Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Τουρισμός και εστίαση είναι οι δύο βασικές παράμετροι για τον καθορισμό του τελικού ύψους της ύφεσης για φέτος. Η βαριά βιομηχανία της χώρας νοσεί εξαιτίας της πανδημίας με μεγάλους χαμένους τους χιλιάδες εποχιακούς εργαζόμενους οι οποίοι δεν θα επαναπροσληφθούν για φέτος. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έκθεση της ΕΥ Ελλάδος, το 2020 οι διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα θα μειωθούν κατά 57,9% φτάνοντας τα 14,5 εκατ. επισκέπτες έναντι 34,4 εκατ. το 2019. Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, η πρόβλεψη, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ Ελλάδος, είναι ότι θα καταγράψουν μείωση της τάξεως του 54% σε σχέση με πέρυσι και θα διαμορφωθούν λίγο κάτω από 9 δισ. ευρώ από 19,4 δισ. ευρώ το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδόχων προσανατολίζονται να λειτουργήσουν από τον Ιούλιο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι αεροπορικές πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ παράλληλα εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσουν τα προγράμματα τους και οι μεγάλοι tour operators. Αλλά και στον τομέα της εστίασης η κατάσταση είναι δύσκολη. Με το 75% των καταστημάτων να είναι ανοιχτό, στην ηπειρωτική χώρα η κίνηση κρίνεται σχετικά ικανοποιητική όχι όμως και στις τουριστικές περιοχές όπου η κατάσταση δεν είναι καλή. Και ενώ για το 2ο τρίμηνο του έτους όπου ουσιαστικά η χώρα βρισκόταν σε lockdown, η πορεία του ΑΕΠ θα έχει έντονα καθοδική πορεία και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι η ύφεση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 16%, το μεγάλο στοίχημα είναι να υπάρχει βελτίωση στο 3ο τρίμηνο του έτους. Με τα έως τώρα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις του για το ύψος της ύφεσης για το σύνολο του 2020 που είναι έως 8%. (εδώ)

Ενώ σε έκθεσή της η Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες την Τρίτη 23/6 σημείωσε πως το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,8% το 2020, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι ισχυρή και θα αγγίξει το 7,3%, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το δ’ τρίμηνο του επόμενου έτους, σε νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές μειώνει κατά 0,9% την προβλέψεις της για το 2020 καθώς και κατά 3,3% την προβλέψεις της για το 2021. Προφανώς, οι τοποθετήσεις των αναλυτών της Citi στην έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες είχαν βασιστεί στις προβλέψεις που είχαν δοθεί στην έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές του Μαΐου. Έτσι σύμφωνα με τις νέες της εκτιμήσεις, η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 6,9%, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα κινηθεί στα επίπεδα του 4%. Για το 2022 προβλέπει πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο 2,9% ενώ τη διετία 2023-2024 τοποθετεί την ανάπτυξη στο 2,3%. Όπως πάντως αναφέρει η Citi, η παγκόσμια οικονομία οδεύει σε ανάκαμψη τύπου U, δηλαδή πιο αργή, παρά τύπου V όπου το ριμπάουντ θα ήταν πιο απότομο. Γενικότερα, όπως σημειώνει, ο δρόμος της ανάκαμψης παγκοσμίως θα είναι γεμάτος λακκούβες, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο COVID-19 δεν έχει εξαφανιστεί, ότι το εμπόριο παραμένει σε συρρίκνωση, οι επιχειρηματικές επενδύσεις καταρρέουν, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν είναι χαλαρές και οι αγορές μετοχών έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία. (εδώ)

Σε αναθεώρηση επί τα βελτίω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, στο ΑΕΠ της Ελλάδας προχώρησε με έκθεσή της η Capital Economics, εκτιμώντας ότι η «βουτιά» στο ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα είναι σαφώς μικρότερη απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Ειδικότερα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% για το 2020, (από 15% στην προηγούμενη έκθεση). Επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν ότι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει το lockdown, η Capital Economics τονίζει ότι η ανάκαμψη προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς, ενώ αναφέρει πως η παραγωγική δραστηριότητα έχει ήδη επιστρέψει στο 85-90% της κανονικότητας από τα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι επίσης ισχυρότερη από ό,τι ανέμενε αρχικά. Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, επίδοση πολύ καλύτερη από το -5% της Ισπανίας, ενώ και ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη τον προηγούμενο μήνα. (εδώ)

