Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Στο εύρος 5,67% με 7,16% εκτιμά την ύφεση για το 2020 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) όπως σημειώνεται στη σύνοψη του τετραμηνιαίου περιοδικού «Οικονομικές Εξελίξεις» για τον μήνα Ιούνιο από το κέντρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση το ΚΕΠΕ αναφέρει: «οι περισσότεροι αναλυτές προχωρούν σε επανεκτίμηση της κατάστασης προβλέποντας μικρότερη ύφεση. Για παράδειγμα, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι θα έχουμε ύφεση (μόνο) 8% το 2020 και ανάπτυξη 4,5% το 2021. Στο ΚΕΠΕ, εκτιμούμε πλέον την ύφεση στο εύρος 5,67% με 7,16%. Το σημαντικότερο στοιχείο της αλλαγής αυτής είναι η εμπιστοσύνη και αξιοπιστία που δημιουργήθηκε στη χώρα μας από τη διαχείριση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης από την ελληνική πολιτεία. Εμπιστοσύνη και αξιοπιστία ήταν τα «χαμένα» όπλα της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για δεκαετίες». Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, τα πρώτα δείγματα γραφής συνηγορούν στην παραπάνω υπόθεση καθώς αντανακλώνται στην επιτυχή έξοδο της χώρας όπου δανείστηκε για 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 1,5%. Η οικονομία μας είναι μικρή και ανοικτή και δυστυχώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν τομέα, τον τουρισμό, με προφανείς διασυνδέσεις με το εξωτερικό. Όπως εκτιμά το ΚΕΠΕ, θα ήμασταν σε ευνοϊκότερη κατάσταση εάν είχαμε φροντίσει πριν από την έλευση του κορονοϊού, π.χ. στη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, ενισχύοντας και άλλους τομείς π.χ. αγροδιατροφικό, μεταποίηση, εκτός του τουρισμού. (εδώ)

Μειώνει και η UniCredit τις εκτιμήσεις της για την ύφεση στην Ελλάδα φέτος, ακολουθώντας τα βήματα άλλων επενδυτικών οίκων όπως η Citi και η Capital Economics, διατηρώντας ωστόσο την άποψή της ότι θα είναι βαθιά, με την ανάκαμψη που θα ακολουθήσει το 2021 να είναι ισχυρή. Πιο αναλυτικά, βλέπει ότι η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ θα κινηθεί στο 16% φέτος (από 18,6% που έβλεπε πριν) κυρίως λόγω της ισχυρής βουτιάς στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ το ριμπάουντ το επόμενο έτος θα φτάσει το 12% (από 15,5% που έβλεπε πριν). Εξηγώντας τη διόρθωση στην οποία προχώρησε σε ό,τι αφορά το μέγεθος του "χτυπήματος" στην ελληνική οικονομία από την κρίση λόγω Covid-19, η UniCredit επισημαίνει πως αντανακλά, μεταξύ άλλων, την πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο του έτους, λόγω του περιορισμού της πανδημίας στη χώρα. Η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να σημειώσει μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο λόγω των περιορισμών στα ταξίδια, οι οποίοι έχουν εφαρμοστεί σε διάφορους βαθμούς παγκοσμίως. Δεδομένου ότι η "κανονική" τουριστική δραστηριότητα θα είναι δυνατή μόνο από τον Ιούλιο και μετά (όταν αρθούν οι υπόλοιποι περιορισμοί στις πτήσεις), οι χαμηλότερες κρατήσεις μαζί με τις επιπτώσεις στο εισόδημα στις χώρες-εταίρους και την παρατεταμένη διαταραχή στην εναέρια κυκλοφορία, μπορεί να μεταφραστεί σε απώλεια άνω του 50% των τουριστικών εσόδων φέτος. (εδώ)

