Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΟΟΣΑ: Μεγάλες και μονιμές οι αλλαγές που φέρνει ο ιός στην οικονομία

ΟΟΣΑ: Μεγάλες και μονιμές οι αλλαγές που φέρνει ο ιός στην οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΟΣΑ: Μεγάλες και μονιμές οι αλλαγές που φέρνει ο ιός στην οικονομία

Σοβαρές και μόνιμες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία αφήνει η πανδημία του κορονοϊού, ενώ η επιστροφή των οικονομιών στο σημείο όπου βρίσκονταν το 2019 θα είναι αργή και θα έλθει, στην καλύτερη περίπτωση, το 2022. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Λοράνς Μπουν, μιλώντας σήμερα στο Delphi Economic Forum, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η σοβαρότητα αυτής της κρίσης και η αβεβαιότητα που προκάλεσε ήταν τέτοια, ώστε υποχρεώθηκε ο Οργανισμός, για πρώτη φορά, να δημοσιεύσει δύο διαφορετικά σενάρια για την οικονομική ανάπτυξη.

Στη συζήτηση με τον αρθρογράφο των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ, η Λόρανς Μπουν τόνισε ότι τα σενάρια για την εξέλιξη αυτής της κρίσης είναι δύο: η σταθεροποίηση του ιού και η μη επιστροφή του, αλλά και το σενάριο που προβλέπει ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. «Και στις δύο περιπτώσεις, χάνουμε ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος που αποκομίσαμε τα τελευταία χρόνια», τόνισε η κ. Μπουν, καθώς θα υπάρξει μια κάμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 6% (καλό σενάριο) έως 7,5% (κακό σενάριο) και μια ανάκαμψη, αντίστοιχα,5% ή 3% το 2021.

oecd_2020

Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ επισήμανε πως το σοκ είναι πολύ μεγάλο, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, ενώ υπάρχουν μεγάλες διαφορές και μεταξύ των χωρών. Στην Ασία παρατηρείται μεγαλύτερη ισορροπία, ενώ είναι σοβαρότερες οι συνέπειες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία. «Θα χρειαστεί να έρθει το 2022 για να επιστρέψουν οι περισσότερες χώρες εκεί που βρίσκονταν το 2019. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των πολιτών. Πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό», υπογράμμισε η Λοράνς Μπουν.

Μεγάλες αλλαγές

Ο δημοσιογράφος των Financial Times ρώτησε αν θα αλλάξει και η δομή της παγκόσμιας οικονομίας -ταξίδια, εκδηλώσεις, γεμάτα εστιατόρια, συναυλίες: «Θα επιστρέψουμε ποτέ στην παλιά οικονομία»; Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να είναι κανείς υπερβολικά αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση των μέτρων και ορισμένες υπηρεσίες δεν θα επιστρέψουν εκεί που ξέραμε. «Αν τα εστιατόρια δεν μπορέσουν να λειτουργήσουν με μικρότερη χωρητικότητα, δεν θα επιβιώσουν ή θα γίνουν ντελίβερι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μάρτιν Γουλφ έθεσε και το ζήτημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων. Η Λοράνς Μπουν είπε πως γίνονταν ήδη διαμαρτυρίες για τις ανισότητες σε χώρες όπως η Χιλή και η Γαλλία, αλλά τώρα το πρόβλημα θα οξυνθεί. Άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα θα έχουν πρόβλημα. Η τηλεργασία θα γενικευτεί και θα ενταθεί. Η αξία πολλών εργαζομένων, οι οποίοι συνέχισαν να εργάζονται στη διάρκεια της καραντίνας, όπως στα σούπερ μάρκετ για παράδειγμα, δεν αντιστοιχεί στην κοινωνική τους αξία, επισήμανε.

«Εξαιρετική η απάντηση των κρατών»

Πάντως, η Μπουν χαρακτήρισε εξαιρετική την απάντηση των ανεπτυγμένων χωρών γιατί σταμάτησαν την οικονομία, αλλά χρησιμοποίησαν τα δημοσιονομικά και νομισματικά εργαλεία όπως έπρεπε. Το δίχτυ ασφαλείας διευρύνθηκε, το κράτος εγγυήθηκε δάνεια. Αυτό βέβαια είναι βραχυπρόθεσμο, εξήγησε η οικονομολόγος γιατί το δύσκολο είναι να βοηθάς ανθρώπους και επιχειρήσεις όταν αρθούν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Πάντως, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η συνεργασία των χωρών δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. «Είναι πράγματι ανησυχητικός ο παγκόσμιος κατακερματισμός», ανέφερε η Μπουν.

Στο εμπορικό πεδίο πρέπει να γίνουν τρία πράγματα, επισήμανε: Μεγαλύτερη διαφοροποίηση στις πηγές προμήθειας, αποθέματα βασικών προϊόντων, κρατικός προγραμματισμός. Κι αυτά δεν έχουν σχέση με οικονομικό εθνικισμό, εξήγησε η Λοράνς Μπουν.

Για την τεράστια επέκταση του κράτους που παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε πως οφείλεται στην επιτάχυνση των τάσεων που βλέπουμε στις μεγάλες κρίσεις - ψηφιοποίηση, ανισότητες, αλλαγή του ρόλου του κράτους-  και στο γεγονός ότι αυτή η κρίση δεν είναι κάτι σύνηθες, κάτι που κρατάει τρεις ή έξι μήνες, αλλά πολύ περισσότερο. «Πρέπει να προσαρμόσουμε λοιπόν μονίμως τη συμπεριφορά μας, τον τρόπο που δουλεύουμε, το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τις κοινωνικές μας σχέσεις», είπε.

Η Λοράνς Μπουν πιστεύει πως δόθηκαν καλύτερες απαντήσεις αυτή τη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με προηγούμενες κρίσεις. «Ο ιός είναι παντού και αν δεν τον αντιμετωπίσουμε συντονισμένα δεν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς ελευθεριών που έχουμε συνηθίσει. Αυτό μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε.


Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text