Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | ΗΠΑ: Οι επενδυτές παραείναι αισιόδοξοι όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί αναλυτής

ΗΠΑ: Οι επενδυτές παραείναι αισιόδοξοι όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί αναλυτής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΗΠΑ: Οι επενδυτές παραείναι αισιόδοξοι όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί αναλυτής

Του Sergei Klebnikov

Παρά τις μικρές απώλειες που βίωσε η Wall Street την Παρασκευή, οι μετοχές τους τελευταίους μήνες έχουν σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη από τα χαμηλά που κατέγραψαν λόγω της κρίσης του κορονοϊού - και μάλιστα πολύ ισχυρή, σύμφωνα με έρευνα του ιδρυτή της Vital Knowledge, Adam Crisafulli, ο οποίος πιστεύει πως οι επενδυτές είναι υπέρ του δέοντος αισιόδοξοι ότι η οικονομική ανάκαμψη θα είναι γρήγορη και πως η αγορά είναι πλέον υπερτιμημένη.

Η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει "απίστευτα ανθεκτική", με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει άνοδο περίπου 2% την περασμένη εβδομάδα, παρά τα απαισιόδοξα πρωτοσέλιδα για νέα έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η συνηθισμένη επιλογή για τους περισσότερους επενδυτές παραμένει ακόμη σε κάθε πτώση της αγοράς, το "αγόρασε στην πτώση”, σύμφωνα με τον Crisafulli, ενώ και η αίσθηση ότι θα "χάσουν την ευκαιρία” παραμένει επίσης ένα σημαντικό θέμα - με πολλούς επενδυτές να φοβούνται ότι θα χάσουν το rebound που κάνει η χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους μήνες (Ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο σχεδόν 40% από το ναδίρ που σημείωσε λόγω της κρίσης του κορονοϊού στις 23 Μαρτίου).

Η παρέμβαση της Federal Reserve, που έχει διοχετεύσει περίπου 3 τρισ. δολάρια στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τα τέλη Φεβρουαρίου, συνέδραμε καταλυτικά στην ανοδική κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς παρέχοντας τη διαβεβαίωση στους επενδυτές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία.

Παράλληλα, οι ελπίδες για περισσότερα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ενός τέταρτου πακέτου από το Κογκρέσο, επίσης έδωσαν ώθηση στις μετοχές, σημειώνει ο ιδρυτής της Vital Knowledge.

Ωστόσο, ο Crisafulli διατηρεί την πρόβλεψή του για την τιμή-στόχο του S&P 500 στις 2.900 μονάδες (περίπου 6% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα), υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφατες θετικές οικονομικές και εταιρικές ειδήσεις δεν συνάδουν με την ευρύτερη εικόνα: Μετά την οικονομική κατάρρευση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, "έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε να δούμε θετικές εξελίξεις, από εβδομάδα σε εβδομάδα ή από μήνα σε μήνα".

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι "οι επενδυτές εκλαμβάνουν αυτά τα θετικά νέα ως απόδειξη για πλήρη και απότομη ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τεράστια μόνιμη ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία”.

"Οι λόγοι για να πυροδοτηθεί ένα κύμα αγορών είναι μηδαμινοί (ανακυκλωμένα νέα, υψηλότερες τιμές-στόχοι από τους αναλυτές, κ.λπ.), αντίθετα οι λόγοι για νέες πωλήσεις είναι πολύ περισσότεροι”, αναφέρει ο Crisafulli σε πρόσφατη έκθεσή του.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι "παρότι είναι απίθανο οι πολιτικοί να επιβάλλουν εκ νέου lockodowns, οι αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο του κορονοϊού θα ανακόψουν τη διαδικασία επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα”. Αυτό, όπως εξηγεί, θα διευρύνει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να επανέλθει η συμπεριφορά των καταναλωτών -και επομένως η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη- στα προ κρίσης επίπεδα.

Τους τελευταίους μήνες, οι μετοχές συνέχισαν σε μεγάλο βαθμό ανοδικά εν μέσω της αισιοδοξίας που τροφοδοτεί η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ωστόσο, πρόσφατα, η αγορά δέχεται ισχυρό πλήγμα από τις αυξανόμενες ανησυχίες για την νέα έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού τη στιγμή που πολλές πολιτείες των ΗΠΑ "ξανανοίγουν”. Έτσι, οι προσδοκίες για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη μειώνονται: Στις 10 Ιουνίου, μάλιστα, η Federal Reserve προχώρησε σε μια ζοφερή αναθεώρηση των προβλέψεών της για την οικονομία. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προβλέπει πλέον ότι η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια καθώς και ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν τουλάχιστον έως το 2022.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text