Μεταξύ των 77 επενδυτικών εταιριών ή funds που ενημερώθηκαν διαδικτυακά στο ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ συγκαταλέγεται η “αφρόκρεμα” των επενδυτικών εταιριών καθώς διαχειρίζονται κεφάλαια έως και 1 τρισ. Δολάρια για λογαριασμό επενδυτών, ασφαλιστικών ταμείων, ιδρυμάτων. Αρκεί μια μικρή τοποθέτηση απ όλα αυτά τα funds προκειμένου να αυξηθούν οι εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο, άνω των 100 εκατ,. ευρώ. Με δεδομένο ότι, οι διεθνείς αγορές ( HΠΑ, Ευρώπη ) έχουν καταγράψει θεαματική άνοδο από τα χαμηλά Μαϊου, η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Η σχέση ρίσκου/απόδοσης είναι επίσης από τις υψηλότερες ωστόσο το μειονέκτημα της ελληνικής αγοράς είναι η ρηχή χρηματιστηριακή συμπεριφορά – αν και πρόσφατα η ζήτηση έχει βελτιωθεί και υπάρχουν τόσο αγοραστές, όσο και πωλητές. Τον Φεβρουάριο του 2020 ένας broker της Morgan Stanley ( Credit Comp ) αποκαλούσε τις ελληνικές Τράπεζες ως «την συναλλαγή ( trade ) του 2020». Η σκέψη ήταν απλή : «Η αγορά είναι ανοικτή γι αυτές απομοχλευμένες ιστορίες (όπου εκδίδεις κεφάλαιο) και ξεκαθαρίζεις. Ψάξτε για ονόματα με υποκείμενη κερδοφορία, χαμηλό ρίσκο εκτέλεσης και επικείμενους καταλύτες. Αυτό ήδη έχει συμβεί στην Ιταλία (Monte Paschi) και αναμφισβήτητα στην Γερμανία (Deutsche bank). Οι ελληνικές τράπεζες είναι επόμενες καθώς διαθέτουν στόχους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (Rote) που θα ξεπεράσουν το 10% σε δυο χρόνια. Οι ελληνικές τράπεζες είναι το trade του 2020». Τέσσερις μήνες μετά, και αφού προηγήθηκε η αναστολή της οικονομίας οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και εισηγμένες εταιρίες βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων αμερικανικών οίκων οι οποίοι ποντάρουν στις τράπεζες ως το “στοίχημα” που θα προεξοφλήσει την ανάπτυξη, ύστερα από την μεγάλη ύφεση. (εδώ)

Μπορεί στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ οι λιγνιτικές μονάδες 1, 2, 3 και 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου να έχουν προγραμματιστεί για κλείσιμο το 2022, ωστόσο η απόσυρσή τους ουσιαστικά έρχεται από την 1η Ιουλίου. Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ υπό την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε περιοδεία της στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, οι λιγνιτικές μονάδες 1 έως 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την εκπομπή αέριων ρύπων σύμφωνα με κοινοτική οδηγία του 2013 για τους βιομηχανικούς ρύπους. Με βάση το συγκεκριμένο πλαίσιο, θα μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις έως τις 30 Ιουνίου του 2020, προκειμένου να πιάνουν τα σχετικά όρια των χαμηλών ρύπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δοκιμές των τεσσάρων πρώτων μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δείχνουν ότι δεν συμμορφώνονται με τα όρια των εκπομπών αέριων ρύπων, σε αντίθεση με την μονάδα 5, η οποία θα μπορεί να λειτουργεί. Πάντως, η διοίκηση της ΔEΗ, λόγω και του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων ρύπων, έχει προχωρήσει σε πολύ πιο πρόωρη «απολιγνιτοποίηση», περιορίζοντας δραστικά τη λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα και με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ (μηνιαίο δελτίο ζήτησης ενέργειας του Μαΐου) ότι η λιγνιτική παραγωγή τον προηγούμενο μήνα περιορίστηκε κατά 71,3% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και η συμμετοχή της στο ενεργειακό μείγμα μειώθηκε στο 6%. (εδώ)

Δύσκολη εκτιμά ότι θα είναι η επόμενη μέρα της πανδημίας η διοίκηση της AVE (πρώην Audiovisual της οποίας ο βασικός μέτοχος είναι η οικογένεια Βαρδινογιάννη) και ελέγχει το 50,1% της Kristelkom, έχει θυγατρική την «Allou Fun Park Ελληνικά Ψυχαγωγικά Πάρκα Α.Ε.» στο οποίο ανήκει το θεματικό πάρκο ψυχαγωγίας Allou Fun Park, αλλά και την Odeon με τις κινητογραφικές αίθουσες. Κατά το πρώτο 5μηνο της τρέχουσας χρήσης τα έσοδα από τη λειτουργία των κινηματογράφων και του allou ανήλθαν σε 3,40 εκ μειωμένα κατά αξία 3,88εκ ήτοι 53% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Επίσης το έσοδα προερχόμενα από τη διανομή προϊόντων κινητής τηλεφωνίας κατά το πρώτο 5μηνο του 2020 ανήλθαν σε 35,88 εκ μειωμένα κατά 13% περίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά την οποία ανήλθαν σε 41,45εκ. Η εκτίμηση της Διοίκησης αναφορικά με τα έσοδα από τις κινηματογραφικές αίθουσες για τη χρήση 2020 είναι ότι θα είναι μειωμένα κατά 40%-45% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Τα έσοδα από το Allou fun park για τη χρήση 2020 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση της τάξης του 30%-35% σε σχέση με το 2019, ενώ οι προβλέψεις των εσόδων από τον κλάδο της διανομής προϊόντων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση κατά ποσοστό περίπου 10%. Για το 2019 ο κύκλος εργασιών της ΑVE στη χρήση 2019 ανήλθε σε 104,63 εκ. για τον όμιλο έναντι ποσού 39,73 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αυτή σε επίπεδο ομίλου προέρχεται όπως αναφέρεται και παραπάνω από την ενσωμάτωση του ομίλου της “KRISTELCOM” από τις 07.06.2019. Τα αποτελέσματα προ φόρων του Ομίλου στην χρήση 2019 διαμορφώθηκαν σε ζημιές 18,41 εκ έναντι ποσού ζημιών 9,00 εκ της προηγούμενης χρήσης για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ομίλου. (εδώ)

«Η επόμενη μέρα μετά τη συμφωνία με τη ΣΙΔΜΑ θα βρει τον όμιλό μας με διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά και μεγέθη, έτοιμο να δώσει τη μάχη όχι πια της συντήρησης αλλά μιας νέας ανάπτυξης». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης Παναγιώτης Μπήτρος, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Μπήτρος Συμμετοχών αναφέρθηκε στις επικείμενες εξελίξεις επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων πως απομένουν μόνο οι εγκρίσεις των Επιτροπών Ανταγωνισμού και Κεφαλαιαγοράς , προκειμένου να εισφερθεί στη ΣΙΔΜA το ενεργητικό και τμήμα του παθητικού της Μπήτρος Μεταλλουργική. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Μπήτρος Μεταλλουργική, που θα οδηγήσουν στην απαλλαγή του ομίλου από ένα δυσβάσταχτο βάρος, το οποίο μας κρατούσε -τα τελευταία πέντε τουλάχιστον χρόνια- καθηλωμένους σε θέση άμυνας, εγκλωβισμένους σε έναν σκληρό αγώνα χαρακωμάτων. Η επικείμενη αναδιάρθρωση του δανεισμού, τόσο της Μπήτρος Μεταλλουργική όσο και της Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος, αναμένεται να αντιστρέψει την εικόνα των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου σε επίπεδο αποτελεσμάτων αλλά και σε επίπεδο ισολογισμών και -κυρίως- ιδίων κεφαλαίων, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός ενάρετου οικονομικού κύκλου για τις εταιρίες μας. (εδώ)

Σε περαιτέρω ανάλυση του φετινού στόχου για την επίτευξη λειτουργικών κερδών αντίστοιχων των περυσινών που είχε αναφέρει στις 10 Ιουνίου στους αναλυτές προχώρησε ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων του εισηγμένου ομίλου. «Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, φαίνεται πως θα τα πάμε καλύτερα από πέρυσι», σημείωσε ο κ. Φέσσας, ενώ στο μέτωπο των κερδών υποστήριξε πως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι: Πέρυσι είχαμε έκτακτη θετική επίδραση ύψους 1,5 εκατ. από αντιλογισμό παλαιότερης πρόβλεψης. Στο ένα εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της ACS από την ανάγκη εξυπηρέτησης της απότομης εκτίναξης των εργασιών της κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ θα είναι μειωμένα τα κέρδη της Cardlink, μετά την ανανέωση των συμφωνιών της με τις τράπεζες (το 2020 αποτελεί μεταβατικό έτος για τη συγκεκριμένη εταιρία). Υπήρξε χορηγία ύψους 500 χιλ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Γενικότερη εκτίμηση των στελεχών της Quest είναι ότι διαμορφώνεται μια τάση μακροχρόνιας αύξησης της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ομίλου, όπως για τις ACS (ηλεκτρονικό εμπόριο), Cardlink (ηλεκτρονικές συναλλαγές), Unisystems και InfοQuest (περαιτέρω ψηφιοποίηση, εργασία εξ αποστάσεως, κ.λπ.). Τέλος, η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Παρασκευής (26/6/2020) αποφάσισε μεταξύ άλλων την επιστροφή κεφαλαίου 0,15 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών μέσα στους επόμενους 24 μήνες, σε εύρος τιμών μεταξύ 1 και 20 ευρώ. (εδώ)

