Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 01 Ιουλίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 01 Ιουλίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 01 Ιουλίου 2020

Επιδεινώθηκε ελαφρά τον Ιούνιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ελληνική οικονομία, υποχωρώντας στις 87,6 μονάδες, έναντι 88,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, μικρή επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε βιομηχανία και υπηρεσίες, ενώ αντίθετα σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο υπήρξε σχετική διόρθωση των προσδοκιών μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, επίσης σημειώνεται ανοδική διόρθωση της κάμψης που υπήρξε έως τον Μάιο, με τα περισσότερα νοικοκυριά να διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία στους επόμενους 12 μήνες των δικών τους οικονομικών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η επόμενη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό το οποίο καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο πεδίο του εγχώριου προϊόντος και σε ετήσια βάση.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα διογκώθηκε και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα παραγωγής ενισχύθηκαν, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση εμφάνισαν οριακή βελτίωση.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά.
  • στις Υπηρεσίες, οι ήπιες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίστηκαν έντονα, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν οριακά σε αντίθεση με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους όπου βελτιώνονται ήπια, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές ενώ η πρόθεση για αποταμίευση εξασθενεί οριακά. (εδώ)

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI υπέδειξαν οριακή επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Ιούνιο, καθώς η μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών εξασθένησε σημαντικά. Σύμφωνα με αναφορές, παρότι η ζήτηση των πελατών παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, η επανέναρξη των εργασιών των πελατών και των βασικών αγορών εξαγωγών μετά την ελάφρυνση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) συνέβαλε στον όγκο των πωλήσεων. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 49.4 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή υψηλότερη από τις 41.1 μονάδες του Μαΐου και υπέδειξε σημαντικά βραδύτερη συρρίκνωση των συνολικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα σε σύγκριση με το ναδίρ του Απριλίου. Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε: "Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας άρχισε να βγαίνει από το χάος της πανδημίας τον Ιούνιο, καθώς η συρρίκνωση της παραγωγής επιβραδύνθηκε με οριακό ρυθμό. Το άνοιγμα και πάλι των εργοστασίων, των πελατών και της ευρύτερης οικονομίας συνεισέφεραν στη σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης. Ωστόσο, οι εταιρίες εξακολούθησαν να αναφέρουν γενικά εξασθενημένη ζήτηση, ενώ η παραγωγή υποστηρίχθηκε εν μέρει από τη διεκπεραίωση των ανεκτέλεστων εργασιών. (εδώ)

Την υπογραφή δανειακής σύμβασης ύψους, έως, 400 εκατ. ευρώ ανάμεσα στην η Αριάδνη Interconnection, 100% θυγατρική της συγγενούς της εταιρείας ΑΔΜΗΕ ΑΕ και τη Eurobank για τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής είναι ένα εμβληματικό έργο, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο που βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης στη χώρα και το δεύτερο μεγαλύτερο συνολικά, το οποίο θα συμβάλλει αισθητά στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης με θετικό πρόσημο, ειδικά για την οικονομία της Κρήτης που είναι μια από τις σημαντικότερες οικονομικές περιφέρειες της χώρας. Το κοινό ομολογιακό δάνειο έχει διάρκεια αποπληρωμής δέκα (10) χρόνια και δυνατότητα τμηματικών αναλήψεων σύμφωνα με την πορεία υλοποίησης της διασύνδεσης. Πέραν του τραπεζικού δανεισμού, το εμβληματικό έργο θα υλοποιηθεί και με τη χρήση ιδίων κεφαλαίων ύψους 200 εκατ. ευρώ ενώ για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθεί η συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» ή και το διάδοχο πρόγραμμα αυτού. (εδώ)

