Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Fed: Πλαφόν στα μερίσματα των τραπεζών, με βάση τα αποτελέσματα των stress tests

Fed: Πλαφόν στα μερίσματα των τραπεζών, με βάση τα αποτελέσματα των stress tests

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Fed: Πλαφόν στα μερίσματα των τραπεζών, με βάση τα αποτελέσματα των stress tests

Νέους περιορισμούς έθεσε η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, καθώς τα ετήσια stress tests που πραγματοποίησε έδειξαν ότι πολλές εκ των τραπεζών κινδυνεύουν να βρεθούν πολύ κοντά στον μίνιμουν όριο κεφαλαιωκών αποθεμάτων σε διάφορα σενάρια σχετιζόμενα με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Fed ανέφερε ότι οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να παύσουν προσωρινά τις αγορές ιδίων μετοχών και να διατηρήσουν τα επίπεδα των μερισμάτων τους στα σημερινά επίπεδα και για το γ΄τρίμηνο του 2020. Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ακόμη ότι θα επιτρέψει πληρωμή μερισμάτων με μια φόρμουλα που θα τα συνδέει με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τα κέρδη του κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία κατά την οποία πραγματοποιούνται τα stress tests, οι τράπεζες θα πρέπει να επανυποβάλουν τα σχέδιά τους για πληρωμένες στους μετόχους τους αργότερα εντός του έτους.

"Μολονότι αναμένω ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τις κεφαλαιακές τους δράσεις και τη ρευστότητά τους με σύνεση και με γνώμονα την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας, υπάρχει πραγματική αβεβαιότητα για την πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Fed, Randall Quarles, σε δήλωσή του. "Σαν αποτελέσμα, το Συμβούλιο λαμβάνει δράση για την πιο εντατική αξιολόγηση της κατάστασης των τραπεζών και απαιτεί από τις μεγαλύτερες εξ αυτών να υιοθετήσουν μέτρα σύνεσης για τη διατήρηση κεφαλαιακών αποθεμάτων τους ερχόμενους μήνες".

Η κίνηση της Fed σηματοδοτεί την πρωτοφανή φύση της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού και την αδυναμία πρόβλεψης των μελλοντικών εξελίξεων σχετικά με τις τράπεζες. Ρυθμιστικές αρχές και ο ίδιος ο κλάδος προσπαθούν να αποφύγουν τα λάθη της προηγούμενες κρίσης, όταν επιτρεπόταν η χορήγηση δισεκατομμυρίων σε πληρωμές προς τους μετόχους από ιδρύματα που αργότερα βρέθηκαν σε ανάγκη συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ήδη από τον Μάρτιο ότι θα απέχουν εθελοντικά από την αγορά ιδίων μετοχών, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των πληρωμών κεφαλαίου του κλάδου.

Οι τράπεζες αναμένεται να αποκαλύψουν τα κεφαλαιακά τους σχέδια και το εάν θα διατηρήσουν ακόμη και τα τρέχοντα επίπεδα μερισμάτων τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.

Τα τρία σενάρια που εξέτασε η Fed αφορούσαν ανάκαμψη της οικονομίας τύπου V, ένα πιο αργό σχήμα ανάκαμψης τύπου U και ένα σχήμα διπλής ύφεσης τύπου W.

Στα δύο τελευταία, πολλές εκ των τραπεζών "θα προσέγγιζαν το μίνιμουνμ των απαραίτητων κεφαλαιακών επιπέδων τους", ανέφερε η Fed.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text