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοχυρώθηκε στην ΕΚΤΕΡ το έργο της Μελέτης, Κατασκευής και εξοπλισμού της Νέας Πτέρυγας Εντατικής Θεραπείας, το έργο 50 κλινών του Νοσοκομείου Σωτηρία, προϋπολογισμού 7,1 εκατ ευρώ. Επίσης η εταιρία το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει και νέες συμβάσεις, όπως την πρώτη φάση μερικής κατεδάφισης κτηρίου και ανέγερσης κτηρίου γραφείων και αποθηκών, επί της οδού Δωρίδος 18-20 στον Ταύρο Αττικής. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ανατεθειμένης πρώτης φάσης του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1,54 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ενώ η προθεσμία ολοκλήρωσής του ορίζονται οι 8 μήνες. Επίσης πρόσφατα προχώρησε στην υπογραφή εκτέλεσης έργου με την εταιρία «GMD ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.» για την εκτέλεση των εργασιών του έργου «Αποπεράτωση υφιστάμενου ημιτελούς Ξενοδοχείου Β’ κατηγορίας και αναβάθμιση σε Ξενοδοχείο 5 αστέρων...» με το συνολικό προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται σε 5,51 εκατ ευρώ.Τέλος τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης εκτέλεσης έργου με την Τράπεζα της Ελλάδος με αντικείμενο της Σύμβασης την εκτέλεση των εργασιών του έργου «Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός του κτιρίου επί της οδού Σίνα 16».Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5,57 εκατ ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ενώ η προθεσμία αποπεράτωσης του έργου ορίζεται σε 36 μήνες. (εδώ)

H Logismos α.ε., Εταιρία Συστημάτων Πληροφορικής με έδρα την Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το 2019, σύμφωνα με τα οποία ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 2.563 χιλ. ευρώ. σε σχέση με το 2018 που ήταν 2.386 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7%. Τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων και απομειώσεων άυλων περιουσιακών στοιχείων χωρίς τις αναλογούσες αποσβέσεις επιχορηγήσεων ανήλθαν σε 665,4 χιλ. ευρώ σε σχέση με το 2018 που ήταν 645,6 χιλ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 3%. Το αποτέλεσμα μετά από φόρους ανήλθε σε ζημία 210,1 χιλ. ευρώ έναντι κέρδους 37,7 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Να σημειωθεί ότι η Εταιρία στη χρήση 2019 έχει επιβαρυνθεί με έκτακτες απομειώσεις ποσού 170,1 χιλ. Ευρώ. (εδώ)

Η Βιομηχανία AKRITAS, η μόνη ελληνική βιομηχανία παραγωγής μοριοσανίδας, διατήρησε εντός του 2019 τον ηγετικό της ρόλο στον κλάδο της τεχνητής ξυλείας. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, συνεχίζοντας την υλοποίηση της στρατηγικής της και την εστίαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, η εταιρία ενίσχυσε περεταίρω το μερίδιό της στα επενδεδυμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε μια αναδιάρθρωση των αγορών στόχων του εξωτερικού, διατηρώντας το εξωστρεφές της προφίλ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι τον Σεπτέμβριου του 2019 ολοκληρώθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρίας. Ο Κύκλος Εργασιών της εταιρίας για το 2019 κινήθηκε ελαφρά μειούμενος κατά -1%, φτάνοντας στα 28,8 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο οφείλεται στην αναδιάρθρωση του μείγματος πωλήσεων. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση κατά -5,9% των πωλήσεων μη επενδεδυμένης μοριοσανίδας καλύφθηκε από την αύξηση των πωλήσεων επενδεδυμένης μελαμίνης κατά 4,1%. Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας, ο δείκτης EBITDA σε επίπεδο Ομίλου παρέμεινε στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το προηγούμενο έτος, καθώς διαμορφώθηκε σε -24.518 ευρώ έναντι 1.517 ευρώ το 2018. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η σταθεροποίηση των αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε παρά την αρνητική επίδραση από το υψηλό κόστος αγοράς ξυλείας το 1ο τρίμηνο του 2019 λόγω της αναγκαιότητας προμήθειας που προέκυψε εκείνη την περίοδο, και η οποία εκτιμάται σε περίπου 500.000 ευρώ. (εδώ)

