Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Mείωση NPEs και τιμών μετοχών καθιστούν ελκυστικές τις ελληνικές τράπεζες

Mείωση NPEs και τιμών μετοχών καθιστούν ελκυστικές τις ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Mείωση NPEs και τιμών μετοχών καθιστούν ελκυστικές τις ελληνικές τράπεζες

Οι πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις λόγω της ισχυρής πτώσης των μετοχών τους από τις αρχές του έτους, η οποία και ξεπερνάει το 50%, αποτελούν το μεγάλο «όπλο» των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία κατά τα άλλα εκτιμά ότι η αδυναμία που παρουσιάζει το μακροοικονομικό μέτωπο λόγω της κρίσης της πανδημίας θα επηρεάσει την κερδοφορία τους και θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στα σχεδία μείωσης των NPEs. Σε συνάντηση που είχε, πάντως, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με αναλυτές, εκτίμησε πως τα χειρότερα πέρασαν όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας, αναμένοντας μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου έδειξαν πρόοδο στη μείωση των NPEs, τονίζει η Citi σε έκθεσή της, ωστόσο το παρατεταμένο «χτύπημα» στο ΑΕΠ από τον αδύναμο τουριστικό τομέα είναι πιθανό να πιέσει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, να αυξήσει τους κινδύνους είσπραξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να καθυστερήσει τις τιτλοποιήσεις. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,8% το 2020, ενώ το 2021 η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή και θα αγγίξει το 7,3%, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το δ΄ τρίμηνο του 2021. Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως προειδοποιεί, παραμένει ωστόσο αδύναμη και είναι δύσκολο να υπερβεί το 1% ετησίως λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων και της πολύ χαμηλής αποταμίευσης.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εκτιμούν ότι η πτώση στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα (έως το 5%), ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικές όσον αφορά την αύξηση των προμηθειών εν μέσω του αδύναμου εταιρικού κλίματος. Αν και τα ισχυρότερα κέρδη από συναλλαγές στήριξαν τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, η Citi σημειώνει πως είναι απίθανο να διατηρηθούν στο υπόλοιπο του έτους. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CoR) βρίσκεται στο επίκεντρο των διοικήσεων, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, προειδοποιώντας πως η παρατεταμένη αδυναμία του ΑΕΠ θα μπορούσε να διατηρήσει το κόστος αυτό σε αυξημένα επίπεδα.

Σε έκθεσή της η Goldman Sachs επισημαίνει πως η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνάντηση που είχε με αναλυτές, ανέφερε πως αναμένει μικρή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όταν λήξουν τα μορατόριουμ. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα έχει 4,5 δισ. ευρώ δάνεια σε μορατόριουμ, ωστόσο οι δανειολήπτες στους οποίους ανήκουν έχουν αποδειχθεί «ανθεκτικοί» σε προηγούμενες περιόδους κρίσεων. Ο τομέας των καταναλωτικών δανείων θα είναι αυτός που εκτιμάται ότι θα δεχθεί πιο ισχυρό πλήγμα σε σύγκριση με αυτόν των επιχειρηματικών δανείων.

Η διοίκηση της Πειραιώς θεωρεί ότι η χειρότερη φάση της κρίσης ανήκει πλέον στο παρελθόν και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει δημιουργία νέων προβλέψεων, πέραν των 324 εκατ. ευρώ που έχουν σχηματιστεί στο α΄ τρίμηνο του 2020. Οσον αφορά τις δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega), υπολογίζει ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του α΄ τριμήνου του 2021, αν και θα γίνει προσπάθεια να ολοκληρωθούν στο δ΄ τρίμηνο του 2020. Η ζημία από τις τιτλοποιήσεις εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 15%-20% της ακαθάριστης λογιστικής αξίας των δανείων, δηλαδή περίπου 1,1-1,4 δισ. ευρώ.

 

Ελευθερία Κουρτάλη

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text