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου υποστήριξε πως έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες αποψίλωσης στο Ελληνικό, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος για τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και για τις δικαστικές εμπλοκές που αφορούν την παραχώρηση της άδειας για τουριστικό συγκρότημα με καζίνο εντός του Ελληνικού. Προανήγγειλε, επίσης, είσοδο στο χρηματιστήριο της Lamda Malls στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Η τελευταία, στην οποία συμμετέχει και η αμερικανική Varde Partners, θα ελέγχει τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda. Σήμερα ελέγχει το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos και θα εισφερθεί και το The Mall. Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, η Lamda Develοpment έχει ήδη προσλάβει ως σύμβουλο την Deloitte, προκειμένου να επιλεγούν τα μοντέλα συνεργασιών σε διάφορες δραστηριότητες εντός του Ελληνικού. Πρόκειται για επενδύσεις στα ξενοδοχεία, το οικιστικό τμήμα κ.α., όπου η διοίκηση της εταιρίας έχει ξεκαθαρίσει πως θα αναζητήσει εξειδικευμένους συνεργάτες. Τέλος, ο κ. Αθανασίου είπε πως «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον» και πως τον επόμενο μήνα θα αρχίσει η αναζήτηση τέτοιων συνεργασιών. (εδώ)

Με μεγάλη συμμετοχή, που ξεπέρασε το 77%, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ, κατά την οποία οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν, με μεγάλη πλειοψηφία, το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, οι μέτοχοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε ο ΟΠΑΠ το 2019 και για την πρόοδο στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας και αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην υψηλή μερισματική απόδοση των τελευταίων ετών. Μεταξύ άλλων, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την καταβολή τακτικού μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή, για τη χρήση του 2019, σε συνέχεια της καταβολής του έκτακτου μερίσματος, ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή, που έχει ήδη διανείμει ο ΟΠΑΠ. (εδώ)

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο η διοίκηση Γιώργου Στάσση πέτυχε όσα είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την τότε «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ. Η απολιγνιτοποίηση γίνεται πράξη, η στροφή στις ΑΠΕ είναι ήδη αισθητή, η ρευστότητα της εταιρίας αποκαταστάθηκε και ο στόχος για EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ φέτος και 1 δισ. ευρώ το 2024 είναι εφικτός. «Κάνοντας τις σωστές επιλογές, η εικόνα της εταιρίας θα αλλάξει ριζικά στο μέλλον επιτυγχάνοντας μέχρι το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του € 1 δισ., μειώνοντας το προσωπικό μας στους 11.500 εργαζόμενους και αυξάνοντας την ισχύ των ΑΠΕ πάνω από 1 GW», τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρίας εξηγώντας ότι μετασχηματίζεται το παραγωγικό της δυναμικό με την σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, και θα μειωθούν οι ποσότητες CO2 που εκπέμπει από 20 εκατομμύρια τόνους το 2019 σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024. Ο στόχος παραμένει και είναι ο μετασχηματισμός του Ομίλου λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, χτίζει συνεργασίες προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ. Το αναπτυξιακό πλάνο στις ΑΠΕ περιλαμβάνει 160 MW σε λειτουργία, 100 MW υπό κατασκευή τα οποία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός ενός έτους, 280 MW με τιμή, μέσω δημοπρασιών, κοντά στα € 49/MWh, μία από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη. Τα αποτελέσματα προ φόρων του 2019 σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκαν σε ζημίες € 424,4 εκατ. έναντι ζημιών € 347,3 εκατ. το 2018. Οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε € 646,6 εκατ., ενώ το καθαρό χρέος στις 31.12.2019 ήταν € 3.687 εκατ., παραμένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα σε σχέση με 31.12.2018.Παρά τη μείωση του όγκου πωλήσεων, κυρίως λόγω της απώλειας μεριδίου αγοράς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά € 190 εκατ. ή 4%.(εδώ)

Mε απαρτία 83% του καταβεβλημένου εταιρικού κεφαλαίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Jumbo ενέκρινε τη διανομή έκτακτου μερίσματος 0,235 ευρώ ανά μετοχή. Η έκτακτη χρηματική διανομή στους μετόχους της εταιρίας αφορά συνολικό ποσό 31.974.043,00 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος των έκτακτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της διαχειριστικής χρήσης από 1.7.2010 έως 30.6.2011. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσό μικτό 0,235 ευρώ ανά μετοχή και καθαρό 0,22325 ευρώ ανά μετοχή, μετά την παρακράτηση φόρου μερισμάτων 5%, όπου όπου απαιτείται. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η καθαρή χρηματική διανομή, μετά την παρακράτηση φόρου 5%, όπου απαιτείται, ανέρχεται σε 0,22325 ευρώ ανά μετοχή και δικαιούχοι είναι οι μέτοχοι της εταιρίας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Τετάρτη 01.07.2020 (ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων-record date). Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος είναι η Τρίτη 30.06.2020 και η πληρωμή στους δικαιούχους θα γίνει τη Δευτέρα 06.07.2020, από την πληρώτρια Τράπεζα «Eurobank Α.Ε.». (εδώ)

Η Newsphone έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση αποτίμησης και δημόσια πρόταση επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να επιχειρεί έξοδο από το ΧΑ με πολύ χαμηλό, μάλιστα, τίμημα για τους μικρομετόχους. Σύμφωνα με την αποτίμηση το περιθώριο ανόδου της μετοχής είναι σημαντικό και αρκετά υψηλότερο από τη μέση τιμή εξαμήνου που είναι τα 0,37 ευρώ περίπου. Η μετοχή στις 24/6 είχε κλείσει στα 0,3260 ευρώ με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο να οδηγήσουν τη μετοχή υψηλότερα της μέσης τιμής. Ωστόσο, η εταιρία είχε δημοσιεύσει και την πορεία τετραμήνου, όπου το σημαντικό δεν είναι η πορεία των μεγεθών, αλλά η πορεία του ταμείου. Η εισηγμένη έχει αρνητικό δανεισμό και πολύ καλό track record στις απαιτήσεις που έχει από φορείς του δημοσίου. Στο ταμπλό λοιπόν στις 24/6 είχε αποτίμηση 9 εκατ. ευρώ (όσα οι απαιτήσεις από το δημόσιο) και ο αποτιμητής δίνει δίκαιη αποτίμηση 12,6 εκατ. ευρώ ή 0,45 ευρώ ανά μετοχή. Οι βασικοί μέτοχοι προσφέρουν 0,47 ευρώ, ένα μικρό premium δηλαδή πάνω στη δίκαιη τιμή. Σημειώνεται όμως ότι το σύνολο των απαιτήσεων υπερβαίνει τα 22,5 εκατ. ευρώ και μετά τις απομειώσεις ανέρχεται στα 16,1 εκατ. ευρώ. Ο αποτιμητής, δηλαδή η Deloitte, χρησιμοποιεί ως μέθοδο αποτίμησης την προεξόφληση ταμειακών ροών με στάθμιση 70%, τη μέθοδο δεικτών κεφαλαιαγοράς με στάθμιση 15% και τη μέθοδο συγκρίσιμων συναλλαγών με στάθμιση 15%. Σήμερα με καθαρό δανεισμό αρνητικό κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ, αν εισπράξει τα 6 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα 9 εκατ. ευρώ των απαιτήσεων, οι βασικοί μέτοχοι θα διαθέσουν περίπου 5,5 εκατ. ευρώ για να αγοράσουν το υπόλοιπο 45% της εισηγμένης και λαμβάνουν την επιχείρηση δωρεάν. Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη έχει δανείσει συνδεδεμένη εταιρία με το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ και επιτόκιο πάνω από 7%. Αν προστεθούν και αυτά τα χρήματα στα ταμειακά διαθέσιμα, τότε το τίμημα δείχνει εξαιρετικά μικρό. (εδώ)

Με πτώση 15% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2020 για τον κύκλο εργασιών της Aegean καθώς αυτός ανήλθε σε 147 εκατ ευρώ. Η επιβατική κίνηση ήταν 2,1 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας πτώση 15% με την εταιρία να εκτελεί 6% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η μείωση στην κίνηση και συνεπακόλουθα στον κύκλο εργασιών προήλθε εξ’ ολοκλήρου από το μήνα Μάρτιο αντιστρέφοντας τη θετική πορεία των δύο προηγούμενων μηνών του έτους. Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε 85,4 εκατ. από 35,2 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου 2020 επιβαρύνθηκε με αρνητικές αποτιμήσεις παραγώγων αντιστάθμισης κινδύνων ύψους €38,7 εκατ., κυρίως από την προαγορά πετρελαίου που δεν θα χρησιμοποιηθεί λόγω της αναστολής του μεγαλύτερου μέρους της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του έτους. (εδώ)

Η εταιρία με την επωνυμία Folli Follie σε συνέχεια της από 18 Ιουνίου 2020 ανακοίνωσης σχετικά με την κατατεθείσα αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι το δικαστήριο όρισε ως ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης την 6η Αυγούστου 2020 χωρίς να κάνει δεκτό αίτημα για παροχή προστασίας με προσωρινή διαταγή. Η Εταιρία συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με τους πιστωτές της για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας εξυγίανσής της, τους οποίους θα υποβάλει προς έγκριση από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων πιστωτών της εντός των επόμενων εβδομάδων. (εδώ)

Το stress test της πανδημίας έχουν μπροστά τους οι ελληνικές τράπεζες, με τον SSM να ξεκινά μέσω τηλεδιασκέψεων τον έλεγχο για τις επιπτώσεις του Covid, σε «κόκκινα» δάνεια αλλά και στην κερδοφορία των τραπεζών. Στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι επαφές για τις «άτυπες» ασκήσεις αντοχής στις οποίες το μεγάλο ζητούμενο είναι η εικόνα σε επίπεδο καθυστερούμενων δανείων. Φυσικά ανάλογοι έλεγχοι θα γίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς από την πορεία και το ύψος των καθυστερούμενων δανείων θα ληφθούν οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία bad bank. Αυτά τα άτυπα stress test στόχο έχουν να μετρήσουν πιθανές συνέπειες του covid πάνω στην κερδοφορία των τραπεζών, στα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και αν έχουν «χαθεί» καταθέσεις. Βέβαια η επίπτωση της πανδημίας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φανεί όταν λήξει η περίοδος των moratorium δηλαδή στο τέλος του 2020 με αρχές του 2021. Οι τράπεζες θα ενημερώσουν αναλυτικά ανά επιχειρηματικό κλάδο, πόσα δάνεια χορηγήθηκαν από την αρχή του έτους. Κυρίως όμως για πόσα δάνεια ισχύουν οι αναστολές πληρωμών, τα δάνεια που δόθηκαν με επιδότηση επιτοκίου καθώς και με την εγγύηση του δημοσίου. Επίσης ενημέρωση θα υπάρξει και για την πορεία του σχεδίου «Ηρακλής», τις τιτλοποιήσεις, αλλά και την πορεία του hive down. Και φυσικά θα συζητηθούν και τα νέα σχέδια για την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, καθώς σημαντικό ποσοστό έχει περάσει στο «όχημα του Ηρακλή» αλλά και σε servicers. (εδώ)

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των ελληνικών τραπεζών έδειξαν πρόοδο στη μείωση των NPEs, τονίζει η Citi σε έκθεσή της, ωστόσο το παρατεταμένο «χτύπημα» στο ΑΕΠ από τον αδύναμο τουριστικό τομέα είναι πιθανό να πιέσει την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Οι πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις λόγω της ισχυρής πτώσης των μετοχών τους από τις αρχές του έτους, η οποία και ξεπερνάει το 50%, αποτελούν το μεγάλο «όπλο» των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία κατά τα άλλα εκτιμά ότι η αδυναμία που παρουσιάζει το μακροοικονομικό μέτωπο λόγω της κρίσης της πανδημίας θα επηρεάσει την κερδοφορία τους και θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στα σχεδία μείωσης των NPEs. Σε συνάντηση που είχε, πάντως, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με αναλυτές, εκτίμησε πως τα χειρότερα πέρασαν όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας, αναμένοντας μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,8% το 2020, ενώ το 2021 η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή και θα αγγίξει το 7,3%, με τη δραστηριότητα να επιστρέφει στα επίπεδα πριν από την κρίση έως το δ΄ τρίμηνο του 2021. Η μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, όπως προειδοποιεί, παραμένει ωστόσο αδύναμη και είναι δύσκολο να υπερβεί το 1% ετησίως λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων και της πολύ χαμηλής αποταμίευσης. Σε έκθεσή της η Goldman Sachs επισημαίνει πως η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνάντηση που είχε με αναλυτές, ανέφερε πως αναμένει μικρή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όταν λήξουν τα μορατόριουμ. Αυτή τη στιγμή η τράπεζα έχει 4,5 δισ. ευρώ δάνεια σε μορατόριουμ, ωστόσο οι δανειολήπτες στους οποίους ανήκουν έχουν αποδειχθεί «ανθεκτικοί» σε προηγούμενες περιόδους κρίσεων. Ο τομέας των καταναλωτικών δανείων θα είναι αυτός που εκτιμάται ότι θα δεχθεί πιο ισχυρό πλήγμα σε σύγκριση με αυτόν των επιχειρηματικών δανείων. (εδώ)

Η πανδημία του κορονοϊού αποκαλύπτει και θα μπορούσε να "αποκρυσταλλώσει" προϋπάρχουσες ευπάθειες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες "χτίστηκαν" στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Μέλημα των κυβερνώντων και των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, αμέσως μόλις οι Οικονομίες πάρουν μπρος, θα πρέπει να είναι η αποφυγή προβλημάτων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στο μέλλον, τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση του Covid-19. Τα παραπάνω επισημαίνει η Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και επικαιροποιεί την προηγούμενη Έκθεση του Απριλίου, βάσει των νέων δεδομένων που έχει θέσει η πανδημική κρίση. Όπως αναφέρει η επικαιροποιημένη Έκθεση του ΔΝΤ, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες Οικονομίες, η επιβάρυνση του εταιρικού και του ιδιωτικού χρέους θα μπορούσε να καταστεί ανεξέλεγκτη και μη διαχειρίσιμη σε μια σοβαρή οικονομική συρρίκνωση. Η τρέχουσα οικονομική επιδείνωση των οικονομικών θεμελιωδών μεγεθών έχει ήδη οδηγήσει σε υποβάθμιση των εταιρικών αξιολογήσεων και υπάρχει κίνδυνος ευρύτερης επίδρασης στη φερεγγυότητα των εταιριών. Οι πτωχεύσεις θα δοκιμάσουν τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου, λέει το ΔΝΤ. Οι τράπεζες έχουν μπει στην κρίση αυτή με υψηλότερη ρευστότητα και αποθέματα κεφαλαίων, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν μετά την κρίση, και μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποθέματα για να υποστηρίξουν τον δανεισμό στην Οικονομία και να απορροφήσουν τις απώλειες. (εδώ)

O αντίκτυπος της πανδημίας μπορεί να συνεκτιμηθεί από την αύξηση του συνολικού αριθμού των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της COVID. Σε μερικές χώρες της Ευρώπης, η διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιαίτερα αισθητή, ενώ από την άλλη πλευρά ορισμένες περιοχές επηρεάστηκαν λιγότερο. Από τη 10η μέχρι τη 13η εβδομάδα του 2020, παρατηρήθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι άνδρες, ενώ τη 14η εβδομάδα ο αριθμός των θανάτων ανδρών και γυναικών είναι σχεδόν ο ίδιος. Aπό τη 15η μέχρι τη 17η εβδομάδα, δηλαδή αρχές Απριλίου, ήταν περισσότεροι οι θάνατοι των γυναικών. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου) αυξήθηκαν οι θάνατοι ανθρώπων 70 ετών και άνω.(εδώ)

Ένας από τους πιο σημαντικούς παρόχους δεικτών αναφοράς (benchmarks) στις διεθνείς αγορές, βάσει των οποίων οι επενδυτές προχωρούν καθημερινά τοποθετήσεις τρισεκατομμυρίων, η MSCI, αναφέρει ότι η Τουρκία ενδέχεται να υποβιβαστεί στο καθεστώς της «παραμεθόριας» αγοράς (frontier market, μια κατηγορία κάτω από τις «αναδυόμενες»), επειδή μια σειρά μέτρων του καθεστώτος εμποδίζει τους επενδυτές να ασκήσουν τα δικαιώματα που έχουν σε μια ελεύθερη αγορά. Ο υποβιβασμός θα πλήξει το γόητρο της Τουρκίας, θα τη φέρει στην ίδια κατηγορία με το Βιετνάμ και το Μαρόκο και θα προκαλέσει αυτόματη έξοδο δισεκατομμυρίων δολαρίων από το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. (εδώ)

