Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Η τρόικα δεν επιστρέφει", διαβεβαιώνει ο Ντομπρόφσκις

"Η τρόικα δεν επιστρέφει", διαβεβαιώνει ο Ντομπρόφσκις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Η τρόικα δεν επιστρέφει", διαβεβαιώνει ο Ντομπρόφσκις

"Η τρόικα δεν επιστρέφει", δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο "ταμείο ανασυγκρότησης" για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και επισημαίνει ότι τα κράτη - μέλη θα καταρτίζουν μόνα τους τα σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας και θα προτείνουν τα βήματα για την εφαρμογή τους. Η Επιτροπή θα ελέγχει, εξηγεί, εάν τα σχέδια συνάδουν με τις προτεραιότητες της ΕΕ.

"Η τρόικα φυσικά δεν επιστρέφει - και μόνο η λέξη δεν έχει μείνει θετικά στην μνήμη πολλών χωρών", δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Ντομπρόφσκις σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel και προσθέτει ότι η Επιτροπή διαθέτει πολύ ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πώς θα πρέπει να διατεθούν οι πόροι του ταμείου. "Η ιδέα είναι να χρηματοδοτηθούν στα κράτη-μέλη οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τα δικά τους σχέδια ανάπτυξης και βιωσιμότητας. Κατά τη χρήση τους, ωστόσο, οι χώρες δεν θα μπορούν απλώς να κάνουν ό,τι θέλουν: θα πρέπει να παραμείνουν εντός των ορίων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου", εξηγεί και τονίζει ότι τα σχέδια των χωρών θα πρέπει επίσης να ταιριάζουν με τους στόχους της ΕΕ για την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση. "Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από την κρίση, θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία για να κάνουμε ένα βήμα προς το μέλλον", λέει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατανομή των πόρων του ταμείου, από την οποία θα ωφεληθούν π.χ. η Ιταλία και η Ισπανία, "οι οποίες δεν ευθύνονται μεν για την πανδημία, αλλά είναι υπεύθυνες για τις δημοσιονομικές πολιτικές που τις κατέστησαν περισσότερο ευάλωτες", ο Βάλντις Ντομπρόφσκις απορρίπτει αυτή την επιχειρηματολογία, τονίζοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει σκληρά όλες τις χώρες-μέλη. "Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι οι υπερχρεωμένες χώρες στο νότο της ΕΕ θα συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους αποδέκτες των χρημάτων της ανασυγκρότησης. Αλλά αυτό ισχύει και για χώρες της Ανατολής που είναι λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διευρύνουμε περαιτέρω αυτές τις ανισότητες, αλλά ότι η ανάκαμψη θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Και μην ξεχνάτε: Η ανάπτυξη των ασθενέστερων είναι και προς το συμφέρον των ισχυρότερων, ιδίως της Γερμανίας ως εξαγωγικής χώρας", απαντά.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της αποπληρωμής των πιστώσεων που θα λάβει η ΕΕ από το 2028 και όχι νωρίτερα, όπως ζητά λ.χ. η Γερμανία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι "ο επερχόμενος πολυετής προϋπολογισμός θα προχωρήσει με πλήρη ισχύ στην ανοικοδόμηση μετά την κρίση και μετά θα επικεντρωθούμε στην αποπληρωμή", τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν δύο δυνατότητες ως προς αυτό: "Αφενός να αυξηθεί η συνεισφορά των κρατών-μελών στον πολυετή προϋπολογισμό από το 2028, αφετέρου μπορούμε να εισαγάγουμε νέους δικούς μας πόρους για την ΕΕ, όπως π.χ. μία εισφορά για μη ανακυκλωμένο πλαστικό, φόρο για τα όρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή ψηφιακό φόρο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text