Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | "Πρόοδος" μεταξύ Βρετανίας - Τουρκίας για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

"Πρόοδος" μεταξύ Βρετανίας - Τουρκίας για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Πρόοδος" μεταξύ Βρετανίας - Τουρκίας για μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία, μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας, δήλωσε η υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου και υπουργός Γυναικών και Ισότητας, Liz Truss.

"Είναι υπέροχο να βλέπω τις εμπορικές συνομιλίες της Βρετανίας και της Τουρκίας να προχωρούν σήμερα", δήλωσε η Truss στο λογαριασμό της στο Twitter την Πέμπτη.

Τονίζοντας μια ισχυρή εμπορική σχέση αξίας 19 δισεκατομμυρίων βρετανικών λιρών (περίπου 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια), είπε: "Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας στο τέλος της μεταβατικής περιόδου".

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, μετά από 47 χρόνια και περισσότερα από τρία χρόνια μετά την ψήφιση των Βρετανών για αποχώρηση σε δημοψήφισμα, αλλά θα παραμείνει σε μεταβατική περίοδο με την ΕΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μέχρι το τέλος του 2020 -μια μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας θα παραμείνει μέλος της ΕΕ, μόνο κατ' όνομα δεν θα είναι- για να διαμορφώσει μια νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Εάν αποτύχουν, η νομική αθέτηση θα είναι ένα άνευ συμφωνίας Brexit που θα αφήσει το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ από το 2021 με βάση τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κάτι που θα επιβάλλει δασμούς και ελέγχους στις εισαγωγές.

Κατά τη διάρκεια του έτους, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει τηρεί τους εμπορικούς όρους που έχει καθορίσει η ΕΕ, αλλά θα είναι επίσης ελεύθερο να επιτύχει νέες εμπορικές συμφωνίες.

Οποιαδήποτε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Τουρκίας-ΗΒ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΒ, καθώς η Τουρκία πρέπει να παραμείνει σε συμμόρφωση με την εμπορική πολιτική της ΕΕ λόγω της συμμετοχής της στην τελωνειακή ένωση, ακόμη και αν δεν είναι πλήρες μέλος της ΕΕ.

Ο όγκος συναλλαγών Τουρκίας-ΗΒ έφτασε τα 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, με 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές και 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές. Όσον αφορά το 2019, οι εξαγωγές της Τουρκίας στη χώρα ανήλθαν σε περίπου 10,87 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές της ανήλθαν σε περίπου 5,43 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σχεδόν 3.000 βρετανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ένας εκ των κορυφαίων επενδυτών στη χώρα.

 

Πέτρος Κράνιας

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text