Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Η Alpha Bank "ξεκλειδώνει" τα τραπεζικά deals

Η Alpha Bank "ξεκλειδώνει" τα τραπεζικά deals

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Alpha Bank "ξεκλειδώνει" τα τραπεζικά deals

Της Νένας Μαλλιάρα

Εξελίξεις από το μέτωπο της τιτλοποίησης Galaxy της Alpha Bank αναμένονται  σύντομα, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα το project θα μπει στην προετοιμασία των δεσμευτικών προσφορών. Παράλληλα με την αναμενόμενη ολοκλήρωση της πώλησης του χαρτοφυλακίου Neptune, οι δύο κινήσεις της Alpha Bank θα σηματοδοτήσουν το "ξεπάγωμα" συναλλαγών που είχε βάλει στο pause για τις τράπεζες ο κορονοϊός.

Οι πέντε ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την τιτλοποίηση της Alpha Bank (κατά τις πληροφορίες οι Bain Capital, Fortress, Lonestar, Centerbridge και η PIMCO με σαφές προβάδισμα) αναμένεται να υποβάλουν τις μη δεσμευτικές προσφορές τους στα μέσα της εβδομάδας, καθώς αναμένεται να ζητηθεί παράταση 1 – 2 ημερών μετά την 29η Ιουνίου. Στη συνέχεια, η διαδικασία θα μπει στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, με τις εκτιμήσεις να μην αποκλείουν θετικές εκπλήξεις όσον αφορά την ταχύτητα που θα ολοκληρωθεί η πώληση της τιτλοποίησης Galaxy.  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το αρχικό πλάνο της Τράπεζας, οι μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση αναμένονταν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, με προοπτική την επιλογή του προτιμητέου επενδυτή μέχρι τα τέλη καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου και την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι τον Νοέμβριο.

Η τιτλοποίηση Galaxy αποτελεί ένα από τα στάδια του σχεδίου δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και μετασχηματισμού της Τράπεζας. Κατά προτεραιότητα, τα βήματα του σχεδίου είναι:

α) Πώληση της νέας Cepal (80%) στον επενδυτή (θα είναι ο ίδιος που θα αγοράσει και την τιτλοποίηση Galaxy, αποκτώντας το 95% των τίτλων μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης), αφού πρώτα η Alpha Bank αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο της Cepal, αγοράζοντας το 60% της εταιρείας που ελέγχει η Centerbridge (η συναλλαγή έχει συμφωνηθεί).  Η νέα Cepal θα αναλάβει τη διαχείριση του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Alpha Bank στην Ελλάδα, ενώ στη νέα εταιρεία αναμένεται να μεταφερθούν, κατόπιν επιλογής τους, 800 εργαζόμενοι της εσωτερικής Διεύθυνσης Διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας.

β) Πρόοδος με τη διαδικασία πώλησης των δύο πρώτων χαρτοφυλακίων NPLs της τιτλοποίησης Galaxy, τα οποία θα μεταφερθούν στον "Ηρακλή" με δύο διαφορετικά SPVs. To SPV I θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια 1,9 δις. ευρώ και το SPV II μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής (όχι μόνο στεγαστικά) με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, ύψους 5,7 δις. ευρώ.

γ) Πρόοδος της διαδικασίας για το rating του τρίτου χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης (επιχειρηματικά NPLs 3 δις. ευρώ), καθώς θα ομολοποιούνται οι αγορές και θα ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον.

δ) Πέραν των προτεραιοτήτων αυτών, η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μεμονωμένες πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων που αρχικά ήταν ενσωματωμένες στο σχέδιο της τιτλοποίησης Galaxy. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων leasing (200 – 300 εκατ. ευρώ) και χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής χωρίς εξασφαλίσεις (900 εκατ. ευρώ), τα οποία θα πουληθούν ανεξάρτητα, όποτε υπάρξει ενδιαφερόμενος αγοραστής (είτε πριν, είτε παράλληλα είτε μετά τις τιτλοποιήσεις Galaxy).

Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο Neptune που βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίηση της πώλησής του στην Fortress, σύμφωνα με το Reuters, δεν εντάσσεται στις παραπάνω αυτοτελείς πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs. Αφορά δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, με εξασφαλίσεις σε περίπου 4.000 ακίνητα με εκτιμώμενη εμπορική αξία περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια περίπου 1.100 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία σε ποσοστό περίπου 80% του χαρτοφυλακίου είναι καταγγελμένα και τα υπόλοιπα σε βαθιά καθυστέρηση.

ε) Στο δ΄ τρίμηνο του 2020 θα ολοκληρωθεί και ο εταιρικός μετασχηματισμός της Alpha Bank (hive – down) με μετατροπή της εισηγμένης σε holding, απόσχιση και εισφορά του συνόλου σχεδόν των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων, σε μια νέα τραπεζική θυγατρική.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text