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση των ετήσιων οικονομικών εκθέσεων για την χρήση 2019, των εισηγμένων εταιριών που διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά, με τις οικονομικές επιδόσεις -σύμφωνα με τη σχετική έρευνα- να συνεχίζουν να είναι άκρως ικανοποιητικές παρόλο που τα μεγέθη τους έχουν ανέλθει στα υψηλά της χρονικής περιόδου 2010-2019, μετά το «bottom line» της διετίας 2012-2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η αρμόδια μονάδα του Χρηματιστηρίου, για το 2019 καταγράφονται σταθερές πωλήσεις στα επίπεδα των 69 δισ. ευρώ στις μέγιστες τιμές της τελευταίας τριετίας, με άνοδο +10% από τα χαμηλά της δεκαετίας, δείγμα της σταθεροποίησης της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1%-2%) κατά την διετία 2018-2019. Παράλληλα, με βάση τα ίδια στοιχεία, παρατηρήθηκε σταθερότητα στo μικτό κέρδος στα επίπεδα των 11 δισ. ευρώ, με άνοδο >+31% από τα χαμηλά της χρήσης 2013, μεγάλη άνοδος της Λειτουργικής Κερδοφορίας (EBITDA) «ακουμπώντας» τα επίδεδα των 9 δισ. σε ποσοστό >+17,3% σε σχέση με το 2018, δείγμα της συνεχιζόμενης προσπάθειας των εισηγμένων για βέλτιστη λειτουργία αλλά και της επίδρασης της αλλαγής της λογιστικής πολιτικής σύμφωνα με εφαρμογή του IFRS 16 και πτώση της Κερδοφορίας Προ Φόρων και Μετά Φόρων σε ποσοστά -56,0% και -59,0% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2018, λόγω των επιβαρυμένων αποτελεσμάτων της ΔΕΗ από μη επαναλαμβανόμενων «απομειώσεων της αξίας στοιχείων ενεργητικού και συμμετοχών» ύψους -2,1 ευρώ. (εδώ)

Βελτιωμένα αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση, μετά από rebate & clawback, ανακοίνωσε για το 2019 ο Όμιλος Ιατρικό Αθηνών. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 197,3 εκατ. ευρώ με αύξηση κατά 8%, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 27,7 εκατ. ευρώ βελτιωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, κατά 15% και τα  κέρδη προ φόρων κατέγραψαν αύξηση κατά 14% στα 10,8 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εταιρίας ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 190,7 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 8%, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 23,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10%, σε σχέση με το αντίστοιχο EBITDA του 2018 και τα κέρδη προ φόρων κατέγραψαν αύξηση κατά 21% και ανέρχονται σε 6,9 εκατ. ευρώ. Το Ομολογιακό Δάνειο της εταιρίας μειώθηκε κατά 10 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρία έχει ήδη λάβει έγκριση παράτασης του ομολογιακού δάνειου κατά 12 μήνες (ήτοι έως την 5η Ιουλίου 2021) με ευνοϊκότερους όρους, καθώς το επιτόκιο μειώθηκε κατά 75 μονάδες βάσης. Η παράταση του υφιστάμενου ομολογιακού δάνειου δόθηκε διότι η αναδιάρθρωση καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επομένους μήνες, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. (εδώ)

Η Intracom Defense (IDE) υπέγραψε σύμβαση με την Israel Aerospace Industries (IAI) για την προμήθεια ολοκληρωμένου Υβριδικού Συστήματος Παροχής Ενέργειας, βασισμένο στην προηγμένη τεχνολογία Hybrid Electric Power Systems (HEPS®) που έχει αναπτύξει. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η IDE, η IAI επέλεξε να ενσωματώσει την τεχνολογία HEPS® της IDE στα συστήματά της για τις διεθνείς αγορές, βασιζόμενη στα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που προσδίδει στους τομείς της αυτονομίας ενέργειας, της αποδοτικότητας των μέσων και της ασφάλειας χρήσεως. Στο πλαίσιο αυτής της αρχικής σύμβασης ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, η IDE θα ξεκινήσει παραδόσεις εντός του 2020. (εδώ)