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν άρχισε να γίνεται αισθητός ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η τελική μέτρηση είναι αμετάβλητη σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία και αντιπροσωπεύει τη χειρότερη τριμηνιαία πτώση από το δ' τρίμηνο του 2008 όταν το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει 8,4% στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό 6,8% το πρώτο τρίμηνο, μετά από άνοδο 1,8% το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Παράλληλα, οι επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου υποχώρησαν 6,4%, έναντι της αρχικής μέτρησης για πτώση 7,9%. Η πτώση του πρώτου τριμήνου αντανακλά μόλις δύο εβδομάδες κλειδώματος της οικονομίας που ξεκίνησε σε πολλές περιοχές της χώρας στα μέσα Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει πολύ μεγαλύτερη πτώση το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. (εδώ)

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει ένα ενιαίο δελτίο για τις συναλλαγές στα χρηματιστήριά της, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη δημιουργία μίας «αληθινά ενιαίας» κεφαλαιαγοράς μετά το Brexit, σύμφωνα με έγγραφο που είναι σε γνώση του Reuters. Η «ενιαία αναφορά» που θα συνδέει περισσότερες από 20 πλατφόρμες συναλλαγών σε όλη την Ευρώπη αποτελεί μία παλιά φιλοδοξία για να γίνει η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά αποδοτική όσο αυτή των ΗΠΑ. Η ενιαία αναφορά θα έδινε στους επενδυτές μία εικόνα των τιμών, στις οποίες διαπραγματεύεται κάθε μετοχή. Ορισμένες μετοχές διαπραγματεύονται σε αρκετές πλατφόρμες, καθιστώντας δύσκολο για τους επενδυτές να δουν αν κάνουν τις καλύτερες επιλογές. H ανάγκη στήριξης της κεφαλαιαγοράς έγινε πιο επείγουσα λόγω της εξόδου της Βρετανίας, που είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, από την ΕΕ. (εδώ)

Από τις 7 υποψήφιες εταιρίες για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν περάσει στη δεύτερη δοκιμαστική φάση, οι τρεις είναι κινεζικές και οι δύο αμερικανικές. Ο Λευκός Οίκος θέλει να επενδύσει 10 δις δολάρια για τη δοκιμή, παρασκευή και αγορά ενός ή πολλών νέων εμβολίων. Σύμφωνα με τη λεγόμενη «Operation Wrap Speed» μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 θα πρέπει να είναι έτοιμα προς διάθεση 300 εκ. εμβόλια. 6 αμερικανικές επιχειρήσεις συμμετέχουν καθώς και η βρετανοσουηδική Astrazeneca. Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός, ήταν η πρώτη χώρα που τον περασμένο Ιανουάριο δημοσίευσε γονιδίωμα του ιού και παρουσίασε την ανάπτυξη εμβολίου ως έναν «αποφασιστικό πόλεμο», που θα πρέπει να γίνει μαζί με όλον τον κόσμο. Τον Μάρτιο η κινεζική εταιρία CanSino σε συνεργασία με την κινεζική Ακαδημία Στρατιωτικών Επιστημών ανακοίνωσαν θετικές εξελίξεις στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών. Στο μεταξύ 500 εθελοντές συμμετέχουν στη δεύτερη φάση δοκιμών σε νοσοκομείου στη Γουχάν. Σε συνάντηση του ΠΟΥ τον περασμένο Μάιο ο κινέζος πρόεδρος Χι είπε ότι η χώρα του θα θέσει στη διάθεση το εμβόλιο ως ένα «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό». Με αυτή τη δήλωση η Κίνα διαχωρίζει τη θέση της από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν ενέκριναν ψήφισμα του ΠΟΥ, σύμφωνα με το οποίο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να διατεθεί με δίκαιο και συνετό τρόπο. Δεν είναι όμως η Κίνα και οι ΗΠΑ οι μόνες χώρες που προσπαθούν πυρετωδώς να βρουν εμβόλιο. Η γερμανική κυβέρνηση συμμετέχει με 300 εκ. ευρώ μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ. «Λόγω του μεγάλου αριθμού πρότζεκτ για την παρασκευή εμβολίου σε διάφορες χώρες και ηπείρους δεν περιμένουμε παγκόσμιες διενέξεις για τη διάθεσή του» πιστεύει ο Χαν Στόιφελ, πρόεδρος του Συνδέσμου Ερευνητικής Φαρμακοβιομηχανίας στη Γερμανία. «Υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσει σχεδόν παράλληλα η παγκόσμια διάθεσή του». (εδώ)


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text