52,9 51,5 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ιταλία 28,9 10,8 17,4 52,1 51,4 51,1 50,4 52,2 51,4 50,6 51,7 50,5 50,0 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ισπανία 27,9 7,1 23,0 52,1 52,3 54,9 53,2 52,7 53,3 54,3 52,9 53,6 52,8 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Ην. Βασίλειο 27,8 13,4 34,5 53,2 53,9 50,0 49,3 50,0 49,5 50,6 51,4 50,2 51,0 Data - Chart Δελτίο Τύπου
Αυστραλία 26,9 19,5 38,5 49,0 50,6 49,8 49,7 50,1 52,4 49,1 52,3 52,6 51,5 Data - Chart Δελτίο Τύπου

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: