Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Σε ύψος-ρεκόρ 218,5 εκατομμυρίων ευρώ ο νέος δανεισμός του γερμανικού κράτους

Σε ύψος-ρεκόρ 218,5 εκατομμυρίων ευρώ ο νέος δανεισμός του γερμανικού κράτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε ύψος - ρεκόρ, 218,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα φθάσει ο νέος δανεισμός του γερμανικού κράτους, μετά και την χρηματοδότηση πρόσθετων μέτρων στήριξης της οικονομίας που ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

«Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια τέτοια ισχυρή δράση επειδή μειώσαμε το χρέος μας τις καλές εποχές και τώρα έχουμε σταθερά δημοσιονομικά στοιχεία», δήλωσε σχετικά ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο αποφάσισε να διαθέσει στην γερμανική οικονομία επιπλέον 62,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Ήδη τον περασμένο Μάρτιο το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει νέο δανεισμό ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αναφερόμενος στην σημερινή απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «έκτακτη κατάσταση και έκτακτα μέτρα», τονίζοντας ότι είναι αρμοδιότητα της Bundestag να αποφασίσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη νέα άρση του «φρένου χρέους».

Ο κ. Σολτς τόνισε πάντως ότι σχεδιάζεται η αποπλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του νέου χρέους εντός 20 ετών από το 2023, ενώ σημείωσε ότι, σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας, η Γερμανία «έχει δημοσιονομικά περιθώρια να κάνει περισσότερα, αν χρειαστεί». Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου να επεκταθεί και στο επόμενο έτος.

Στο ίδιο πλαίσιο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σχέδιο δάσωσης της Lufthansa, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η εταιρία θα δεχθεί την κυβερνητική πρόταση, την οποία χαρακτήρισε «καλή και ισορροπημένη». Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι η συμφωνία δεν βρίσκεται «στο χείλος της κατάρρευσης», απορρίπτοντας σχετικές εικασίες μετά την σημερινή προειδοποίηση της αεροπορικής εταιρίας ότι μπορεί τελικά να αναγκαστεί να υποβάλει αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της, εάν η συμφωνία δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των μετόχων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text