Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η αυτόνομη οδήγηση, νέος στόχος της Amazon

Η αυτόνομη οδήγηση, νέος στόχος της Amazon

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Την αυτοκινητοβιομηχανία Zoox, η οποία είναι εξειδικευμένη στα οχήματα αυτόνομης οδήγησης, εξαγοράζει ο διαδικτυακός κολοσσός λιανεμπορίου Amazon. Ειδικότερα, η Amazon θα καταβάλει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει την αυτοκινητοβιομηχανία Zoox, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Αυτή η απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου σε αυτό το πεδίο, το οποίο θεωρείται και το σημαντικότερο για την αυτοκινητοβιομηχανία μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του κλάδου του αυτοκινήτου και των διοικήσεων των εταιρειών του, η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης είναι μία από τις δύο πιο μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η αυτόνομη οδήγηση και η ηλεκτροκίνηση αποτελούν το νέο πεδίο δράσης των διεθνών αυτοκινητοβιομηχανιών. Κι αυτό τις κάνει να επενδύουν στις σχετικές τεχνολογίες, αλλά και να επιδιώκουν σθεναρά συμμαχίες με ανταγωνίστριές τους, ώστε να επωμιστούν τα υψηλά κόστη και να μοιραστούν εκ των υστέρων τα κέρδη. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση Fiat Chrysler και PSA, ενώ είχε προηγηθεί και η εξαγορά τής κάποτε ζημιογόνου Opel από την τελευταία. Η ισχύς εν τη ενώσει ως γνώμονας για την επιβίωση του κλάδου, σε μια φάση εξαιρετικά δύσκολη η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία, εκτιμάται πως θα προσφέρει στο μέλλον στις εταιρείες σημαντικά μερίδια αγοράς.

Ειδικότερα, η αυτόνομη οδήγηση παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε είδους όχημα να κινείται στον δρόμο χωρίς την παρέμβαση του οδηγού. Απλώς ο τελευταίος προγραμματίζει τη διαδρομή, δίνει την εντολή στο αυτοκίνητο να ξεκινήσει και μετά εκείνο την εκτελεί. Αρα, ο οδηγός πλέον έχει ρόλο επικουρικό και θα τον διαδραματίζει όταν το όχημα βρεθεί μπροστά σε έκτακτη συνθήκη, την οποία δεν έχει ο πρώτος προβλέψει. Βέβαια, στο απώτερο μέλλον οι επιστήμονες, που ασχολούνται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, θέλουν ο ρόλος του οδηγού να μηδενιστεί – οπότε το άτομο που τυπικά βρίσκεται στο τιμόνι να μην οδηγεί καθόλου, αλλά να μπορεί να αυτονομηθεί με τη σειρά του, να διαβάσει, να μπει στο Ιντερνετ, να εργαστεί ή ακόμα και να κοιμηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Η Zoox ιδρύθηκε το 2014 από τον Αυστραλό καλλιτέχνη και σχεδιαστή Τιμ Κέντλεϊ-Κλέι και τον Τζέσι Λέβινσον, γιο του προέδρου της Apple Αρθουρ Λέβινσον. Ο Τζέσι Λέβινσον ανέπτυξε τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, όντας φοιτητής στο Στάνφορντ. Εως τον Ιούλιο του 2018, σύμφωνα με το Bloomberg, η Zoox είχε συγκεντρώσει 800 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια, ενώ στα τέλη της χρονιάς εκείνης ήταν η πρώτη που έλαβε έγκριση για παροχή υπηρεσιών μεταφοράς με αυτόνομη οδήγηση στην Καλιφόρνια. Στις 20 Μαρτίου 2019, η επίσης καλιφορνέζικη Tesla υπέβαλε αγωγή εναντίον της Zoox και πολλών υπαλλήλων της Tesla, που έφυγαν από την Tesla για να εργαστούν στη Zoox. Ισχυρίστηκε ότι πήραν μαζί τους τις πληροφορίες και εμπορικά μυστικά της Tesla που σχετίζονται με διάφορους τομείς, όπως η αυτόνομη οδήγηση. Τέλος, αναφέρεται ότι ο κολοσσός λιανεμπορίου της Amazon έχει ενισχύσει τις επενδύσεις της στον τομέα των αυτοκινήτων, όπως λόγου χάριν με την τοποθέτηση των 530 εκατ. το 2019 στην επιχείρηση αυτόνομης οδήγησης Aurora Innovation.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text