Την αναμενόμενη εικόνα συρρικνωμένου τζίρου και υψηλών ζημιών εμφάνισε η Folli Follie, σε μια σχηματική και ανέλεγκτη από τη PwC αποτύπωση των οικονομικών της μεγεθών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας, αιτία της ελλιπούς απεικόνισης στάθηκε η μη παροχή στοιχείων από τη θυγατρική εταιρία Links οf London, η οποία εκκαθαρίστηκε το 2019, υπό την ευθύνη του οίκου Deloitte. Η διοίκηση της εταιρίας -παρά τα δημοσιογραφικά ερωτήματα- δεν ήταν σε θέση αργά το βράδυ να εξηγήσει αυτή τη νέα «δυσκολία» παροχής τελικών αναλυτικών δεδομένων για τη χρήση του 2018, αλλά και για το τι συνέβη στην εκκαθάριση της Links of London, καθώς αυτή σχετίζεται άμεσα με τη χρηματοοικονομική εικόνα που τελικώς θα εμφανίσει ο προβληματικός όμιλος. Κατά τα λοιπά, και σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν, οι ζημιές του ομίλου για το 2018 ανέρχονται σε 213 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου το 2018 διαμορφώθηκε στα 296,6 εκατ. ευρώ, έναντι 359,2 εκατ. ευρώ στη χρήση 2017, μειωμένος κατά 17,4%. Οι ζημιές μετά από φόρους σε επίπεδο ομίλου για τη χρήση 2018 ανήλθαν σε 217,9 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων κατέστη στο τέλος του 2018 αρνητικό (-175 εκατ. ευρώ), από 69,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. Σε επίπεδο υποχρεώσεων, η εταιρία βαρύνεται με βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 463 εκατ. ευρώ και εμπορικές και λοιπές 98,5 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων ήταν στο τέλος του 2018 στα 577 εκατ. ευρώ και συνολικά 601 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων και υποχρεώσεων να διαμορφώνεται στα 426 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Την Παρασκευή αναμένεται η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών από ενδιαφερόμενους επενδυτές για την πώληση της εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal και την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων έως 10,6 δισ. ευρώ της Alpha Bank, γνωστό ως project Galaxy. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου οκτώ επενδυτικά κεφάλαια που έχουν μπει στη διαδικασία των virtual data rooms μεταξύ των οποίων η PIMCO, το Apollo, το Bain Capital, το Cerberus και το Lοonestar. Η τιτλοποίηση για την οποία η τράπεζα θα αιτηθεί την ένταξή της στον μηχανισμό των κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» διαρθρώνεται σε τρία χαρτοφυλάκια. Πρόκειται για δύο χαρτοφυλάκια λιανικής ύψους 7,5 δισ. ευρώ και ένα χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ και όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Alpha Bank, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν κληθεί να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές αφενός για τη Cepal σε συνδυασμό είτε με τα δύο χαρτοφυλάκια λιανικής είτε και για τα τρία χαρτοφυλάκια μαζί. Mε την απόσχιση των βασικών τραπεζικών δραστηριοτήτων σε μια νέα τράπεζα, αποτρέπεται η αύξηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, λόγω της ζημίας που θα προκληθεί από την τιτλοποίηση, υποχρέωση που απορρέει από τον νόμο. Η ζημία έχει υπολογιστεί μεταξύ 1,5-2 δισ. ευρώ και θα απορροφηθεί πλήρως από το κεφαλαιακό μαξιλάρι που διαθέτει η Alpha Bank. (εδώ)

Αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της «ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε.» καθώς ο αρμόδιος για τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31.12.2019 και για τη διατύπωση σχετικής γνώμης ορκωτός ελεγκτής λογιστής δηλώνει ότι, δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση της ελεγκτικής γνώμης και κατά συνέπεια διατύπωσε αδυναμία έκφρασης γνώμης επί των ως άνω οικονομικών καταστάσεων. Την ίδια τύχη έχουν και οι μετοχές της «ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.», διότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2019, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 30.6.2020, δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των ΔΛΠ/ΔΠΧΑ, όπως προκύπτει από την έκθεση ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή λογιστή της εταιρίας, στην οποία διατυπώνεται «Γνώμη με επιφύλαξη». (εδώ)