Η «FLEXOPACK A.E.» ανακοίνωσε ότι την 26η Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της έδρας της Εταιρίας, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, στην οποία στην οποία μεταξύ άλλων ενέκρινε ομόφωνα την διάθεση των αποτελεσμάτων της εταιρικής χρήσεως 2019 (01.01.2019-31.12.2019) και ειδικότερα ενέκρινε την διανομή προς τους μετόχους της Εταιρίας μερίσματος συνολικού ποσού 740.706,00 Ευρώ (μικτό ποσό), ήτοι ποσού 0,0632 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό) από τα κέρδη της κλειόμενης χρήσεως, από το οποίο παρακρατείται ο αναλογών στο μέρισμα φόρος ποσοστού 5%. Δικαιούχοι είσπραξης του ως άνω μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Αύλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) μέτοχοι της Εταιρίας την Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 (record date). Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίσθηκε η Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με το άρθρο 5.2 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2020. (εδώ)

Η Εταιρία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό, ότι η Tακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρίας της 29ης Ιουνίου 2020 αποφάσισε την διανομή μερίσματος €0,10 λεπτών ανά μετοχή (μικτό ποσό) στους μετόχους της Εταιρίας από τα κέρδη της χρήσης 2019. Το ποσό αυτό θα προσαυξηθεί με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 5.761 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρία ήτοι κατά 0,000081 ευρώ ανά μετοχή και συνεπώς το συνολικό ποσό του μερίσματος ανά μετοχή θα ανέλθει σε 0,100081 ευρώ από το οποίο παρακρατείται ο αναλογούν στο μέρισμα φόρος ποσοστού 5%. Συνεπώς το καθαρό πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0,095077 ευρώ ανά μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος θα είναι οι μέτοχοι της Εταιρίας που είναι εγγεγραμμένοι στο Σ.Α.Τ. την 25η Αυγούστου 2020. Από την 24η Αυγούστου 2020, οι μετοχές της Εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα λήψης του μερίσματος. (εδώ)

Η Διοίκηση της Πλαίσιο Computers σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής, ανακοινώνει ότι την 26η Ιουνίου 2020 προέβη στην υπογραφή Σύμβασης Κάλυψης Κοινού Ομολογιακού Δανείου μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως, συνολικής ονομαστικής αξίας 6.000.000 Ευρώ και διάρκειας 6 ετών, με κάλυψη αυτού από την Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία με την επωνυμία «Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρία». Διαχειριστής πληρωμών και Εκπρόσωπος των Ομολογιούχων ορίσθηκε η «Τράπεζα Eurobank Ανώνυμη Εταιρία». Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου θα χρησιμοποιηθεί από την Εταιρία για την κάλυψη μεσοπρόθεσμων αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης και την εν γένει εξυπηρέτηση των εταιρικών σκοπών και δραστηριοτήτων αυτής. (εδώ)

Τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους 585.000 ευρώ για τη χρήση 2019 ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Μοτοδυναμικής. Ειδικότερα, η ΓΣ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ευρώ 0,02€ ανά μετοχή σε πλήθος 29.250.000 μετοχών, με ημερομηνία αποκοπής την 01.07.2020, ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων («record date») την 02.07.2020 και ημερομηνία καταβολής του μερίσματος μέσω της πληρώτριας τράπεζας Alpha Bank την 07.07.2020. Από το ποσό του μερίσματος θα παρακρατηθεί σύμφωνα με τον ν. 4172/2013, ο αναλογών φόρος εκ ποσοστού 5% και συνεπώς το καθαρό μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους της Εταιρίας θα ανέλθει σε ευρώ 555.750 ευρώ (ευρώ 0,0190 ανά μετοχή). (εδώ)

Συνεχίζει την κερδοφόρα πορεία της η Εταιρία PAPERPACK ΑΒΕΕ, και στην περίοδο του Α’ Τριμήνου από 1/1/2020 έως 31/03/2020. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας ανήλθε σε 4.698 χιλ.€ έναντι 5.211 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,85% ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της Εταιρίας διαμορφώθηκαν σε 1.181 χιλ.€ έναντι 1.417 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.Tα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 744 χιλ.€ έναντι 980 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης ενώ μείωση παρουσίασαν και τα κέρδη μετά από φόρους τα οποία διαμορφώθηκαν σε 560 χιλ.€ έναντι 670 χιλ.€ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης. Τέλος, ο τραπεζικός δανεισμός της Εταιρίας μειώθηκε κατά 183 χιλ.€ σε σχέση με την 31/12/2019. (εδώ)

