Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε φυσιολογικά επίπεδα αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία του σύνθετου PMI για την Ευρωζώνη – ενός δείκτη που ουσιαστικά αντανακλά το βάθος της οικονομικής δραστηριότητας – σημειώθηκε ανάκαμψη στο 47,5 τον Ιούνιο, έναντι 31,9 τον Μάιο και 13,6 (!) τον Απρίλιο που είναι και ιστορικό χαμηλό. Ο δείκτης δεν κατάφερε να ξεπεράσει το επίπεδο του 50, που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, αλλά δεν παύει να αντιστοιχεί σε σημαντική ανάκαμψη. Αναμφίβολα η ανάκαμψη του Ιουνίου αποτελεί μία πολύ καλή είδηση. Ωστόσο, τα υφιστάμενα δεδομένα δεν απαντούν στο βασικότερο ερώτημα: Πόσο βαθύ είναι το τραύμα που θα αφήσει η κρίση του κορονοϊού; Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τις εξελίξεις της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Με μία πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία της Markit, γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομία ναι μεν ανακάμπτει, ωστόσο ακόμη δεν αναπτύσσεται. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά η οικονομική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων, σε σύγκριση με τον «παγωμένο» Απρίλιο, όμως και πάλι τόσο ο κλάδος της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών δεν κατάφεραν τον Ιούνιο να αναπτυχθούν έναντι του κακού Μαΐου. Λείπουν αρκετά κρίσιμα «συστατικά» για να περάσουμε από τη φάση της ανάκαμψης σε εκείνη της ισχυρής ανάπτυξης. (εδώ)

Στην επαναφορά της Creta Farm στην εγχώρια αγορά παρά την εκκρεμότητα έγκρισης του επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης από τη δικαιοσύνη, το οποίο συζητήθηκε στις αρχές του μήνα στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, επικεντρώνεται η Impala Hellas, ως στρατηγικός επενδυτής στην κρητική αλλαντοβιομηχανία. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του σχήματος Δημήτρη Βιντζηλαίο, ήδη έχει παρασχεθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση στην Creta Farm, αλλά και κάλυψη των αναγκών της με πρώτες ύλες -μέσω και μη εγγυημένων πωλήσεων- που αθροίζεται συνολικά στα 4,9 εκατ. ευρώ. Βασική στόχευση της νέας διοίκησης είναι η σταδιακή επάνοδος της Creta Farm στην αγορά. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Βιντζηλαίος, η επάνοδος στη λιανική έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, με αποτέλεσμα έως το Μάιο να έχει επανέλθει το 80% των συνεχιζόμενων κωδικών του brand. Δεδομένου ότι η Impala Hellas ελέγχει και τη Λακωνική Τροφίμων, ο κ. Βιντζηλαίος κάνει λόγο και για τις πρώτες συνέργιες, που αφορούν στη μεταφορά «μικρού μέρους της παραγωγής στην Creta Farm», αλλά και στην απελευθέρωση ακινήτων της πρώτης που μπορούν να αξιοποιηθούν. Πέραν των παραπάνω υπενθυμίζεται πως η όλη συγχώνευση έχει λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά αναμένει την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου. Με βάση αυτή, προβλέπεται η μεταβίβαση σημαντικού τμήματος του ενεργητικού σε νέα εταιρία συμφερόντων της Impala, με τη μορφή εισφοράς σε είδος. Το συνολικό κούρεμα στις οφειλές της Creta Farm θα αγγίζει το 64,12% και στην IMPALA HELLAS θα μεταβιβαστούν οφειλές ύψους 58,457 εκατ. ευρώ από τη μαύρη τρύπα των 162.943.437,49 ευρώ, με την οποία βαρύνεται σήμερα η επιχείρηση. Οι υπόλοιπες οφειλές, ύψους 104.485.878,56 ευρώ, θα παραμείνουν στην παλιά εταιρία, ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό και θα ικανοποιηθούν από το προϊόν ρευστοποίησης του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού. (εδώ)