Η εταιρεία Optronics Technologies ABETE, ανακοίνωσε ότι στις 29.06.2020 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της στην έδρα της εταιρείας. Παρέστησαν συνολικά 7 μέτοχοι, εκ των οποίων ο ένας μέσω τηλεδιάσκεψης σε πραγματικό χρόνο, εκπροσωπούντες ποσοστό 91,45% επί συνόλου 3.333.500 μετοχών και μεταξύ άλλων ενέκριναν ομόφωνα και παμψηφεί, ήτοι με ποσοστό 100% των εκπροσωπούμενων μετοχών, τη διανομή μερίσματος 0,059€ ανά μετοχή προ του αναλογούντος φόρου 5%, των κερδών της χρήσης 2019. (εδώ)

Η Autohellas ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 2% στον κύκλο εργασιών σε ενοποιημένο επίπεδο, ο οποίος ανήλθε σε €114,3 εκ. έναντι €112,1 εκ. το 2019. Ο κύκλος εργασιών από την κύρια δραστηριότητα του Ομίλου, τις μισθώσεις αυτοκινήτων, σε Ελλάδα και εξωτερικό αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 κατά 4,2% και έφτασε τα €37,8 εκ. από €36,3 εκ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Αντίθετα, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκίνητων του στόλου μισθώσεων έφτασαν τα €10,2 εκ., καταγράφοντας μείωση κατά 18%. Παράλληλα, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων και υπηρεσιών συνεισέφερε συνολικά €66,3 εκ. στον κύκλο εργασιών του Ομίλου από τα €63,3 εκ. του 2019 και συνέβαλε θετικά στο λειτουργικό αποτέλεσμα, παρά την πτώση του τζίρου που σημειώθηκε κατά τον μήνα Μάρτιο. Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν μείωση -1,1% φθάνοντας τα €27,4 εκ. από €27,7 εκ. το 2019 , με τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) να ανέρχονται σε €3,7 εκ. με μείωση -48,2%. Οι ζημιές μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2020 ανήλθαν σε ενοποιημένη βάση στα €1,1 εκ. από κέρδη €1,9 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο Μάρτιος, με την σταδιακή εφαρμογή του Lockdown, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Η επίδραση αυτή θα είναι πιο έντονη φυσικά στο δεύτερο τρίμηνο, όπου διήρκησαν για μεγαλύτερο διάστημα οι περιορισμοί στην μετακίνηση, το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και ο δραστικός περιορισμός αφίξεων λόγω πανδημίας. (εδώ)

Η υφεση στη μεταποίηση της ευρωζώνης δεν ήταν τόσο άσχημη όσο αναμενόταν αρχικά τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι περισσότερες οικονομίες χαλάρωσαν τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να μετριάσουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Καθώς τα ποσοστά μετάδοσης του ιού υποχωρούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, και οι οικονομίες ανοίγουν, ο PMI μεταποίησης της Markit κινείται πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση τον Ιούνιο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 47,4 τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα από τις 39,4 μονάδες του Μαΐου και πολύ υψηλότερα από τις 46,9 μονάδες που αναμενόταν. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, σημείωσε άνοδο στις 48,9 μονάδες, από τις 35,6 μονάδες. "Οι τελικοί αριθμοί για τον Ιούνιο ενισχύουν περαιτέρω τις ενδείξεις ότι τα εργοστάσια της ευρωζώνης βιώνουν μια ισχυρή αρχικά ανάκαμψη καθώς η οικονομία αίρει τους περιορισμούς από το lockdown", τόνισε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. Ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής, που καταγράφει την αισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες, ανέκαμψε και διαμορφώθηκε στις 57,3 μονάδες από τις 44,6 μονάδες τον Μάιο. (εδώ)

