Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η ανάθεση ΝPLs σε εταιρείες διαχείρισης

Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η ανάθεση ΝPLs σε εταιρείες διαχείρισης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Moody's: Credit positive για τις ελληνικές τράπεζες η ανάθεση ΝPLs σε εταιρείες διαχείρισης

Ως θετικό πιστωτικά γεγονός (credit positive) για τις ελληνικές τράπεζες αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody's την ανάθεση περισσότερων «κόκκινων δανείων» τους για διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Ο οίκος σε σημερινό σημείωμά του επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σμφωνα με τα οποία το ποσό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους (NPEs) που διαχειρίζονται οι ΕΔΑΔΠ (εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις) αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Όπως εξηγεί η εξελιξή αυτή βοηθά τα σχέδια των τραπεζών να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια και να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους. Σημειώνει επίσης ότι επιτρέπει στις διοικήσεις  να εστιάσουν την προσοχή τους στις χορηγήσεις νέων δανείων που πιθανότατα θα αυξήσουν τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα δάνεια που μεταβιβάστηκαν σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η διαχείρισή τους γίνεται από τις ΕΔΑΔΠ αυξήθηκαν σε περίπου 30,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο από 23,5 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, όταν οι ελληνικές τράπεζες είχαν NPEs ύψους περίπου 68,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 40% του συνόλου στην Ελλάδα.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text