Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ευκαιρίες στο χρηματιστήριο βλέπει η 3Κ ΑΕΔΑΚ

Ευκαιρίες στο χρηματιστήριο βλέπει η 3Κ ΑΕΔΑΚ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Την αισιοδοξία τους για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου εξέφρασαν σήμερα οι βασικοί μέτοχοι της 3Κ ΑΕΔΑΚ κ.κ. Τάκης Κανελλόπουλος και Γιώργος Κουφόπουλος σε σημερινή ηλεκτρονική συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα, ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος εστίασε μεταξύ άλλων:

  • Στο γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τα ιστορικά δεδομένα, οι μετοχές αποδίδουν μακροπρόθεσμα πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλες επενδυτικές κατηγορίες όπως αυτές των ομολόγων, των εντόκων γραμματίων και των καταθέσεων. Ειδικότερα, ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις προκύπτουν όταν οι αγορές γίνονται σε περιόδους κρίσεων, καθώς δημιουργούνται αγοραστικές ευκαιρίες. «Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
  • Στο ότι η Ελλάδα δείχνει να έχει ξεπεράσει την περίοδο του λαϊκισμού, ενώ φαίνεται πως έχει εισέλθει στη φάση της ρεαλιστικής αντίληψης των πραγμάτων. Η χώρα έχει πετύχει να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο την αξιολογεί ο Δυτικός κόσμος. Ενώ παλαιότερα μας θεωρούσαν ως το «μαύρο πρόβατο», τώρα θέλω να πιστεύω ότι θα μας αντιληφθούν ως ένα turn around story.
  • Στο πολύ χαμηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου (αποδόσεις δεκαετών κρατικών ομολόγων) δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως σε μετοχές και άλλα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.
  • Στο γεγονός ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι σαφώς υποτιμημένη, αν κάποιος συγκρίνει από το 2012 έως σήμερα την πορεία της σε σχέση με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη για επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές, καθώς κατά τη διάρκεια της κρίσης (από το 2008 έως το 2018), 54 εισηγμένες εταιρείες κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία τους και εξ αυτών οι 31 να την υπερδιπλασιάσουν!

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κουφόπουλος αναφέρθηκε όχι μόνο στις πολύ υψηλές αποδόσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου 3K Greek Value Μετοχικό (+53,84% κατά την τελευταία πενταετία, έναντι -12,17% του σχετικού δείκτη αναφοράς), αλλά και στην επενδυτική πολιτική που ακολουθείται:

«Αγοράζουμε κομμάτια εταιρειών και όχι χαρτιά. Ειδικότερα, επενδύουμε σε εταιρείες που παράγουν κέρδη και αυξάνουν την αξία τους, έτσι ώστε ο χρόνος να δουλεύει υπέρ μας και όχι εναντίον μας. Επίσης, επενδύουμε και τα δικά μας προσωπικά κεφάλαια μαζί με τα λεφτά των μεριδιούχων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουφόπουλος.

Οι κ.κ. Κανελλόπουλος και Κουφόπουλος συμφώνησαν στη σημασία που έχει η κατάλληλη επιλογή μετοχών, καλώντας τους επενδυτές να εμπιστευθούν τη διαχείριση των χρημάτων τους σε επαγγελματίες.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει μεγάλα περιθώρια για ανάπτυξη και τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη στήριξη των αξιόλογων ελληνικών επιχειρήσεων, δίνοντας παράλληλα στους καταθέτες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους, τόνισαν μεταξύ άλλων στελέχη της 3Κ Investment Partners, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης, που διοργανώθηκε σήμερα με συμμετοχή δημοσιογράφων του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ.

Τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν πως τα κύρια περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα είναι τα ακίνητα και οι καταθέσεις, που στις περισσότερες περιπτώσεις αποφέρουν μηδαμινό εισόδημα στους κατόχους τους. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων προσεγγίζει το €1 τρισ. ευρώ, ενώ 120 δισ. ευρώ περίπου είναι σε καταθέσεις νοικοκυριών με πολύ χαμηλά επιτόκια. Παράλληλα, οι επενδύσεις σε κινητές αξίες, μετοχές και ομόλογα, από το ελληνικό επενδυτικό κοινό υπολογίζεται χονδρικά στα 30 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η συμμετοχή των Ελλήνων στην κεφαλαιαγορά είναι πολύ χαμηλή και σε απόλυτους όρους και σε σύγκριση με την Ε.Ε. και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Οι ομιλητές τόνισαν πως η πανδημία και η κρίση χρέους έχουν δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά που κατά τεκμήριο αγνοούνται από την πλειονότητα των επενδυτών διεθνώς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η διαρθρωτική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και των θεσμών της δεν αντανακλάται, ακόμα, στις αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. μετοχικές αξίες), ενώ η θεαματική υποχώρηση του ασφαλίστρου κινδύνου της χώρας, όπως καταγράφεται στο τρέχον επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ελληνικού δημοσίου (ΟΕΔ) δεν έχει μετακυλιστεί στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχικών αξιών. Έτσι, διάφορα μέτρα αποτίμησης αποτυπώνουν ελκυστικά επίπεδα τιμών για την ελληνική αγορά μετοχών σε σύγκριση με τις κύριες διεθνείς αγορές.

Η διαδικτυακή συζήτηση της 3KIP έλαβε χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων για το αμοιβαίο κεφάλαιο 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού. Το συγκεκριμένο προϊόν αύξησε το ενεργητικό του και απέφερε εξαιρετικές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, την περίοδο 31/5/2015 - 31/5/2020 η απόδοσή του ήταν +53,84%, κατακτώντας με διαφορά την 1η θέση στη σχετική κατηγορία, γεγονός που αποτυπώνεται στην τιμητική αξιολόγηση 5 αστεριών, την υψηλότερη που αποδίδει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης αμοιβαίων κεφαλαίων Morningstar.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επίσης ότι ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. της ‘3K Επενδυτική Εταιρεία Α.Ε.’, αποκλειστικής μετόχου της 3K Investment Partners. O κ. Κανελλόπουλος δήλωσε: «Η σημερινή δύσκολη συγκυρία που προκύπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εγχώρια και διεθνή οικονομία και η άνευ προηγουμένου κρίση χρέους έχουν δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες που μπορούν να αποφέρουν σημαντικές μακροπρόθεσμες αποδόσεις - επενδύσεις που παράλληλα στηρίζουν και τροφοδοτούν την ισχύ και τη δυναμική των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων».

Ο κ. Γεώργιος Κουφόπουλος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Επενδύσεων της 3Κ Investment Partners, δήλωσε σχετικά: «Πολλές ελληνικές εταιρείες βρίσκονται προς το παρόν εκτός του ενδιαφέροντος αναλυτών και θεσμικών επενδυτών. Η φιλοσοφία του 3Κ Greek Value Μετοχικό Εσωτερικού επικεντρώνεται στον εντοπισμό αυτών των επιχειρήσεων, στην αγορά των μετοχών τους σε ελκυστική τιμή και στη διατήρηση της επένδυσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αποφέροντας έτσι σημαντικές αποδόσεις».


Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text