Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Χαμηλές ταχύτητες στη Λεωφόρο Αθηνών

Χαμηλές ταχύτητες στη Λεωφόρο Αθηνών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χαμηλές ταχύτητες στη Λεωφόρο Αθηνών

Φθάνουμε στο τέλος του α’ εξαμήνου το οποίο χαρακτηρίστηκε από διακυμάνσεις, μεταβλητότητα και πανικό, καθώς η πανδημία προστέθηκε στα πολλά και ποικίλα τραυματικά χρηματιστηριακά βιώματα αυτής της επενδυτικής γενιάς. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Ελλάδα, ενώ έχει έναν από τους καλύτερους δείκτες παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους από τον νέο κορωνοϊό, χρηματιστηριακά ο Γενικός Δείκτης έμεινε καθηλωμένος μετά την πρώτη φάση ανάκαμψης από τα χαμηλά του Μαρτίου, αδυνατώντας να ακολουθήσει το ράλι των ξένων αγορών.

Μια απάντηση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτή την αδυναμία έχει να κάνει με την αναμενόμενη υστέρηση του τουρισμού και τη βαρύτητα που έχει στην οικονομία, και τον τραπεζικό φόβο που σε κάθε αναταραχή διακατέχει τους επενδυτές της Λεωφόρου Αθηνών. Η επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι επενδυτές έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Και οι εκτιμήσεις για ύφεση 16% στο β’ τρίμηνο δείχνουν το μέγεθος της δυσκολίας που υπάρχει και τον χρόνο που ενδεχομένως θα χρειαστεί για την επάνοδο στην προ-ιού «κανονικότητα».

Η κίνηση στην αγορά και το Χρηματιστήριο

Η κίνηση στους δρόμους φαίνεται να έχει επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς, όχι όμως και στους πεζούς. Με βάση τα δεδομένα που δίνει κάθε μέρα η Apple από τα στοιχεία μέτρησης της κινητικότητας του πληθυσμού, η κίνηση των οχημάτων βρίσκεται στο -14% με βάση τον μέσο όρο που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, ενώ η κίνηση στους πεζούς παραμένει σταθερά χαμηλότερη από τα μέσα Μαρτίου.

Μια άλλη μέτρηση που δίνει η Google σε καθημερινή βάση και παρουσιάζει ενδιαφέρον έχει να κάνει με την κίνηση σε καταστήματα και χώρους αναψυχής. Σύμφωνα με την Google, ενώ τα σούπερ μάρκετ είναι σταθερά υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι από 10% έως 30%, τα άλλα καταστήματα λιανικής, τα εστιατόρια και τα σινεμά είναι στο -15%, έχοντας βέβαια κλείσει την ψαλίδα από το -80% που ήταν στις αρχές Μαΐου.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η απόκλιση αυτή έχει περιοριστεί από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές οι οποίες εντάθηκαν μεν την περίοδο της καραντίνας, είναι άγνωστο δε αν συνεχίζονται με τον ίδιο ρυθμό μετά τις 2 Μαΐου. Από ό,τι φαίνεται η αγορά είναι περισσότερο διατεθειμένη να υιοθετήσει συντηρητική στάση και να περιμένει τα απτά δεδομένα από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, όταν αυτά δημοσιευθούν, παρά να εκτιμήσει κάτι πιο αισιόδοξο για την κατάσταση που επικρατεί.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι τάσεις που αποτυπώνονται και δημοσιεύονται ελεύθερα στο διαδίκτυο είναι ένας οδηγός για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με την εικόνα που είχαμε προ πανδημίας. Αυτό που κάνει παράδοξη την εικόνα είναι οι δείκτες στην Αμερική: Οι δείκτες διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά, με τα κρούσματα να οδηγούν την κούρσα στον πλανήτη και ο ρυθμός καταγραφής νεκρών να παραμένει αμείωτος.

Η παραδοξότητα αυτή συνδέεται με την «πρακτικά άπειρη» και φθηνή ρευστότητα που διοχετεύουν οι κεντρικές τράπεζες για να κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο ενεργή την οικονομία. Και ναι, ο παράγοντας αμερικανικές εκλογές (3 Νοεμβρίου) έχει παίξει τον ρόλο του για αυτή την απλόχερη ρευστότητα.

Τέλος 6μήνου με προσδοκίες καλλωπισμού

Την προσεχή Τρίτη 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται το α’ εξάμηνο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις καλλωπισμού στο ταμπλό, όπου είναι εφικτό. Έως την περασμένη Τετάρτη 29 μετοχές εμφάνιζαν θετική απόδοση από την αρχή του έτους, ενώ 125 ήταν χαμηλότερα. Το τέλος του εξαμήνου θα σημάνει και τη λήξη της διορίας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2019, με 70 εταιρείες να βρίσκονται ακόμα εν αναμονή ανακοινώσεων, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κατά τα λοιπά, η εβδομάδα παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα.

Οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται ζεσταίνοντας τις τσέπες των μετόχων, με τη σκυτάλη να παίρνουν τη Δευτέρα 29/06 η Καρέλιας (€9,40) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), ακολουθεί την Τρίτη η ΕΥΔΑΠ (€0,38), την Τετάρτη η Jumbo θα κόψει το υπόλοιπο μερίσματος ύψους €0,062, την Πέμπτη 2/7 οι μετοχές της Coca Cola, του Πλαισίου και της Intercontinental AEEΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα €0,62, €0,02 και €0,36 αντίστοιχα, ενώ την Παρασκευή 3/7 είναι η σειρά των Πλαστικών Κρήτης (€0,365). Μια έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας (προηγούμενη έκδοση 0,25%) είναι μέσα στο πρόγραμμα την προσεχή Τετάρτη, συμπληρώνοντας το οικονομικό ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας.

Αποχωρήσεις

Η συνεδρίαση της Πέμπτης 2 Ιουλίου θα είναι η τελευταία για τη μετοχή της Περσέας. Και εκεί που κάπως είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι τα πράγματα ηρέμησαν, ήρθε η Newsphone να εγκαταλείψει το Χ.Α. Με βάση το τετράμηνο που δημοσίευσε η εταιρεία, η καθαρή ταμειακή της θέση είναι 2,6 εκατ. ευρώ, σχεδόν το 28% της κεφαλαιοποίησής της. Με τη δύναμη που έχει το ταμείο και με δεδομένο το ότι η μέση τιμή εξαμήνου κινείται κοντά στα τρέχοντα επίπεδα (€0,35), οι βασικοί μέτοχοι θα χρειαστούν ελάχιστα χρήματα για να αποκτήσουν την ελεύθερη διασπορά, καθώς συντονισμένα φαίνεται να ελέγχουν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η καθαρή θέση της εταιρείας βρίσκεται στα 20,7 εκατ. ευρώ με βάση τον ισολογισμό του 2019, σχεδόν 56% χαμηλότερα από την τιμή που έχει η εταιρεία στο ταμπλό. Μικρό σχετικά ρίσκο, αλλά μικρή και η απόδοση για όσους επιχειρήσουν να «παίξουν» την πιθανότητα μια δημόσιας προσφοράς.

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: www.kathimerini.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text