Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Χωρίς αποτέλεσμα η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας

Χωρίς αποτέλεσμα η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χωρίς αποτέλεσμα η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας

Ευρωπαίοι και Κινέζοι είχαν μια "ειλικρινή” συνομιλία για τις διαφορές τους αναφορικά με το Χονγκ Κονγκ και τις εμπορικές τους σχέσεις στη διάρκειας μιας τηλεδιάσκεψης κορυφής.

Οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασαν στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ "την έντονη ανησυχία τους” για την πρώην βρετανική αποικία, όπου το Πεκίνο σκοπεύει να εφαρμόσει έναν νόμο για την εθνική ασφάλεια.

Σήμερα το Πεκίνο επέκρινε τις δηλώσεις αυτές.

"Η νομοθεσία για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ είναι μια εσωτερική υπόθεση της Κίνας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση σε αυτό το θέμα”, αντέδρασε ο υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών Ουάνγκ Λουτόνγκ.

Ο Ουάνγκ επίσης χαρακτήρισε "αβάσιμες κατηγορίες” τις δηλώσεις των Βρυξελλών περί "επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” στην Κίνα.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕ είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στις "αυθαίρετες κρατήσεις” του Σουηδού εκδότη Γκούι Μινχάι και δύο Καναδών, του Μάικλ Κόβριγκ και του Μάικλ Σπέιβορ, οι οποίοι συνελήφθησαν λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη στον Καναδά της κόρης του ιδρυτή της Huawei και υψηλόβαθμου στελέχoυς της κινεζικής εταιρείας Μενγκ Ουάνγκζου.

Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους για τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύονται από την Κίνα. Τέλος επεσήμαναν την απογοήτευσή τους για την απουσία προόδου στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Οι συνομιλίες χθες διήρκησαν έξι ώρες, όμως η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση.

"Είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε διάλογο με την Κίνα για να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά υπάρχουν διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα”, εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Η Κίνα είναι ένας εμπορικός εταίρος, ένας οικονομικός ανταγωνιστής, ένας συστημικός αντίπαλος”, επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. "Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι η σχέση μας δεν είναι εύκολη”, παραδέχθηκε.

Ευρωπαίοι και Κινέζοι ελπίζουν να υπογράψουν πριν το τέλος του 2020 μια συμφωνία για τη προστασία των επενδύσεων, οι διαπραγματεύσεις για την οποία διαρκούν καιρό.

"Έχουμε ανάγκη για περισσότερη φιλοδοξία από την πλευρά της Κίνας για να καταλήξουμε σε μια τέτοια συμφωνία πριν το τέλος του έτους”, παραδέχθηκε η φον ντερ Λάιεν.

"Αναμένουμε από τις κινεζικές αρχές δεσμεύσεις για τις κρατικές εταιρείες και τη διαφάνεια για την παροχή βοήθειας και την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας”, εξήγησε.

"Διαφορετικά είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε ένα άλλο χαρτί, αυτό της υπεράσπισης των συμφερόντων μας”, τόνισε.

Μακριά από την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ

Οι Κινέζοι από την πλευρά τους ανησυχούν από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ξένες επενδύσεις και τις αποστάσεις που διατηρεί η ΕΕ απέναντί τους.

"Η Κίνα εργάζεται αποφασιστικά και δεσμεύεται να δημιουργήσει ένα περιβάλλον διεθνούς εμπορίου επικεντρωμένο στην αγορά και βασισμένο στο δίκαιο για τις διεθνείς εταιρείες”, δήλωσε ο Λι μιλώντας στην κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV.

"Ελπίζουμε η ΕΕ να διατηρήσει ανοικτές τις εμπορικές της αγορές και τις επενδύσεις και να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τις εξαγωγές προς την Κίνα”, πρόσθεσε.

Η Κίνα βρίσκεται σε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και το Πεκίνο αναζητεί συμμάχους. Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους πριν τη διεξαγωγή της συνόδου: "Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να σας αναγκάσει να επιλέξετε” μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, είχε δηλώσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Όμως οι Ευρωπαίοι αρνούνται να εμπλακούν στη διαμάχη. "Η Ευρώπη δεν θα γίνει το πεδίο μάχης των ΗΠΑ και της Κίνας”, είχε επισημάνει την Κυριακή ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν.

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ του Μισέλ και της φον ντερ Λάιεν προκειμένου να προωθήσει κάποια σημαντικά πολιτικά ζητήματα και να περάσουν οι σινοευρωπαϊκές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, διαβεβαίωσε ο Σι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text