Μέσα στις αντίξοες και αβέβαιες οικονομικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η κρίση της πανδημίας, η διοίκηση της ΔΕΗ χάρη στο turnaround της εταιρίας εξασφάλισε τρεις διαφορετικές χρηματοδοτήσεις προσφέροντας της ενίσχυση της ρευστότητας σε επίπεδα άνω των 300 εκατ. ευρώ. Έλαβε σήμα επενδυτικής εμπιστοσύνης στοιχείο που είχε χαθεί τα προηγούμενα πέντε χρόνια εξαιτίας της πτωτικής τροχιάς που ακολουθούσαν τα οικονομικά της μεγέθη. Πιο συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε κατά τη συνεδρίαση του την προσφορά του διεθνούς ισχυρού χρηματοοικονομικού οίκου JP Morgan για την τιτλοποίηση απαιτήσεων της εταιρίας για διάστημα μικρότερου των 60 ημερών καθώς και τη συμφωνία με τις συστημικές τράπεζες για μετάθεση πληρωμών δόσεων συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 1 δισ. ευρώ στη λήξη του, το 2023. (εδώ)

Με περιορισμένη ρευστότητα μπήκαν στην κρίση της πανδημίας, αρκετές εισηγμένες, βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων για τη χρήση 2019. Αρκετές από αυτές είχαν στο παρελθόν θέματα με τις τράπεζες, αναφορικά με τα δάνειά τους ενώ άλλες προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου ή βρίσκονται οι διαδικασίες αυτές σε εξέλιξη. Με δεδομένες πάντως τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι τράπεζες θα εμφανιστούν πιο διαλλακτικές στις απαιτήσεις που έχουν από τις εισηγμένες. Βάσει των δημοσιευμένων λογιστικών καταστάσεων η Εβροφάρμα έχει τα λιγότερα ταμειακά διαθέσιμα (106 χιλ. ευρώ), ενώ ο συνολικός δανεισμός της ανέρχεται στα 17,6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η εισηγμένη το Σεπτέμβριο του 2019 ήρθε σε συμφωνία µε τον εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ) για την ολοσχερή εξόφληση των μεταξύ τους δανείων. Η Λιβάνης έχει ταμειακά διαθέσιμα 153 χιλ. ευρώ με τα δάνεια να έχουν καταστεί όλα βραχυπρόθεσμα και να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Η CPI στη λήξη (31/12/19) του δικού της εξαμήνου είχε ταμειακά διαθέσιμα 186 χιλ. Ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται στα 2,9 εκατ. ευρώ με την πλειονότητά του να είναι βραχυπρόθεσμος. Η PASAL έχει ταμειακά διαθέσιμα 417 χιλ. ευρώ με δάνεια 25 εκατ. ευρώ. Η εταιρία βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου έως 10 εκατ. ευρώ. Στις 525 χιλ. ευρώ ήταν στο τέλος του 2019 τα ταμειακά διαθέσιμα της ΓΕΒΚΑ με το δανεισμό να είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ. (Διαβάστε για την ρευστότητα περισσότερων εισηγμένων εταιριών εδώ)

Θωρακίζεται κεφαλαιακά η Lamda Development ενόψει της έναρξης υλοποίησης της πρώτης φάσης της επένδυσης στο Ελληνικό, η οποία υπολογίζεται ότι απαιτεί κεφάλαια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Η εισηγμένη έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, μέσω δημόσιας προσφοράς, έως 320 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 270 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή της εισηγμένης εταιρίας, που καθυστέρησε λόγω του lockdown, συμπληρώνει το χρηματοδοτικό ψηφιδωτό που αφορά την πρώτη φάση, πενταετούς διάρκειας, της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό. Ήδη, οι εργασίες κατεδάφισης ύψους 3 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει η Lamda Development και θα υλοποιήσει η Intrakat βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης. Η εισηγμένη τοποθετεί την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών για το Ελληνικό τον Οκτώβριο, οπότε και θα καταβληθούν 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή η πρώτη δόση του συνολικού τιμήματος 915 εκατ. ευρώ έναντι του οποίου παραχωρήθηκε το ακίνητο των 6,2 χιλ. Στρεμμάτων. (εδώ)

Οπως και οι προηγούμενες κρίσεις της διεθνούς οικονομίας, έτσι και η πανδημία του κορωνοϊού εξώθησε τις ανεπτυγμένες οικονομίες και τις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες σε μια ευρεία γκάμα μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Ενδεικτικά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ υποσχέθηκε απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς και επισφαλών περιουσιακών στοιχείων. Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ επεξέτεινε σε εμβέλεια και σε χρόνο το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ώστε να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία.Μιμούμενες τις τακτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών έχουν προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις. Αφενός στις ανεπτυγμένες οικονομίες ο στόχος είναι κατά κύριο λόγο η χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών και η τόνωση της οικονομίας. Αφετέρου οι αναδυόμενες οικονομίες εφαρμόζουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης με πρωταρχικό στόχο να προστατεύσουν τις εγχώριες αγορές ομολόγων. Η Σαμάλια Καν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Alliance Bernstein, σχολίασε στους Financial Times πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης είναι περιορισμένα. Ενδεικτικά, οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών από την επέλαση του κορωνοϊού ισοδυναμούν με το 1% έως 2% του ΑΕΠ τους. Η Πολωνία αποτελεί εξαίρεση, διότι η αξία του προγράμματος αγοράς ομολόγων αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ της. «Εάν ισοδυναμούσαν με το 5% ή το 10% του ΑΕΠ, τότε θα έμπαιναν στη ζώνη κινδύνου», τόνισε στους Financial Times ο Παντχράικ Γκάρβεϊ της ING, σημειώνοντας πως υπάρχει η πιθανότητα υποτίμησης των νομισμάτων. (εδώ)

