Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | UniCredit: Βλέπει "βουτιά" 50% στα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα και ύφεση 16%

UniCredit: Βλέπει "βουτιά" 50% στα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα και ύφεση 16%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UniCredit: Βλέπει "βουτιά" 50% στα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα και ύφεση 16%

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μειώνει και η UniCredit τις εκτιμήσεις της για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος, ακολουθώντας τα βήματα άλλων επενδυτικών οίκων όπως η Citi και η Capital Economics, διατηρώντας ωστόσο την άποψή της ότι θα είναι βαθιά, με την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το 2021 να είναι ισχυρή. Πιο αναλυτικά, βλέπει ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 16% φέτος (από 18,6% που έβλεπε πριν) κυρίως λόγω της ισχυρής βουτιάς στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ το ριμπάουντ το επόμενο έτος θα φτάσει το 12% (από 15,5% που έβλεπε πριν).

Εξηγώντας τη διόρθωση στην οποία προχώρησε σε ό,τι αφορά το μέγεθος του "χτυπήματος" στην ελληνική οικονομία από την κρίση λόγω Covid-19, η UniCredit επισημαίνει πως αντανακλά, μεταξύ άλλων, την πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του έτους, λόγω του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα.

ξιλ

Κατά το πρώτο τρίμηνο, σημειώνει, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά λιγότερο από 2% σε τριμηνιαία βάση (σε σύγκριση με 3,6% στην Ευρωζώνη), λόγω θετικών συνεισφορών από τη δημόσια κατανάλωση (η οποία πρόσθεσε 0,5% στο ΑΕΠ) και τα αποθέματα (0,8%). Αυτά αντισταθμίζουν εν μέρει την αναμενόμενη αρνητική επίπτωση από την εγχώρια ζήτηση και τις καθαρές εξαγωγές (που αφαίρεσαν 1,2% και 1,3% αντίστοιχα από το ΑΕΠ).

Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να σημειώσει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο λόγω των περιορισμών στα ταξίδια, οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί σε διάφορους βαθμούς παγκοσμίως. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ των χωρών που θα πληγούν περισσότερο από την πανδημία, και αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε απότομη πτώση της ζήτησης για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες. Αυτή η μείωση της ζήτησης θα ενισχυθεί επίσης από την υψηλή σημασία της ναυτιλίας και του τουρισμού στις εξαγωγές υπηρεσιών. Η ανοιξιάτικη τουριστική περίοδος, που συνήθως αντιπροσωπεύει το 25% των ετήσιων τουριστικών εσόδων της Ελλάδας (που έφτασε το 10% του ΑΕΠ το 2019), έχει χαθεί, τονίζει η UniCredit.

κηκβ

Επιπλέον, η πτώση των κρατήσεων που διαφορετικά θα γινόταν την άνοιξη για την καλοκαιρινή σεζόν είναι πιθανό να σημαίνει ότι η επίδραση της πανδημίας θα είναι πιο επίμονη στον τουρισμό από ό,τι θα είναι σε άλλους τομείς.

Δεδομένου ότι η "κανονική" τουριστική δραστηριότητα θα είναι δυνατή μόνο από τον Ιούλιο και μετά (όταν αρθούν οι υπόλοιποι περιορισμοί στις πτήσεις), οι χαμηλότερες κρατήσεις μαζί με τις επιπτώσεις στο εισόδημα στις χώρες-εταίρους και την παρατεταμένη διαταραχή στην εναέρια κυκλοφορία, μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια άνω του 50% των τουριστικών εσόδων φέτος.

ξλ

Η UniCredit πάντως υπογραμμίζει το σημαντικό μέγεθος των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης.

Όπως επισημαίνει, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και της ρευστότητας για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Η κυβέρνηση υπολογίζει πως το συνολικό δημοσιονομικό πακέτο στήριξης για το 2020 θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ), ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας έχει διαμηνύσει ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης, εάν η Ελλάδα καταφέρει να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και να διαμορφωθεί κάτω του 2%, σε συμφωνία με τους δανειστές.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text