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global υποβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, και περιμένει ύφεση 8,1%. Προειδοποίησε επίσης για μια "τέλεια καταιγίδα" το 2021, εάν αποτύχουν οι προσπάθειες να βρεθεί συμφωνία στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ μετά το Brexit. Η Standard & Poors, η οποία υποβάθμισε δύο μονάδες μία χώρα με τριπλή αξιολόγηση (ΑΑΑ) για πρώτη φορά όταν η Βρετανία ψήφισε υπέρ του Brexit το 2016, δήλωσε πως δεν θεωρεί πλέον ότι η περίοδος μετάβασης από το Brexit  θα παραταθεί φέτος. Αντιθέτως, αναμένει ότι το Λονδίνο θα συμφωνία σε ένα "βασικό" deal ελεύθερου εμπορίου, που θα ξεκινάει το 2021, αν και ο κίνδυνος αποτυχίας των διαπραγματεύσεων παραμένει αυξημένος. "Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού το φθινόπωρο, ακολουθούμενο από μια αλλαγή στους εμπορικούς κανόνες του ΠΟΕ τον Ιανουάριο, θα ήταν η τέλεια καταιγίδα", ανέφερε η S&P. (εδώ)

Η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου ανέκαμψε με ισχυρό ρυθμό τον Ιούνιο καθώς οι αμερικανικές πολιτείες συνέχισαν να άρουν τους περιορισμούς που επέβαλαν τους προηγούμενους μήνες για την ανάσχεση της κρίσης του κορονοϊού. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης της IHS Markit ενισχύθηκε τον Ιούνιο στις 49,8 μονάδες, σημειώνοντας άλμα-ρεκόρ 10 μονάδων από τις 39,8 μονάδες του Μαΐου. Η τελική μέτρηση της  IHS Markit ξεπέρασε την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 49,6 μονάδες. Παρόμοια εικόνα διαμορφώνει και η έρευνα του Institute for Supply Management για τον κλάδο, με τον δείκτη PMI να περνά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε στις 52,6 μονάδες από 43,1 μονάδες τον Μάιο. (εδώ)

Παρά την επιστροφή της υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές και τη διακοπή του ισχυρού ράλι των μετοχών διεθνώς από τα χαμηλά του Μαρτίου, οι αναλυτές εκτιμούν πως στο β’ εξάμηνο του έτους τα risk assets θα καταγράψουν πολύ καλές επιδόσεις. Η Deutsche Bank δηλώνει overweight στις μετοχές, στη νέα έκθεση στρατηγικής, τονίζοντας τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων καθώς και την ακόμα χαμηλή έκθεση που έχουν οι θεσμικοί επενδυτές σε αυτήν την asset class. Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού διεθνώς καθώς και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το φθινόπωρο,  αποτελούν τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες στο β’ εξάμηνο, ωστόσο δεν αναμένεται να "τρομάξουν" τους επενδυτές. Το ράλι μετοχών μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, ήταν ένα story δύο ταχυτήτων: Οι μετοχές ανάπτυξης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διεθνώς, οι οποίες και δεν χτυπήθηκαν σημαντικά από την πανδημία, έχουν φτάσει σε νέα ιστορικά  υψηλά επίπεδα, αλλά οι υπόλοιπες μετοχές, οι οποίες και αποτελούν την πλειοψηφία στις διεθνείς αγορές, έχουν "κολλήσει" σε μεγάλο βαθμό σε ένα στενό εύρος τους τελευταίους δύο μήνες και δεν αποτιμούν ακόμη την κυκλική ανάκαμψη. Από την πλευρά της η Capital Economics επισημαίνει πως η άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού είναι απίθανο να προκαλέσει νέο πανικό στις αγορές, όπως αυτόν που είδαμε τον Μάρτιο. Όπως σημειώνει, συνεχίζει να εκτιμά ότι η στήριξη που έχουν δώσει οι κεντρικές τράπεζες σημαίνει πως η επανεμφάνιση του πανικού του Μαρτίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι εντελώς απίθανη, και σε αυτό βασίζεται η άποψη της Capital Economics ότι τα risk assets θα ανακάμψουν περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του 2020. (εδώ)


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text