Πρόταση επαναγοράς μέρους ή του συνόλου του ομολόγου αρχικού ύψους 300 εκατ. ευρώ το οποίο «λήγει» τον Ιούνιο του 2021, κατέθεσε η Titan Global Finance, θυγατρική της Τιτάν, στους κατόχους του εν λόγω τίτλου, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την έκδοση ενός νέου 7ετούς ομολόγου συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά το υπάρχον ομόλογο, το υφιστάμενο υπόλοιπο είναι αυτή τη στιγμή στα 287,8 εκατ. ευρώ, διαθέτει τοκομερίδιο 3,5% και είναι εγγυημένο, με τη εταιρία να προσφέρει 1.016 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας. Παράλληλα ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση ενός νέου 7ετούς ομολόγου, συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, με τα κεφάλαια που θα αντληθούν να χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για την εξαγορά των υφιστάμενων ομολογιών. (εδώ)

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας Mermeren Combinat στα γραφεία της εταιρίας στο Prilep. Οι μέτοχοι που συμμετείχαν ή εκπροσωπήθηκαν ήταν δύο (2) και αντιπροσωπεύουν το 89,25% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας. Μεταξύ αυτών που αποφασίσθηκαν ήταν και η διάθεση των κερδών της Εταιρίας για την χρήση 2019 ποσού 1.237.781.751 Δηναρίων (20.124.798 Ευρώ) ως εξής:

· Κέρδη εις νέον ποσόν 991.781.751 δηναρίων (16.125.143 Ευρώ)

· Επανεπενδυόμενα κέρδη ποσόν 246.000.000 δηναρίων (3.999.655 Ευρώ) (εδώ)

Η απόφαση για το εάν η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, έγκειται στην Bundesbank, ανέφερε δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας. Το συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε τον Μάιο ότι η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με τις αγορές κρατικών ομολόγων άνω των 2 τρισ. ευρώ, διατάσσοντας την Bundesbank να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εκτός εάν η ΕΚΤ αποδείξει τη λογική των κινήσεών της μέσα σε τρεις μήνες. Ο Peter Huber, συντηρητικός δικαστής στο δικαστήριο που συνέταξε την απόφαση, δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι το δικαστήριο δεν εμπλέκεται πλέον και η απόφαση για το εάν θα παραιτηθεί, έγκειται στην κεντρική τράπεζα της Γερμανίας. "Η Bundesbank δεσμεύεται από την απόφασή μας, αλλά πρέπει να αποφασίσει με δική της ευθύνη εάν η ανακοίνωση της ΕΚΤ για τους λόγους στους οποίους προχωρά, ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας ή όχι", ανέφερε ο Huber. "Το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο δεν εμπλέκεται πλέον", πρόσθεσε. (εδώ)

Την αυτοκινητοβιομηχανία Zoox, η οποία είναι εξειδικευμένη στα οχήματα αυτόνομης οδήγησης, εξαγοράζει ο διαδικτυακός κολοσσός λιανεμπορίου Amazon καταβάλοντας περισσότερα από 1 δισ. Δολάρια, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Αυτή η απόφαση θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου σε αυτό το πεδίο, το οποίο θεωρείται και το σημαντικότερο για την αυτοκινητοβιομηχανία μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών του κλάδου του αυτοκινήτου και των διοικήσεων των εταιριών του, η ανάπτυξη της αυτόνομης οδήγησης είναι μία από τις δύο πιο μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ειδικότερα, η αυτόνομη οδήγηση παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε είδους όχημα να κινείται στον δρόμο χωρίς την παρέμβαση του οδηγού ο οποίος πλέον θα έχει ρόλο επικουρικό άμα το όχημα βρεθεί μπροστά σε έκτακτη συνθήκη, την οποία δεν έχει ο πρώτος προβλέψει. Βέβαια, στο απώτερο μέλλον οι επιστήμονες, που ασχολούνται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, θέλουν ο ρόλος του οδηγού να μηδενιστεί. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text