Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Ημιτελής ο αγωγός Nord Stream 2 μετά τις απειλές ΗΠΑ για κυρώσεις

Ημιτελής ο αγωγός Nord Stream 2 μετά τις απειλές ΗΠΑ για κυρώσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ημιτελής ο αγωγός Nord Stream 2 μετά τις απειλές ΗΠΑ για κυρώσεις

Οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν με κάθε τρόπο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Γι’ αυτό και όποιος συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στην υλοποίηση του έργου απειλείται με κυρώσεις, ακόμα κι αν πρόκειται για διοικητικές αρχές, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.  Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 επρόκειτο ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 να τεθεί σε λειτουργία και να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής προς τη Γερμανία και την Ευρώπη. Από τα 2.360 χιλιόμετρα αγωγών, τα 2.200 είναι έτοιμα. Ωστόσο, από τα τέλη της περασμένης χρονιάς το έργο κατασκευής έχει σταματήσει λόγω αμερικανικής νομοθεσίας για κυρώσεις εις βάρος της ολλανδικής Allseas. Η εταιρεία αυτή τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει ειδικό σκάφος από την περιοχή των εργασιών.

Οι πιέσεις ήταν αφόρητες, κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο βουλευτής Κλάους Ερνστ από το κόμμα της Αριστεράς, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων στη γερμανική Βουλή. Ο κ. Ερνστ αναφέρεται συγκεκριμένα σε επιστολή δύο Αμερικανών γερουσιαστών στον επικεφαλής της Allseas, οι οποίοι απείλησαν ότι θα «παγώσουν» όλα τα περιουσιακά αποθέματα της εταιρείας που βρίσκονται στις ΗΠΑ, θα σταματήσουν τις τραπεζικές συναλλαγές της μέσω αμερικανικών τραπεζών και θα ανακαλέσουν βίζες εργαζομένων της, εάν δεν σταματήσουν τις εργασίες στον αγωγό.

Τα ίδια θα ίσχυαν και εάν η ολλανδική εταιρεία επιχειρούσε να κάνει χρήση μεταβατικής προθεσμίας ενός μηνός, που προβλέπεται στον νόμο. «Εάν επιχειρήσετε να ολοκληρώσετε τον αγωγό σε αυτό το διάστημα, θα υποβαθμιστεί η αξία των μετοχών σας και θα διακυβευθεί η μελλοντική οικονομική επιβίωση της εταιρείας σας», αναφέρεται στην επιστολή. Ετσι, η Allseas απέσυρε τα πλοία της και οι εργασίες σταμάτησαν. Στο μεταξύ, υπάρχουν σχέδια να χρησιμοποιηθούν ρωσικά πλοία για την τοποθέτηση των τελευταίων αγωγών.

Οι ΗΠΑ θέλουν να σταματήσουν κι αυτά τα σχέδια με τη νομοθετική πράξη Protecting Europe’s Energy Security Clarification Act. Πρόκειται για νομοσχέδιο με αναδρομική ισχύ από τις 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή από την ημέρα επιβολής των κυρώσεων, που υποστηρίζεται από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς. Με αυτά τα «εργαλεία» οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους όσοι ασχοληθούν με τη συνέχιση του έργου. «Δηλαδή σε πρόσωπα, εταιρείες, ασφαλιστικούς οργανισμούς, υπηρεσίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά και κάθε επιχείρηση ή πρόσωπα που συμβάλλουν στον εξοπλισμό των πλοίων ή συμμετέχουν στην τοποθέτηση των αγωγών», όπως συνοψίζει ο Μίχαελ Χαρμς, γενικός διευθυντής της επιτροπής της Γερμανίας για τις οικονομικές σχέσεις με την Ανατολική Ευρώπη.

Ακόμη και σε υπηρεσίες μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις για χειρισμούς διοικητικής και νομικής φύσης. «Πρόκειται για μια απροκάλυπτη ανάμειξη στο νομικό σύστημα της Ε.Ε. και για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γερμανίας και της Ευρώπης», αναφέρει ο Κλάους Ερνστ και ζητεί από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να κάνει ό,τι το δυνατόν ώστε να εμποδίσει την εφαρμογή του νομοσχεδίου. «Το Βερολίνο μπορεί να καλέσει τον Αμερικανό πρέσβη και να επιχειρηματολογήσει ώστε να τον κάνει να αντιληφθεί ότι η απειλή κυρώσεων είναι μη φιλική πράξη», όπως επισημαίνει στην DW. Μπορεί ο Nord Strean 2 να διατρέχει τη Ρωσία και τη Γερμανία, αλλά στη χρηματοδότηση του έργου συμμετέχουν κι άλλες τέσσερις χώρες της Ε.Ε., καθώς το φυσικό αέριο θα φθάσει μέχρι την Τσεχία και θα μοιραστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Κομισιόν πρέπει να λάβει θέση και να καταδικάσει τις επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών-μελών της», τονίζει ο κ. Ερνστ. Ως έσχατο μέσο δε αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν τιμωρητικοί δασμοί. Τόσο μακριά δεν θέλει να πάει ο Μίχαελ Χαρμς, ο οποίος στηρίζει μεν τα πολιτικά αιτήματα του κ. Ερνστ, αλλά αμφιβάλλει για το κατά πόσον μπορεί κανείς να σταματήσει τους Αμερικανούς με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, θεωρεί ότι η γερμανική κυβέρνηση και η Κομισιόν θα πρέπει να τοποθετήσουν ένα οικονομικό «προστατευτικό δίχτυ» πάνω από το έργο.

 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text