Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα πλεονεκτήματα του Ομίλου Μυτιληναίος για ανθεκτικά μεγέθη στην κρίση

Τα πλεονεκτήματα του Ομίλου Μυτιληναίος για ανθεκτικά μεγέθη στην κρίση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα πλεονεκτήματα του Ομίλου Μυτιληναίος για ανθεκτικά μεγέθη στην κρίση

Ένα στόχο δύσκολο για τους περισσότερους ελληνικούς ομίλους επιδιώκει να επιτύχει φέτος ο Όμιλος Μυτιληναίος: κόντρα στην ύφεση και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού, να διατηρήσει τα βασικά μεγέθη (κύκλος εργασιών, EBITDA) στα ίδια επίπεδα με το 2019.

Την ανθεκτικότητα του ομίλου στις πιέσεις της συγκυρίας ενισχύει το επιχειρηματικό του μοντέλο, που χαρακτηρίζεται από τη διαφοροποίηση δραστηριοτήτων και δίνει στον Όμιλο Μυτιληναίος μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, όπως τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στη διεθνή ιστοσελίδα χρηματιστηριακής και επενδυτικής ενημέρωσης seekingalpha.com.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2019, αναδεικνύεται η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου. Ο τομέας της Μεταλλουργίας εισέφερε έσοδα 595 εκατ. ευρώ (συμμετοχή με 26% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών) και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 162 εκατ. ευρώ (52% του συνόλου). Ο τομέας Ενέργειας - Φυσικού Αερίου εισέφερε έσοδα 996 εκατ. ευρώ (44% του συνόλου) και EBITDA 101 εκατ. ευρώ (32%), ενώ ο τομέας Κατασκευών - Υποδομών είχε έσοδα 666 εκατ. ευρώ (30% συνεισφορά) και EBITDA 51 εκατ. ευρώ (16% συνεισφορά).

Τα κεντρικά σημεία είναι τρία:

Απέναντι στην πίεση που δημιουργεί η πανδημία, ο τομέας Μεταλλουργίας του Ομίλου Μυτιληναίος παραμένει ανθεκτικός και έχει τις προϋποθέσεις να ανακάμψει δυναμικά όταν ενισχυθούν οι διεθνείς τιμές του αλουμινίου.

Ο τομέας Ενέργειας και Φυσικού Αερίου έχει δείξει αμυντικά χαρακτηριστικά, ενώ το νέο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας των 826 MW αναμένεται να ενισχύσει τη λειτουργική κερδοφορία από το 2022.

Η ελκυστική αποτίμηση της μετοχής προσφέρει ένα καλό σημείο εισόδου με επενδυτικό ορίζοντα 2 - 3 ετών.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ως κεντρικό συμπέρασμα, οι ταμειακές ροές της Μυτιληναίος υποστηρίζονται από τον τομέα Μεταλλουργίας, ο οποίος έχει ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς το κόστος παραγωγής κατατάσσεται στο πρώτο τεταρτημόριο της παγκόσμιας καμπύλης (δηλαδή βρίσκεται στο 25% των φθηνότερων παραγωγών). Επιπλέον, οι ταμειακές ροές υποστηρίζονται από τις πιο αποδοτικές στην Ελλάδα Μονάδες Παραγωγής Συνδυασμένου Κύκλου (CCGT). Οι προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας καθοδηγούνται από τη νέα μονάδα CCGT, ισχύος 826 MW, που θα μπορούσε να συνεισφέρει 60 - 70 εκατ. ευρώ (το EBITDA του Ομίλου το 2019 ήταν 313 εκατ. ευρώ) αρχής γενομένης από το 2022 καθώς και από την επιχειρηματική μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας, που έχει αρχίσει να κερδίζει από τη σημαντική παγκόσμια ανάπτυξη φωτοβολταϊκών (PV) και έργων αποθήκευσης σε μπαταρίες.

Ο τομέας Μεταλλουργίας: Ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής

Μεταξύ άλλων, στο άρθρο τονίζεται ότι η πανδημία COVID-19 έχει οδηγήσει σε απότομη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης αλουμινίου, με αποτέλεσμα η τιμή να πέσει κάτω από τα 1.500 δολ./τόνο, ενώ τον Ιούνιο ανέκαμψε και ξεπέρασε τα 1.600 δολ. Παρά την πτώση των διεθνών τιμών, όμως, ο τομέας Μεταλλουργίας του Ομίλου Μυτιληναίος παραμένει κερδοφόρος, καθώς το κόστος παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως. Οι πρόσθετες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας θα πρέπει να οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη της κερδοφορίας όταν οι τιμές του αλουμινίου επανέλθουν σε ανοδική πορεία.

Ο τομέας Ενέργειας - Φυσικού Αερίου: Αμυντικά χαρακτηριστικά

Ο τομέας της Ενέργειας έχει αμυντικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο σημερινό δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Παρά τη μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ο τομέας Ενέργειας και Φυσικού Αερίου κατάφερε να βελτιώσει τις οικονομικές του επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο 2020, επωφελούμενος από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου. Επιπλέον, η πρόσφατα δημιουργημένη επιχειρηματική μονάδα αποθήκευσης θα επικεντρωθεί σε φωτοβολταϊκά έργα και έργα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία αναμένεται να αναπτυχθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Όλες οι θερμικές εγκαταστάσεις του Ομίλου παρέμειναν πλήρως λειτουργικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον, λόγω της ανώτερης αποδοτικότητάς τους και της χρήσης φυσικού αερίου που εξασφαλίζουν χαμηλότερες εκπομπές CO2, οι μονάδες Συνδυασμένου Κύκλου συνέχισαν να κατατάσσονται πρώτες μεταξύ των παραγωγών θερμικής ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 1.228 TWh το πρώτο τρίμηνο 2020, μειωμένη κατά 3,5% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 12% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.

