Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Εθνική: Έως και -15% η ύφεση β' τριμήνου, σημάδια βελτίωσης δεικτών

Εθνική: Έως και -15% η ύφεση β' τριμήνου, σημάδια βελτίωσης δεικτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αντιμέτωπη με σφοδρή ύφεση βρέθηκε η ελληνική οικονομία στο β' τρίμηνο του 2020, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να φθάνει έως και -15% σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.

Οι οικονομολόγοι της ελληνικής τράπεζας εξετάζουν την πορεία μίας σειράς δεικτών υψηλής συχνότητας και σχέσης με το ΑΕΠ (του (λ.χ. βιομηχανική παραγωγή, λιανικές πωλήσεις, δημοσιονομικά στοιχεία, στοιχεία εισαγωγών-εξαγωγών), οι οποίοι έχουν δεχθεί πλήγμα κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, αλλά ακόμη η πορεία τους δεν έχει ενσωματωθεί στις «μετρήσεις».

«Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας μικρός μόνο αριθμός δεικτών αντέδρασε άμεσα και σε βαθμό που αντιστοιχούσε στο μέγεθος της διαταραχής. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται: α) οι δείκτες κινητικότητας, β) τα στοιχεία χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τα οποία είναι διαθέσιμα, τουλάχιστον, σε εβδομαδιαία συχνότητα, με πολύ μικρή χρονική υστέρηση (μία έως δύο εβδομάδες από την περίοδο αναφοράς τους) και γ) τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ (που δημοσιεύονται μηνιαία αλλά καταρτίζονται σε ημερήσια συχνότητα). Οι εν λόγω δείκτες ενσωμάτωσαν έγκαιρα την καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, η οποία στάθηκε αρκετή να ωθήσει σε ύφεση την οικονομία στο σύνολο του 1ου τριμήνου, παρά την ισχυρή εκκίνηση που είχε πραγματοποιήσει τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους», αναφέρει η ΕΤΕ.

Προσθέτει, όμως, ότι οι ίδιοι δείκτες που διέγνωσαν έγκαιρα τη βύθιση της οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται σε σταθερή τροχιά βελτίωσης από τα μέσα Μαΐου και ειδικά τον Ιούνιο, καθώς οι επιμέρους δείκτες κινητικότητας αλλά και τα στοιχεία των χρηματοοικονομικών συναλλαγών έχουν επιστρέψει σε επίπεδα αντίστοιχα με το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, πριν, δηλαδή, την επιβολή των περιορισμών.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εξετάζουν την πορεία του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο βασισμένοι σε δύο μεθόδους, με αποτέλεσμα βάσει της πρώτης (Factor/Principal Component Analysis) που οδηγεί στην κατάρτιση μηνιαίου δείκτη, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο -21% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, με τον ρυθμό μείωσης, στη συνέχεια, να επιβραδύνεται στο -10% ετησίως τον Μάιο και περαιτέρω στο -4,7% ετησίως τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. H συγκεκριμένη τάση μεταφράζεται σε μέση συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 12% το β' τρίμηνο.

Παρόμοια εκτίμηση για μέση ύφεση περίπου 15% ετησίως το β'  τρίμηνο του 2020 προκύπτει και από τη δεύτερη μεθοδολογία, ο δείκτης της οποίας βασίζεται σε παλινδρόμηση με μεταβλητές μεικτής συχνότητας (MIDAS), καθώς ενσωματώνει σταδιακά τις νέες πληροφορίες που δημοσιοποιούνται και παρέχει πρόβλεψη του ΑΕΠ τριμήνου.


Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text