Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Τι περιμένει η Lamda Malls για εισαγωγή στο Χ.Α.

Τι περιμένει η Lamda Malls για εισαγωγή στο Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι περιμένει η Lamda Malls για εισαγωγή στο Χ.Α.

Κομβικό ρόλο στη μελλοντική χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό μπορούν να διαδραματίσουν τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development. Ηδη, η εισηγμένη έχει συστήσει «όχημα» για τη μεγιστοποίηση της αξίας των εν λόγω ακινήτων.

Ο λόγος, για τη Lamda Malls, στην οποία μάλιστα συμμετέχει ως στρατηγικός επενδυτής με ποσοστό της τάξεως του 31,7% ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Varde Partners, που ελέγχει και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Trastor ΑΕΕΑΠ.

Με βάση το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση της Lamda Development, η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εφικτό να συμβεί εντός της επόμενης διετίας. Το καίριο στοιχείο θα είναι η επιλογή του κατάλληλου χρόνου για να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς πρόθεση της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην συγκεκριμένη κίνηση όταν οι αξίες των εμπορικών κέντρων της θα βρίσκονται στο απόγειό τους. Οπως αναφέρει η εταιρεία στην πρόσφατη παρουσίασή της στο πλαίσιο του 9ου Ελληνικού Επενδυτικού Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, «την περίοδο της εισαγωγής, όποτε κι αν αυτή συμβεί, αναμένεται να έχουν μειωθεί οι αποδόσεις των εμπορικών μας κέντρων σε σχέση με τη σημερινή περίοδο, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την αξία των ακινήτων».

Σήμερα, η μέση απόδοση των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Development (The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall) υπολογίζεται σε περίπου 6,8% ετησίως. Αν σημειωθεί πτώση έστω και κατά 1%, δηλαδή σε 5,8%, αυτή θα συνεπάγεται αύξηση της συνολικής αξίας των εμπορικών κέντρων κατά 133 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2019, η αξία των εμπορικών κέντρων της εταιρείας ανερχόταν σε 666 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω αύξηση της αξίας, κατά 30 εκατ. ευρώ ετησίως, θα μπορούσε να προέλθει από την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 4% ετησίως (την τελευταία πενταετία η ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 4,2%).

Ο στόχος αυτός κρίνεται εφικτός, τουλάχιστον για το 2021, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη χρήση πλήρους λειτουργίας της επέκτασης του Golden Hall, στο όμορο ακίνητο του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης. Επίσης, θα αυξηθούν τα έσοδα από τις θέσεις στάθμευσης, παράλληλα βέβαια και με την προφανή αύξηση των εσόδων από τις μισθώσεις, καθώς θα ενισχυθεί (σε σχέση με το 2020) ο τζίρος των καταστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι, στα περισσότερο συμβόλαια των καταστημάτων που λειτουργούν εντός εμπορικών κέντρων, περιλαμβάνονται και ποσοστά επί του τζίρου ως έσοδο για τον ιδιοκτήτη (εφόσον ξεπεραστεί ένα ελάχιστο όριο ετήσιων πωλήσεων).

Το επόμενο διάστημα, η Lamda Development θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει την εισφορά και του The Mall Athens στη Lamda Malls, όπου έχουν ήδη μεταφερθεί από το 2017 οι LAMDA Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε., ιδιοκτήτριες των εμπορικών κέντρων Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να επιλυθούν οι πολεοδομικές εκκρεμότητες του The Mall Athens, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με την Εθνική Τράπεζα, για την πώληση δύο οικοπέδων της στη Lamda Development.

 

Νίκος Ρουσάνογλου

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text