Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η επενδυτική άποψή μας για τις τραπεζικές μετοχές

Η επενδυτική άποψή μας για τις τραπεζικές μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί τμήμα του σημερινού (23/6/2020) δελτίου του "απόλυτου συστήματος", προς τους συνδρομητές της σελίδας. Κρίνουμε ότι θα ήταν χρήσιμο να αναγνωστεί και από τους συνδρομητές του περιοδικού και τους χρήστες του site. Τα διάφορα links έχουν απενεργοποιηθεί.

 

Ικανοποιητικά κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος ακολούθησε την άνοδο των υπολοίπων διεθνών αγορών, οι οποίες ανεβαίνουν σε πείσμα όσων καθημερινά απορούν και προβλέπουν νέα ...καταστροφή.

Στο φαινόμενο της αποτυχίας των προβλέψεων, σε ένα τόσο δύσκολο και ασαφές περιβάλλον, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές.

Το να κάνει κάποιος διαρκώς, ορθές προβλέψεις είναι πάρα πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Οι αγορές λειτουργούν με μία δική τους λογική. Γι’ αυτό και από την πλευρά μας, εκφράζουμε την άποψή μας για την πορεία της διεθνούς και της εγχώριας οικονομίας, σχολιάζουμε τις τάσεις των αγορών, όμως εκπαιδευόμαστε να αντιδρούμε απέναντι στα γεγονότα (σ’ αυτά που έχουν ήδη συμβεί) και όχι να παίρνουμε θέση, από πριν, με βάση τις οποιεσδήποτε -συχνά έωλες- προβλέψεις.

Αυτό δεν είναι κάτι κακό. Άλλωστε, στο χώρο αυτό βρισκόμαστε για να κερδίσουμε χρήματα και όχι κάποιο βραβείο επειδή διατυπώνουμε, ή ακολουθούμε σωστές προβλέψεις (είμαι βέβαιος ότι τα χρήματα δεν αποτελούν το μοναδικό κίνητρο όσων δραστηριοποιούνται στις αγορές σήμερα - η παρακολούθηση των αγορών είναι παράλληλα κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και συναρπαστικό).

 

Και σήμερα η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα (50,1 εκατομμύρια), ενώ η διακύμανση του Γενικού Δείκτη (κίνηση μεταξύ του χαμηλού και του υψηλού της ημέρας) ήταν μέτρια (1,48%). Ο Γ.Δ. έκλεισε περίπου στο μέσον της ημερήσιας διακύμανσής του (θα προτιμούσαμε να είχε κλείσει προς τα υψηλότερα όρια). Η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ήταν καλύτερη από χθες. Από τις 184 διαπραγματευόμενες μετοχές, οι 64 εμφάνισαν άνοδο, οι 34 υποχώρησαν και 86 παρέμειναν σταθερές. (δείτε εδώ)

 

Γίνεται αρκετή συζήτηση για την πορεία των τραπεζικών μετοχών. Η άποψή μας έχει ως εξής:

Ναι, η αγορά δε μπορεί να κινηθεί έντονα ανοδικά ή σε μεγάλο ύψος, χωρίς τη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου. Αυτό ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει για αρκετά ακόμη χρόνια, ίσως και πέραν από τη δική μας παρουσία στην αγορά.

Οι τράπεζες υπήρξαν η μεγάλη “πληγή” του Χρηματιστηρίου κατά την τελευταία 10ετία. Η εντύπωση αυτή και η μνήμη, δε ξεριζώνονται εύκολα, πολύ περισσότερο δε, καθ’ όσον δεν έχουν ακόμη θεραπευθεί τα αίτια της κακοδαιμονίας τους.

Στην αρχή της πανδημίας, υπήρξε ο φόβος για πλήρη κατάρρευσή τους, εξαιτίας ενός πιθανού νέου κύματος “κόκκινων” δανείων. Ο φόβος αυτός έχει απομακρυνθεί. Όμως, το περιβάλλον δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. Ακόμη δε γνωρίζουμε την εξέλιξη των παλαιών κόκκινων δανείων ή των δανείων σε καθυστέρηση, δε γνωρίζουμε τί ζημιές θα καλύψει το κράτος (και πού θα τα βρει τα χρήματα το κράτος;), δε γνωρίζουμε εάν θα  υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια και καθυστερούμενα, πόσα θα είναι αυτά και ποιός θα τα καλύψει, εάν τα καλύψει κάποιος.

Σταδιακά, δημιουργείται η ελπίδα ότι η κατάσταση των χαρτοφυλακίων τους, δε θα επιδεινωθεί σε σχέση με τις αρχές του έτους. Όμως, αυτό είναι ακόμη ελπίδα, όλα όσα λέγονται συνιστούν πρόβλεψη (η οποία μάλιστα δε βασίζεται καν σε απτά στοιχεία) και ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια και σιγουριά.

Και εμείς, όπως αναφέραμε και στο τεύχος 217, τείνουμε να πιστέψουμε ότι δεν θα γίνει κάποια νέα ανακεφαλαιοποίηση και ότι, οι αυξήσεις που θα γίνουν είτε προς το τέλος του έτους, είτε στο 2021 (να έχουμε υπόψη ότι ωφελείται περισσότερο αυτός που την κάνει πρώτος), θα είναι αυξήσεις αναπτυξιακές (δηλαδή, κεφάλαια για να λειτουργήσουν το ρόλο τους) και όχι ανακεφαλαιοποιητικές.

Όμως, αυτά είναι ακόμη εικασίες.

ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΑΜΕ τραπεζική μετοχή στο Χαρτοφυλάκιο, επειδή σας έχουμε υποσχεθεί ότι θα είμαστε συντηρητικοί και ότι το χαρτοφυλάκιο αυτό ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΖΗΜΙΕΣ, τουλάχιστον μεγάλες και μακροχρόνιες.

Αν κάποιος μας εξανάγκαζε να κάνουμε μία πρόβλεψη, θα λέγαμε “ναι, δίνουμε περισσότερες πιθανότητες να δώσουν, οι τράπεζες αρκετά κέρδη, παρά να βυθιστούν”.

 

Σήμερα ήταν η 3η συνεχόμενη άνοδος της αγοράς. Το Υψηλό 20 ημερών βρίσκεται στις 683,43 μονάδες, ενώ το Χαμηλό 20 ημερών, αυξήθηκε στις 635,47 μονάδες. Αύριο, θα αυξηθεί στις 644,90 μονάδες, όπου θα παραμείνει για μία σειρά ημερών (δείτε εδώ).

Η αγορά δε μας ανησυχεί. Αντίθετα, δημιουργεί τις βάσεις για να κινηθεί πάνω από τις 700 μονάδες και να δημιουργήσει νέα “βάση” σε εκείνα τα επίπεδα. (Επαναλαμβάνουμε πως, όλα αυτά συνιστούν προβλέψεις και ως τέτοιες, είναι πάντα επισφαλείς - θα πρέπει να είμαστε διαρκώς έτοιμοι να δράσουμε ανάλογα με τα σήματα).


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text