Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Capital Economics: Μικρότερη η ύφεση στην Ελλάδα, γρήγορη ανάκαμψη

Capital Economics: Μικρότερη η ύφεση στην Ελλάδα, γρήγορη ανάκαμψη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε αναθεώρηση επί τα βελτίω του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, στο ΑΕΠ της Ελλάδας προχώρησε με έκθεσή της η Capital Economics, εκτιμώντας ότι η «βουτιά» στο ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα είναι σαφώς μικρότερη απ' ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ειδικότερα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά περίπου 8% για το 2020, (από 15% στην προηγούμενη έκθεση).

Επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν ότι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να χαλαρώνει το lockdown, η Capital Economics τονίζει ότι η ανάκαμψη προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς, ενώ αναφέρει πως η παραγωγική δραστηριότητα έχει ήδη επιστρέψει στο 85-90% της κανονικότητας από τα μέσα Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ανάκαμψη στο τρίτο τρίμηνο του 2020 θα είναι επίσης ισχυρότερη από ό,τι ανέμενε αρχικά.

Η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να διαμορφώνεται στο 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, επίδοση πολύ καλύτερη από το -5% της Ισπανίας, ενώ και ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη τον προηγούμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαΐου η Capital Economics έκανε λόγο για ύφεση 15%, χρέος στο 200% του ΑΕΠ και ανεργία 32% για την Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κορωνοϊός «τράβηξε το χαλί» την ώρα που η οικονομία πήγαινε να σταθεί στα πόδια της, ενώ προειδοποιούσε ότι ο «πόνος» θα είναι μεγαλύτερος για κάποιες χώρες και τους επόμενους μήνες.

 

Πηγή: skai.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text