Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | "Άτακτη υποχώρηση" στη Wall - Τι προκάλεσε το χειρότερο sell-off από τον Μάρτιο

"Άτακτη υποχώρηση" στη Wall - Τι προκάλεσε το χειρότερο sell-off από τον Μάρτιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Άτακτη υποχώρηση" στη Wall - Τι προκάλεσε το χειρότερο sell-off από τον Μάρτιο

Του Sergei Klebnikov

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά "βυθίστηκε” την Πέμπτη εν μέσω φόβων για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι πολιτείες που έχουν ξεκινήσει να άρουν τα lockdowns καταγράφουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average σημείωσε "βουτιά” 6,9%, σχεδόν κατά 1.900 μονάδες, καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια πτώση του μετά το sell-off που προκάλεσε ο κορονοϊός τον Μάρτιο. Ο ευρύτερος S&P 500 "έχασε” 5,9%, βιώνοντας επίσης τη χειρότερη μέρα του από τον Μάρτιο.

Οι μετοχές "βυθίστηκαν” καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την έλευση ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από τη νόσο Covid-19, με τις πολιτείες που χαλάρωσαν τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας να βλέπουν εκτίναξη των νέων κρουσμάτων.

Το Τέξας και η Φλόριντα, για παράδειγμα, ήταν μεταξύ των πρώτων πολιτειών που "ξανάνοιξαν” και πλέον καταγράφουν ρεκόρ στους αριθμούς των νοσηλευομένων. Συνολικά 21 πολιτείες των ΗΠΑ εμφάνισαν αύξηση των νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters.

To "κύμα” πωλήσεων στη Wall Street την Πέμπτη, ακολούθησε τις ζοφερές αναθεωρημένες προβλέψεις της Federal Reserve για την αμερικανική οικονομία. Εχθές, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προέβλεψε ότι ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς, ενώ η ανεργία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για χρόνια και τα επιτόκια θα παραμείνουν "κολλημένα” κοντά στο μηδέν τουλάχιστον μέχρι το 2022.

"Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, υπενθύμισε πράγματι εχθές στους επενδυτές ότι υπάρχει ένα τεράστιο, τεράστιο χάσμα μεταξύ της οικονομικής και της χρηματιστηριακής πραγματικότητας”, σημειώνει ο Tom Essaye, ιδρυτής της Sevens Report, στο CNBC. "Αυτή ακριβώς η υπενθύμιση, σε συνδυασμό με τα πολλά πρωτοσέλιδα για ένα δεύτερο κύμα, τροφοδότησε την ευκαιρία κατοχύρωσης κερδών… οι μετοχές δεν μπορούν να σημειώνουν άνοδο για πάντα”, προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, οι προσδοκίες για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη περιορίζονται. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τώρα τις μετοχές εταιρειών που θα επωφελούνταν από την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας -όπως οι αερομεταφορείς, οι επιχειρήσεις λιανικής και οι εταιρείες κρουαζιέρας- οι οποίες ηγήθηκαν του ράλι της αγοράς τον προηγούμενο μήνα.

Οι traders στρέφονται εκ νέου σε μετοχές επιχειρήσεων που "συνδυάζονται” με την "παραμονή στο σπίτι”, όπως το Netflix και το Zoom, όπως και στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple, η Amazon, η Microsoft και η μητρική της Google, Alphabet.

Ο δείκτης φόβου της χρηματιστηριακής αγοράς, δε, ήτοι ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, εκτινάχθηκε άνω του 47% την Πέμπτη, ξεπερνώντας το επίπεδο του 40% για πρώτη φορά εδώ και έναν μήνα.

"Οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ λόγοι για την πτώση των μετοχών δεν σχετίζονται με τα θεμελιώδη μεγέθη - τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά έχει "υπεραγοραστεί” ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ (με τις αποτιμήσεις να έχουν φτάσει σε πολυετή, μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα)”, επισημαίνει ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge. "Πολλοί απρόθυμοι αγοραστές βγήκαν από τη σκιά τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας ένα ‘κενό αέρος’ που τώρα γεμίζει”, αναφέρει.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 44 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας τους τελευταίες τρεις μήνες, καθώς η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε πρωτοφανή αριθμό επιχειρήσεων να "κατεβάσει ρολά”. Τα αιτήματα ανεργίας υποχώρησαν βέβαια για δέκατη διαδοχική εβδομάδα την Πέμπτη, με 1,5 εκατομμύριο Αμερικανούς να υποβάλλουν αίτηση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας (που έληξε στις 6 Ιουνίου). Παρότι, όμως, ο αριθμός βαίνει μειούμενος, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι και η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.

Από τη μεριά του, δε, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη το πρωί ότι "δεν μπορούμε να κλείσουμε ξανά την οικονομία”. "Νομίζω ότι καταλάβαμε ότι εάν κλείσει η οικονομία, θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά”, προειδοποίησε.

Πάντως, τόσο ο S&P 500 όσο και ο Dow Jones εξακολουθούν να "γράφουν” κέρδη άνω του 40% από τα χαμηλά που κατέγραψαν στις 23 Μαρτίου. Ο δε πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, επανέλαβε ότι αν και "υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον”, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της να στηρίξει την οικονομία "κάνοντας ότι μπορεί και για όσο χρόνο χρειάζεται”.

Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, οι μετοχές συνέχιζαν το ράλι τους με "καύσιμο” την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις προσδοκίες για ταχύτερη της αναμενόμενης ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Μάλιστα, τη Δευτέρα ο S&P 500 επέστρεψε σε θετικό έδαφος για το 2020, αντισταθμίζοντας πλήρως τις απώλειες που κατέγραψε στο προηγούμενο sell-off που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Όμως, τώρα, η αγορά δέχεται νέο πλήγμα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι ξεκινά το δεύτερο κύμα κρουσμάτων του κορονοϊού. Με τους επενδυτές πάντως να "αντικαθιστούν” τις μετοχές που θα επωφελούνταν από την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών έκαναν ένα δυναμικό comeback, γεγονός που έδωσε ώθηση στην Nasdaq να σημειώσει την Τετάρτη νέο ιστορικό υψηλό, κλείνοντας πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά.


Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text