Το τμήμα οικονομικής ανάλυσης του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg διαπιστώνει ότι η ανάρρωση της παγκόσμιας οικονομίας θα πάρει περισσότερο χρόνο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. Τα νέα δεδομένα διαψεύδουν τις ευχές για γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το πλήγμα της πανδημίας και επικαιροποιούν επί τα χείρω τις οικονομικές προβολές και προβλέψεις. Η βασική πρόβλεψη του Bloomberg Economics τον Ιούνιο βλέπει τη συνολική οικονομική παραγωγή να συρρικνώνεται 4,7% φέτος, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να μην επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα τα μέσα του 2021. Μάλιστα στο πιο απαισιόδοξο σενάριο – που υποθέτει ότι η πανδημία διαρκεί περισσότερο, τα πλήγματα της ύφεσης μειώνουν το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας και επιβραδύνουν την ανάκαμψη και παραμένουν περιορισμοί που περιορίζουν πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας – το παγκόσμιο ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 6,7% το 2020 και η παραγωγή ανακάμπτει στα προ κρίσης επίπεδα ένα εξάμηνο αργότερα στο τέλος του 2021. Σε αμφότερα τα σενάρια, η βουτιά και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι τύπου V αλλά η γραμμή μοιάζει περισσότερο με το γράμμα W, και απλώνεται περισσότερο στον χρόνο. (εδώ)

Σε μια καταστροφική χρονιά για την πλειονότητα των εταιριών, υπάρχει μια μικρή ομάδα εταιριών που κατάφερε να λάμψει. Φαρμακευτικές οι οποίες έλαβαν ώθηση από το κυνήγι του εμβολίου κατά της Covid-19, τεχνολογικοί κολοσσοί που εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη για εργασία από το σπίτι και εταιρίες λιανικής που προσέφεραν εμπορεύματα στο διαδίκτυο. Οι Financial Times παρουσιάζουν μια λίστα με τις 100 εταιρίες που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεταξύ άλλων ήταν η Amazon που εκτιμά ότι μπορεί να ξοδέψει $4 δισ. για να διατηρήσει σε λειτουργία τις αποθήκες της εν μέσω πανδημίας. Καθώς η μία κυβέρνηση μετά την άλλη διέταζε τους πολίτες να μείνουν σπίτι, η Amazon μετατράπηκε σε «λιμάνι ανεφοδιασμού» για όσους ήθελαν να αγοράσουν είδη οικιακής χρήσης. Η εταιρία του Τζεφ Μπέζος κατέγραψε έσοδα ρεκόρ και ο ιδρυτής ανακοίνωσε ότι μπορεί να δαπανηθούν ως και $4 δισ. για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Η Tesla που είναι και πρωτοπόρος στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει αφήσει πίσω ακόμα και παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς προσπαθούν να θέσουν σε λειτουργία τα εργοστάσια τους ενώ ο Έλον Μασκ υπόσχεται να ανατρέψει το μοντέλο χρήσης του αυτοκινήτου με το λανσάρισμα στόλων αυτοοδηγούμενων ταξί που θα χρεώνουν με το μίλι. Μια ακόμα άξια αναφοράς εταιρία είναι η Tencent της οποίας τα διαδικτυακά έσοδα αυξήθηκαν 31% το πρώτο τρίμηνο. Οι ευρισκόμενοι σε απομόνωση Κινέζοι στράφηκαν στους ψηφιακούς κόσμους της Tencent και ο αριθμός των συνδρομητών των υπηρεσιών βίντεο εκτινάχτηκε στα 112 εκατ., οι συνδρομητές των υπηρεσιών μουσικής στα 43 εκατ. και οι χρήστες του WeChat έφτασαν τα 1,2 δισ. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text