Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Οι προσδοκίες της Μπήτρος μετά το deal με ΣΙΔΜΑ

Οι προσδοκίες της Μπήτρος μετά το deal με ΣΙΔΜΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι προσδοκίες της Μπήτρος μετά το deal με ΣΙΔΜΑ

«Η επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία με την ΣΙΔΜΑ θα βρει τον όμιλό μας με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και μεγέθη, έτοιμο να δώσει τη μάχη όχι πια της συντήρησης, αλλά μιας νέας ανάπτυξης». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης Παναγιώτης Μπήτρος στα πλαίσια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Μπήτρος Συμμετοχών αναφέρθηκε στις επικείμενες εξελίξεις επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων:

- Απομένουν μόνο οι εγκρίσεις των Επιτροπών Ανταγωνισμού και Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εισφερθεί στην ΣΙΔΜA το ενεργητικό και τμήμα του παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική.

- Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Μπήτρος Μεταλλουργική, που θα οδηγήσουν στην απαλλαγή του ομίλου από ένα δυσβάσταχτο βάρος, το οποίο μας κρατούσε -τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια- καθηλωμένους σε θέση άμυνας, εγκλωβισμένους σε έναν σκληρό αγώνα χαρακωμάτων.

- Η επικείμενη αναδιάρθρωση του δανεισμού, τόσο της Μπήτρος Μεταλλουργική, όσο και της Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος αναμένεται να αντιστρέψει την εικόνα των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου σε επίπεδο αποτελεσμάτων αλλά και σε επίπεδο ισολογισμών και -κυρίως- ιδίων κεφαλαίων, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός ενάρετου οικονομικού κύκλου για τις εταιρείες μας.

Βασικά περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου Μπήτρος θα είναι η κατοχή του 25% των μετοχών της ΣΙΔΜA, όπως η τελευταία θα προκύψει μετά την συγχώνευση και επίσης:

1. Τα δύο ακίνητα που διαθέτει σήμερα η Μπήτρος Μεταλλουργική σε Σίνδο και Ασπρόπυργο και τα οποία θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν.

2.Η παρουσία στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (οκτώ φωτοβολταϊκοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 9,2 MW).

3.Η δραστηριότητα της επεξεργασίας και εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων θα εξακολουθήσει να περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων του ομίλου, με φορέα τη Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος, επικεντρωμένη αποκλειστικά στους χάλυβες οπλισμού σκυροδέματος.

4.Η Μπήτρος Κατασκευαστική (διαθέτει κάποιες κατοικίες προς πώληση, χωρίς να προβεί σε κάποια πώληση μέσα στο 2019).

Η εγχώρια αγορά χάλυβα

Ο κ. Μπήτρος αναφέρθηκε στο έντονα αρνητικό περιβάλλον που επικρατεί διεθνώς στην αγορά χάλυβα, συμπληρώνοντας: «Είμαστε ιδιαίτερα συγκρατημένοι όσον αφορά στις προβλέψεις μας για την εγχώρια ζήτηση χαλυβουργικών κατά το υπόλοιπο του έτους, και όχι μόνον λόγω της αβεβαιότητας ως προς την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης.

Μία ύφεση της τάξης μεγέθους του 8% σε ετήσια βάση, όσο κι αν δεν προέρχεται από χαλυβοκαταναλωτικούς κλάδους, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη ζήτηση χάλυβα. Επιπλέον, πολλές ιδιωτικές επενδύσεις, εν εξελίξει ή κυοφορούμενες, συνδέονται με την αγορά των τουριστικών υπηρεσιών και οι φορείς τους, πέραν της αβεβαιότητας για το αύριο η οποία λειτουργεί πάντα ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση, θα υποστούν βαρύ οικονομικό πλήγμα εφέτος.

Στοιχείο προβληματισμού συνιστά και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλα δημόσια έργα υποδομής σε εξέλιξη, ενώ, με την εξαίρεση -ίσως- του Ελληνικού, δεν υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, τα οποία να βρίσκονται σε βαθμό ωρίμανσης τέτοιο που να καθιστά βάσιμη την προσδοκία έναρξής τους εντός του έτους.

Σημαντική, βεβαίως, είναι η αναμενόμενη ενίσχυση της ζήτησης χαλυβουργικών από τα ενεργειακά έργα (ιδίως τα έργα ΑΠΕ, το αδειοδοτικό καθεστώς των οποίων απλουστεύτηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της εκτέλεσής τους) αλλά και από τις επενδύσεις στις υποδομές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Με ικανοποίηση παρακολουθούμε, επίσης, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και την επίσπευση της έναρξης κατασκευής αρκετών μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα επί σειρά ετών, και αναμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη των δρομολογημένων μεγάλων έργων υποδομής (Καστέλι, Πάτρα – Πύργος, Β.Ο.Α.Κ., επέκταση μετρό Αθήνας κ.λπ.).

Το σημαντικότερο στοιχείο, όμως, που αξιολογούμε στο πλαίσιο των προβλέψεών μας για την εξέλιξη της εγχώριας οικονομίας και της αγοράς χάλυβα μεσοπρόθεσμα, είναι η ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην τεράστια πρόκληση που συνιστά η άνευ προηγουμένου ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της COVID-19, η οποία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το νέο Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και το εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, μπορεί να αποτελέσει μοχλό μεταμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας όχι μόνον τις απαραίτητες υποδομές αλλά και την -περιβόητη και τόσο αναγκαία- αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Από μια τέτοια εξέλιξη η εγχώρια αγορά χάλυβα και οι ελληνικές επιχειρήσεις επεξεργασίας και εμπορίας χαλυβουργικών μπορούν να αντλήσουν τεράστια οφέλη».

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text