Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πτώση 10% στις φετινές πωλήσεις περιμένει η Ελαστρον

Πτώση 10% στις φετινές πωλήσεις περιμένει η Ελαστρον

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την εκτίμησή του ότι αν δεν συμβεί κάποια νέα απρόβλεπτη εξέλιξη, ο κλάδος της εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα και η Έλαστρον δεν θα πληγούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τρέχουσα πανδημία, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αθανάσιος Καλπίνης, ελπίζοντας παράλληλα σε αύξηση της ζήτησης από το 2021.

«Ως κλάδος και ως εταιρεία δεν επηρεαστήκαμε από την πανδημία τόσο όσες άλλες δραστηριότητες. Ως Έλαστρον αναμένουμε μια πτώση του όγκου των πωλήσεων κατά 17%-18% στο πρώτο εξάμηνο (υποχώρηση ζήτησης τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε χώρες του εξωτερικού), η οποία ελπίζω ότι στο σύνολο της χρονιάς θα περιοριστεί κοντά στο 10%, καθώς η κατάσταση από τον Ιούνιο έχει αρχίσει να βελτιώνεται. Αυτά σε ότι αφορά τον όγκο των πωλήσεων, καθώς οι αξίες των πωλήσεων επηρεάζονται και από την τιμή του μετάλλου, η οποία έχει υποχωρήσει λόγω της covid-19 κατά περίπου 20%. Αυτό είναι βραχυπρόθεσμα αρνητικό (επηρεάζει το μικτό περιθώριο κέρδους), αλλά μακροπρόθεσμα θετικό, γιατί έχουμε φορτώσει τα αποθέματά μας με χαμηλό κόστος κτήσης, ενώ η πτώση των τιμών ενθαρρύνει τους πελάτες μας να ξεκινήσουν νέες εργασίες».

Ο κ. Καλπίνης αναφέρθηκε στα μακροπρόθεσμα προβλήματα του κλάδου, καθώς και στη στρατηγική που ακολουθεί η εταιρεία του: «Κατά την τελευταία δεκαετία καταφέραμε και πετύχαμε να προστατεύσουμε τα κεφάλαιά μας, δραστηριοποιούμενοι ίσως στο δυσκολότερο κλάδο της ελληνικής και της διεθνούς οικονομίας. Διεθνοποιηθήκαμε, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας σε πολύ απαιτητικές αγορές της Ευρώπης. Προς την ίδια κατεύθυνση θα εντείνουμε τις προσπάθειές και στο μέλλον, στοχεύοντας την επέκτασή μας σε επιμέρους αγορές (niche markets).

Η ουσία είναι πως μόνο ένα τμήμα των εργασιών μας αφορά το αποκαλούμενο χονδρεμπόριο, το οποίο συνοδεύεται από πολύ μεγάλες περιόδους πίστωσης προς τους πελάτες και από ιδιαίτερα χτυπημένα περιθώρια μικτού κέρδους. Παράλληλα δρούμε συντηρητικά, ασφαλίζοντας τις πωλήσεις μας, με αποτέλεσμα σήμερα να διαθέτουμε μια άριστη κεφαλαιακή διάρθρωση, ενώ παράλληλα έχουμε διαθέσιμες γραμμές πίστωσης που δεν τις χρειαζόμαστε, ούτε προβλέπεται να τις χρειαστούμε στο μέλλον».

Το deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος

Ο CEO της Έλαστρον δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το deal μεταξύ ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος Μεταλλουργική: «Διαβάζουμε για μεγάλες διαγραφές χρεών σε άλλη εταιρεία, πράγμα που ουσιαστικά στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Ελπίζω επίσης να μην προχωρήσει το νέο σχήμα, όπως ακούγεται, σε περαιτέρω διευρύνσεις περιθωρίων πίστωσης προς τους πελάτες, γιατί αυτές είναι οι πρακτικές που έφεραν ολόκληρο τον κλάδο σε αδιέξοδο. Θυμίζω ότι ενώ εμείς έχουμε άριστη ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή βάση, άλλες εταιρείες έχουν υποχρεωθεί σε αρνητικά ίδια κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, εμείς προσπαθούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις λεγόμενες χονδρεμπορικές πωλήσεις και τις σχετικές πρακτικές που εφαρμόζονται».

Αισιοδοξία για το 2021

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr, ο Αθανασιος Καλπίνης εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πορεία της εγχώριας ζήτησης το 2021: «Η επόμενη χρονιά αναμένεται να είναι αρκετά καλή, τουλάχιστον σε ότι αφορά το κομμάτι των υποδομών καθώς υπάρχουν σχετικά κονδύλια διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, υπάρχουν συζητήσεις για την υλοποίηση έργων από ελληνικής πλευράς, ενώ παράλληλα χορηγούνται σχετικά και χαμηλότοκα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Από την άλλη πλευρά βέβαια, αμφιβάλλω αν και πόσες επενδύσεις θα γίνουν σε συγκεκριμένους ιδιωτικούς κλάδους, όπως πχ στα ξενοδοχεία και στα airbnb. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» ακούμε πως θα συνεχιστεί».

Τα Θερμοκήπια Θράκης

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η διοίκηση της Έλαστρον για τη φετινή πορεία της Θερμοκήπια Θράκης, στην οποία μετέχει με 49,09%, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν τα Πλαστικά Θράκης.

Η επιλογή της εταιρείας να διαθέτει τα προϊόντα της αποκλειστικά μέσω των super markets επηρέασε θετικά τη φετινή της πορεία, καθώς έχει διευρυνθεί φέτος το μερίδιο των super markets έναντι των άλλων καναλιών διανομής.

Έτσι, όσο και η εγχώρια ζήτηση να επηρεαστεί πτωτικά λόγω του χαμηλότερου εισερχόμενου τουρισμού, τα οικονομικά δεδομένα ακολουθούν τον προϋπολογισμό και η φετινή πορεία αναμένεται ικανοποιητική. Τα Θερμοκήπια Θράκης περιμένουν την είσπραξη του υπόλοιπου 50% της επιχορήγησης (2,7 εκατ. ευρώ) προκειμένου να εξετάσουν νέα επενδυτικά σχέδια.

Αγορές ιδίων μετοχών

Τέλος, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Έλαστρον αποφάσισε τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (έως του 10% του συνόλου για 24 μήνες σε εύρος τιμών μεταξύ 0,2 και 2 ευρώ).

 

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www,euro2day.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text