Στην πλευρά της λιανικής εμπορίας ενέργειας, η Protergia αύξησε το μερίδιο αγοράς της τον Μάρτιο του 2020 στο 6,5% και η πελατειακή της βάση ήταν κοντά σε 250 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ήταν ότι η κερδοφορία του τομέα Ενέργειας βελτιώθηκε το α' τρίμηνο, παρά τη σημαντικά χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας (κατά μέσο όρο €50,4/MWh το α' τρίμηνο 2020 έναντι €68,1/MWh το αντίστοιχο τρίμηνο 2019) λόγω των σημαντικά χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου. Το περιθώριο κέρδους αφαιρουμένου του κόστους ρύπων αυξήθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 55% το πρώτο τρίμηνο, χάρη στις οικονομίες κλίμακος και στην πρόσβαση σε φυσικό αέριο σε ανταγωνιστικές τιμές και με διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.

Η ανταγωνιστικότητα κόστους προμήθειας φυσικού αερίου ενισχύεται από την πρόσφατη συμφωνία με την Gazprom, που προβλέπει παραδόσεις φυσικού αερίου αγωγών για την περίοδο έως το 2030. Η συμφωνία εξασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου του Ομίλου μέχρι το 2030 σε ανταγωνιστικές τιμές, σε μια περίοδο που οι προμήθειες αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά λόγω της λειτουργίας της νέας μονάδας παραγωγής ρεύματος. Επίσης, προσφέρει μεγάλη εξοικονόμηση στην προμήθεια φυσικού αερίου στους τομείς της Μεταλλουργίας και της Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και δημιουργεί ευκαιρίες συναλλαγών για τη μονάδα Εμπορίας Φυσικού Αερίου.

Ο τομέας Ενέργειας & Φυσικού Αερίου θα πρέπει να συνεχίσει να επωφελείται από τις ευνοϊκές τιμές του φυσικού αερίου που θα διατηρηθούν, ενώ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα θα πρέπει να ανακάμψει σταδιακά με την επαναλειτουργία της οικονομίας και την αύξηση της κατανάλωσης από βιομηχανικούς πελάτες που αυξάνουν την παραγωγή.

Η νέα μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου (CCGT), ισχύος 826 MW, θα είναι η πιο αποδοτική στην Ευρώπη με θερμική απόδοση άνω του 63% και η κατασκευή της συνεχίζεται σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό με στόχο να τεθεί σε λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Σε αυτό τον τομέα, η Μυτιληναίος έχει το πλεονέκτημα της έγκαιρης εισόδου, αφού δεν έχει προγραμματιστεί η κατασκευή άλλης CCGT στην Ελλάδα στο εγγύς μέλλον. Προβλέπεται ότι η νέα μονάδα θα έχει συνεισφορά 60 - 70 εκατ. ευρώ στα EBITDA ετησίως από το 2022.

Συνολική ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ

Στην ανάλυση τονίζεται ότι ο Όμιλος Μυτιληναίος έχει καθαρό χρέος 530 εκατ. ευρώ, χωρίς σημαντικές λήξεις ως το 2022, ενώ διατηρεί ταμειακό υπόλοιπο 700 εκατ. ευρώ και συνολική ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι εγκεκριμένες γραμμές πιστώσεων 800 εκατ. ευρώ από τράπεζες. Αναμένεται ότι θα αυξηθεί το χρέος το 2020 και 2021 για τη χρηματοδότηση της νέας μονάδας CCGT , για πρόσθετες επενδύσεις σε δυναμικότητα αιολικών πάρκων και για νέα κατασκευαστικά έργα. Πάντως, η μόχλευση θα πρέπει να παραμείνει σε λογικά επίπεδα με το καθαρό χρέος προς EBITDA να εκτιμάται σε1,6x το 2020-2021.

Ελκυστική αποτίμηση

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η μετοχή της Μυτιληναίος διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση, καθώς το P/E απέχει αρκετά από τη μέση τιμή της τελευταίας πενταετίας. Παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της πανδημίας, ο τομέας ηλεκτρισμού του Ομίλου συνεχίζει να αυξάνει τα κέρδη του, ενώ ο τομέας μεταλλουργίας παρέμεινε κερδοφόρος και με χαμηλές τιμές αλουμινίου και αλουμίνας. Οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις αντικατοπτρίζονται στην τιμή της μετοχής, καθώς η εταιρεία διαπραγματεύεται τώρα με σχέση τιμή/κερδών (P/E) 7,5x έναντι μέσου όρου πενταετίας 9,8x. Σε αυτή την αποτίμηση η αγορά δεν λαμβάνει υπόψη τα οφέλη σε επίπεδο κερδοφορίας από τη λειτουργία της νέας μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου.

 

Πηγή: businessdaily.gr

Original text


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text